23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Ένα HIV test που χωράει στο πορτοφόλι σας

    Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην διάδοση του HIV, είναι το γεγονός ότι ο φορέας που το μεταδίδει, δεν γνωρίζει ότι είναι φορέας. Γιατί πολύ απλά δεν έχει κάνει εξετάσεις. Στον ανεπτυγμένο κόσμο (δηλαδή εδώ) δυστυχώς είναι θέμα νοοτροπίας ακόμα. Στον αναπτυσσόμενο κόσμο όμως, όπου δεν υπάρχουν εργαστήρια που θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν την εξέταση HIV, το πρόβλημα είναι αντικειμενικό.

    Την προηγούμενη εβδομάδα, στο περιοδικό Nature, ο οργανισμός MCIHP, που προάγει τα προγράμματα υγείας για την μητέρα και το παιδί, ανακοίνωσε την δημιουργία ενός test HIV, σε μέγεθος μικρού chip, στο οποίο με μία σταγόνα αίμα, μπορεί να γίνει άμεσα η διάγνωση αν κάποιος είναι φορέας του ιού HIV ή όχι. Κάτι σαν το τεστ εγκυμοσύνης, μέσα σε 15 λεπτά.

    Θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος πως μία συσκευή με τόσο μικρό μέγεθος, θα ήταν απαγορευτικά ακριβή. Όχι όμως. Το κόστος του θα ανέρχεται στο ένα δολάριο. Αυτό σημαίνει πως οι ιατρικές αποστολές σε όλο τον κόσμο, θα μπορούν να παίρνουν στην τσέπη τους σακουλάκια με αυτά τα chips και να πραγματοποιούν τους ελέγχους οπουδήποτε κι αν προσγειώνονται, χωρίς να χρειάζονται την υποστήριξη πολυπληθών και πολυδάπανων εργαστηρίων. Το ίδιο ευελπιστούμε να γίνει και στον ανεπτυγμένο κόσμο βέβαια, που πολλές φορές, μέχρι κάποιος να συνειδητοποιήσει ότι είναι φορέας, ειδικά εφόσον πια ο περισσότερος κόσμος είναι πολύ πιο ενεργός σεξουαλικά, μπορεί να πάρει στον λαιμό του αρκετούς σεξουαλικούς συντρόφους μέχρι να γίνει η διάγνωση.

    Το πανεπιστήμιο του Columbia, δοκιμάζοντας το chip δήλωσε πως τα αποτελέσματα των εξετάσεων φτάνουν σε ποσοστό επιτυχίας το 100%. Φυσικά και υπάρχει το ενδεχόμενο του “ψευδούς αποτελέσματος”, όπως και στα εργαστήρια, δηλαδή της θετικής διάγνωσης ενώ ουσιαστικά κάποιος δεν είναι φορέας. Αυτό συμβαίνει στο 4-6% των εργαστηριακών αποτελεσμάτων, άρα και αντίστοιχα θα συμβεί και στα test με το chip.

    Το γεγονός όμως ότι θα μπορεί να γίνεται εύκολα και γρήγορα η διάγνωση, ειδικά σε μέρη που μαστίζονται από τον ιό, είναι η μισή λύση του προβλήματος. Η άλλη μισή είναι η διάθεση φαρμάκων για την θεραπεία του, πράγμα που κοστίζει δυστυχώς πάρα πολύ ακόμα.

    Πηγή: Digital Trends

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles