14.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Among Us για… αρχαρίους! Μια εισαγωγή στο παιχνίδι-φαινόμενο που κατέκτησε τον κόσμο!

    Όταν η εταιρεία InnerSloth κυκλοφόρησε το Among Us το 2018, κανείς δεν περίμενε ότι θα είχε την πορεία που ακολούθησε. Στην πραγματικότητα, η παρουσίαση του παιχνιδιού τότε δεν είχε προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση, καθώς θεωρήθηκε ως ένα ακόμα “τυπικό” multiplayer game, ανάμεσα σε, κυριολεκτικά, εκατοντάδες άλλα. Και για αυτό το λόγο παρέμεινε σχεδόν “άγνωστο” για αρκετό καιρό. Αυτό βέβαια έμελλε να αλλάξει ριζικά το καλοκαίρι του 2020.

    Τι έγινε, θα ρωτήσετε, το καλοκαίρι του 2020 (και αν δεν ρωτήσετε, δεν πειράζει, θα σας πω ούτως ή άλλως); Πέραν της πανδημίας, που αυτομάτως περιόρισε τις δυνατότητες ψυχαγωγίας μας (και όχι μόνο), σε ότι αφορά το Among Us, συνέβη και κάτι ακόμα: το ανακάλυψαν οι streamers. Η αρχή έγινε τον Ιούλιο του προηγούμενου καλοκαιριού όπου ο διάσημος online gamer με το ψευδώνυμο Sodapoppin άρχισε να παίζει σε ζωντανή σύνδεση (streaming) το παιχνίδι. Με 2.8 εκατομμύρια followers, αυτό που ακολούθησε ήταν αναμενόμενο. Μέχρι το Σεπτέμβριο ΟΛΟΙ έπαιζαν Among Us στις ΗΠΑ, από διάσημους YouTube stars, TikTokers, influencers και φυσικά, streamers. Ας ξεκινήσουμε όμως καλύτερα από τα βασικά…

    Τι ακριβώς είναι το Among Us; Πρόκειται για ένα online παιχνίδι λογικής πολλαπλών παικτών (μεταξύ 4 και 10), όπου υποτίθεται ότι όλοι είναι επιβάτες σε ένα διαστημόπλοιο. Ο κάθε παίκτης στην αρχή του παιχνιδιού ορίζεται είτε ως “μέλος του πληρώματος” (crewmate), είτε ως “απατεώνας/ σαμποτέρ” (impostor). Σύμφωνα με το σενάριο του παιχνιδιού, οι “απατεώνες” είναι εξωγήινοι που απλά μοιάζουν με το ανθρώπινο πλήρωμα και έχουν στόχο να σκοτώσουν όλο το πλήρωμα. Τα μέλη του πληρώματος πρέπει να ολοκληρώσουν διάφορες διαδικασίες συντήρησης στο σκάφος στο οποίο βρίσκονται, με στόχο να ολοκληρώσουν όλες τις “αποστολές” τους ώστε να νικήσουν το παιχνίδι, ενώ οι εξωγήινοι απατεώνες έχουν ως αποστολή να σκοτώσουν τα μέλη του πληρώματος και να κάνουν σαμποτάζ στο πλοίο (εξου και το “σαμποτέρ” πιο πάνω, get it?).

    Το όλο παιχνίδι παίζεται σε σιωπή, μέχρι να πεθάνει κάποιος και να συγκληθεί συνάντηση ή αν κάποιος από τους παίκτες συγκαλέσει συνάντηση εκτάκτως (κάθε παίκτης έχει το δικαίωμα να καλέσει συνάντηση μια φορά σε κάθε παιχνίδι). Στις συναντήσεις αυτές το πλήρωμα συζητάει και μπορεί να ψηφίσει, αν πιστεύει ότι ξέρει, ποιος είναι ο απατεώνας και να τον “στείλει να κάνει βόλτα στο διάστημα χωρίς στολή” (εφόσον υποτίθεται ότι είμαστε σε διαστημόπλοιο, η τιμωρία είναι εκτόξευση στο κενό). Οι παίκτες μπορούν είτε να “πεθάνουν” αν πέσουν θύματα των απατεώνων/ σαμποτέρ, οπότε πρέπει να περιμένουν να ολοκληρωθεί ο γύρος ώστε να ξαναπαίξουν, είτε να αποβληθούν από το διαστημόπλοιο, με δημοκρατικές διαδικασίες, αν το πλήρωμα πιστεύει ότι είναι ένοχοι. Το παιχνίδι κερδίζεται στις παρακάτω περιπτώσεις: αν τα μέλη του πληρώματος ανακαλύψουν και αποβάλλουν τους απατεώνες εγκαίρως ή αν εκτελέσουν όλες τους τις αποστολές χωρίς να πεθάνουν και φυσικά, για τους απατεώνες, αν καταφέρουν να ξεφορτωθούν όλα τα μέλη του πληρώματος ή αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως κάποια από τα σαμποτάζ τους.


    Είναι ένα σχετικά απλό, σχεδόν παιδικά σχεδιασμένο παιχνίδι που μπορεί να παιχτεί από κάθε ηλικία. Αυτό ήταν που έκανε τα παιδιά κυρίως να συνδυάσουν το παιχνίδι με την πλατφόρμα επικοινωνίας Discord, ώστε να μπορούν να δημιουργήσουν μια ασφαλή “κοινωνική εμπειρία” σε συνθήκες πανδημίας. Το παιχνίδι καθ’ εαυτό μοιάζει περισσότερο με κάποιο επιτραπέζιο όπως η Monopoly, ή το γνωστό σε όλους μας παιχνίδι για παρέα “δολοφόνος”. Κοινώς, απαιτεί σκέψη και στρατηγική, καθώς και τη δυνατότητα να μπορείς να ξεχωρίσεις την αλήθεια από το ψέμα, ώστε να κερδίσεις. Επίσης, πλέον, και λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο πλανήτης, το παιχνίδι έχει αποκτήσει οπαδούς ανάμεσα και σε μεγαλύτερες ηλικίες, που το χρησιμοποιούν σαν ευκαιρία για να συναντηθούν με τους φίλους τους διαδικτυακά και να μοιραστούν μια διασκεδαστική εμπειρία. Ο Ricky Hayberg, ετών 36, αρθρογράφος και παρουσιαστής του Internet Today, ένα κανάλι στο Youtube γύρω από internet culture και τεχνολογία, δήλωσε ότι ο ίδιος γνώρισε και έγινε φίλος με άτομα μέσα από την πλατφόρμα του παιχνιδιού και ότι οι σχέσεις με τους φίλους του έγιναν ακόμα πιο στενές, κατά τη διάρκεια αυτών των παιχνιδιών. “Δημιουργούνται ευκαιρίες για συζήτηση με αφορμή το παιχνίδι, είναι περισσότερο σαν παιχνίδι που θα παίζαμε σε κάποιο πάρτι. Απλά διασκεδάσεις με τους φίλους σου, το ίδιο το παιχνίδι γίνεται δευτερεύον.”.

    Απόδειξη για την επιτυχία του παιχνιδιού αποτελούν από τη μία το γεγονός ότι έχει γίνει αντικείμενο memes στο internet, αλλά κυρίως ότι πλέον “χρησιμοποιείται” και από activists ως και πολιτικούς ως μέσο επικοινωνίας με το νεανικό κοινό. Στο πλαίσιο της πρόσφατης προεκλογικής καμπάνιας στις ΗΠΑ, οι δημοφιλείς πολιτικοί και μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, Alexandria Ocasio-Cortez και Ilhan Omar μπήκαν στην πλατφόρμα streaming Twitch και έπαιξαν το δημοφιλές παιχνίδι, με στόχο να υπενθυμίσουν τη σημαντικότητα της ψήφου στη δημοκρατική διαδικασία και να κινητοποιήσουν νεότερες ηλικίες, ώστε να προσέλθουν στις κάλπες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το συγκεκριμένο live stream έπιασε τα 439.000 views, κάνοντάς το 3ο πιο δημοφιλές stream στην ιστορία της πλατφόρμας, ενώ έκτοτε τα views του stream στο Youtube είναι πολλαπλάσια.

    Πώς θα παίξετε κι εσείς Among Us: το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί σε διάφορες συσκευές και διατίθεται δωρεάν για iOS και Android συσκευές μέσω App Store ή Google Play. Εναλλακτικά, αν θέλετε να παίξετε στον υπολογιστή σας θα σας κοστίσει περίπου 5-6 ευρώ (μέσω Steam Store ή itch.io). Το παιχνίδι περιλαμβάνει επιπλέον add-ons τα οποία μπορείτε να αγοράσετε, αλλά πρόκειται περισσότερο για αισθητικές παρεμβάσεις παρά για αλλαγές στο gameplay (αυτές έρχονται μέσα από την υιοθέτηση των mods, τα οποία ετοιμάζονται για διάθεση στο κοινό άμεσα, αλλά προς το παρόν μόνο για PCs).

    H InnerSloth έχει ήδη ανακοινώσει ότι προγραμματίζει να ενσωματώσει επιπλέον χαρακτηριστικά, τα οποία σχεδίαζε να ενσωματώσει στη 2η εκδοχή του παιχνιδιού, αλλά η καταιγιστική επιτυχία τους έχει αναγκάσει να επισπεύσουν.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles