13.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Αναφορές για στρεβλωμένη κουλτούρα στην ΑΤΗΚ έκανε ο Γενικός Ελεγκτής στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής

    Την ετήσια έκθεσή του για την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου για το έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2016, παρουσίασε χθες (Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017 ) στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής ο Γενικός  Ελεγκτής της Δημοκρατίας κος Οδυσσέας  Μιχαηλίδης.  Αφού αρχικά εξήρε την καλή συνεργασία που έχει η υπηρεσία του με τη νέα Πρόεδρο της Cyta κυρία Ρένα Ρουβιθά Πάνου, η οποία, όπως είπε, έχει πολύ καλές προθέσεις, επεσήμανε στην συνέχεα ότι είναι δύσκολο να αλλάζεις κουλτούρα σε ένα οργανισμό. Όπως ανέφερε «Η Cyta είναι ένας οργανισμός, ο οποίος, σε αντίθεση με την ΑΗΚ, έχει πολύ κακή κουλτούρα», και πρόσθεσε ότι «σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι τα ίδια τα οποία λέμε κάθε χρόνο και αυτό είναι η πιο καλή απόδειξη ότι όταν κάποιος δεν διορθώνεται σημαίνει δεν έχει πρόθεση να διορθωθεί και υπάρχουν τρόποι να διορθωθούν».

    Αναφερόμενος στα έσοδα είπε ότι είναι όσα και το 2015 και ότι τα έξοδα λειτουργίας έχουν μειωθεί από 286 εκ. ευρώ σε 279 εκ. ευρώ. Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι το καθαρό πλεόνασμα αυξήθηκε από 58 εκ. ευρώ το 2015 σε 75 εκ. ευρώ το 2016. Ωστόσο, σημείωσε ότι οι ζημιές από επενδυτικές δραστηριότητες το 2015 ήταν 19,4 εκ. ευρώ ενώ για το 2016 ενώ αρχικά η Cyta αναγνώρισε ζημιές μόνο 0,5 εκ. ευρώ από επενδυτικές δραστηριότητες, στην πορεία μετά τον έλεγχο των εξωτερικών της ελεγκτών και την σύμφωνη γνώμη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας διαφάνηκε ότι θα έπρεπε να αναγνωριστεί ποσό ζημιών 44 εκ. ευρώ.

    «Ως εκ τούτου το καθαρό πλεόνασμα που η ίδια Cyta παρουσίαζε ως 75 εκ. ευρώ για το 216 μειώνεται σε 30,4 εκ. ευρώ», ανέφερε και πρόσθεσε ότι τα αποθεματικά της Cyta που ήταν 686 εκ. ευρώ το 2015 μειώνονται κατά 144 εκ. ευρώ, σε 542 εκ. ευρώ το 2016. «Αυτά είναι λεφτά του φορολογούμενου πολίτη», τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης και εξήγησε ότι ένας λόγος αυτής της μείωσης είναι «η τεράστια ζημιά του Ταμείου Συντάξεων η οποία είχε δημιουργηθεί από εκείνες τις άφρονες επενδύσεις οι οποίες είχαν γίνει». Ανέφερε ότι αυτά όλα δημιούργησαν ένα έλλειμμα στο Ταμείο Συντάξεων 180 εκ. ευρώ που καλύπτεται με ετήσια ποσά.

    Για την CytaHellas

    Αναφορικά με τη θυγατρική εταιρεία CytaHellas, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι δεν έχει πετύχει τους στόχους της όσον αφορά στην κερδοφορία και απεξαρτητοποίηση της από την οικονομική στήριξη της Αρχής και πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα της εταιρείας εξακολουθούν να είναι αρνητικά, με αποτέλεσμα να αυξάνονται δραματικά οι συσσωρευμένες ζημιές. Ανέφερε ότι το αρνητικό κεφάλαιο κίνησης στις 31.12.2016 ήταν €63,7 εκ, γεγονός που υποδηλοί ότι η εταιρεία αδυνατεί να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της χωρίς τη βοήθεια και χρηματοδότηση της Αρχής η οποία μέχρι σήμερα ξεπερνά τα €194 εκ. Αναφορικά με την υπηρεσία Cytavision, είπε ότι η Υπηρεσία Cytavision παρουσιάζει ζημιές, αφού τα συνολικά έσοδα από τους συνδρομητές δεν καλύπτουν καν τα άμεσα έξοδα για την εξασφάλιση περιεχομένου.
    Ανέφερε επίσης ότι μέχρι σήμερα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Υπουργείου Τηλεπικοινωνιών του Λιβάνου ανέρχονται σε 8,6 εκ. δολάρια και ότι το προηγούμενο Συμβούλιο της Αρχής ενέκρινε την αγορά υπηρεσιών είσπραξης από Λιβάνιο επιχειρηματία ή την εταιρεία του τις οφειλές.
    Επί του προκειμένου, η Πρόεδρος της cyta είπε ότι το νέο ΔΣ επέλεξε να μην συνεχίσει μια τέτοια συνεργασία και να ασχοληθεί μόνο του και πρόσθεσε ότι τελευταίως εισπράχθηκαν 3,5 εκ. δολάρια και μένουν 5 εκ. δολάρια και διευθετήθηκε να πληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους τρεις δόσεις για το υπόλοιπο ποσό.

    Για την cyta hellas, η κ. Πάνου είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη με τη βοήθεια και συμβολή διεθνών οίκων η διερεύνηση προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος με ανοικτές όλες τις επιλογές και πρόσθεσε ότι σημαντικό βήμα στην εξέλιξη της διαδικασίας είναι η προχθεσινή δημόσια ανακοίνωση πρόσκλησης επενδυτικού ενδιαφέροντος για την εταιρεία. Σε  ότι αφορά την cytavision, η Πρόεδρος της cyta είπε ότι αποτελεί βασικό συστατικό της συνδυαστικής 4play πρότασης του οργανισμού προς τους πελάτες και πρόσθεσε ότι αξιολογούμε συστηματικά των παραμέτρων (εύρος και κόστος περιεχομένου, ποιότητα/τιμή) και ήδη βρισκόμαστε στο στάδιο αναθεώρησης του μοντέλου λειτουργίας της υπηρεσίας έτσι ώστε να βελτιώνεται συνεχώς.

    Σε δηλώσεις της η κ. Πάνου είπε ότι παρά τις έντονες ανταγωνιστικές πιέσεις, η cyta εξακολουθεί να πρωτοπορεί στην παροχή υπηρεσιών τελευταίας τεχνολογίας με κομβικό χαρακτηριστικό της την αξιοπιστία, προσθέτοντας ότι η έκθεση του ΓΕ αποτελεί πολύτιμο εργαλείο βελτίωσης των εσωτερικών διαδικασιών του οργανισμού και συνεχούς αναθεώρησης της πολιτικής της.

    Κάλιο αργά παρά ποτέ: 

    Στο πλαίσιο αυτό το Συμβούλιο της cyta διόρισε ομάδα εργασίας για να παρακολουθεί και να συντονίζει τα μέτρα προσαρμογής στις παρατηρήσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΓΕ, πρόσθεσε. Η κ. Πάνου είπε ότι «ο δρόμος της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης είναι μονόδρομος για έναν οργανισμό δημοσίου συμφέροντος που ανήκει στην πολιτεία και λογοδοτεί στην κοινωνία».
    Ανέφερε επίσης ότι για το διαχειριστικό έλεγχο του 2015, προέκυψαν συνολικά 57 παρατηρήσεις, εκ των οποίων έχουν τεθεί σε εφαρμογή διορθωτικές ενέργειες για τις 27, για τις 16 έχουν ήδη καθοριστεί διορθωτικές ενέργειες με σαφές χρονοδιάγραμμα και για τις υπόλοιπες έχει προχωρήσει σε ενέργειες της εφαρμογής των συστάσεων του ΓΕ.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles