16.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Ανακαλύφθηκε σοβαρό κενό ασφαλείας στις Intel CPUs, το οποίο δεν διορθώνεται!

    Πολλές φορές ακούμε για αστοχίες και προβλήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των επεξεργαστών, καθώς στο παρελθόν τόσο η AMD όσο και η Intel έχουν επιχειρήσει να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους προβλήματα. Το σύνηθες είναι ότι εάν προκύψει κάτι τέτοιο μπορεί να αντιμετωπιστεί με κάποιο μελλοντικό patch και έτσι όλοι να έχουν το κεφάλι τους… ήσυχο. Παρόλα αυτά, η τελευταία περίπτωση που αφορά επεξεργαστές της Intel, μάλλον δεν… διορθώνεται.

    Πιο συγκεκριμένα, πρόσφατα το team της Positive Technologies ανακάλυψε μια ευπάθεια η οποία επηρεάζει τον τομέα Converged Security Management Engine των επεξεργαστών της Intel. Αυτό είναι κάτι που το γνώριζε η Intel από το 2019 κιόλας, με τη γνωστή εταιρεία μάλιστα να κυκλοφορεί ένα patch που θεωρητικά έλυνε το… πρόβλημα. Και λέμε θεωρητικά, γιατί σύμφωνα με τα δεδομένα της Positive Technologies είναι εμφανές ότι δεν έκανε και πολλά πράγματα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, εάν κάποιος hacker προχωρήσει σε μια κακόβουλη ενέργεια, τότε μπορεί να ανασύρει ένα cryptographic key από την root της CPU, πράγμα που με πιο απλά λόγια σημαίνει ότι αυτομάτως ο hacker αποκτάει απεριόριστη πρόσβαση στο σύνολο της data που διαχειρίζεται ο επεξεργαστής. Με αυτό το τρόπο στη συνέχεια μπορεί να προχωρήσει στην κρυπτογράφηση του εσωτερικού και εξωτερικού traffic, κλέβοντας έτσι δεδομένα.

    Το εν λόγω πρόβλημα αφορά κυρίως servers και υπάρχει και μια… θετική πλευρά, καθώς για να μπορέσει ένας hacker να πετύχει το στόχο του, θα πρέπει πρώτα να έχει φυσική πρόσβαση στον server. Οπότε εάν σε έναν υπολογιστή δεν υπάρχει κάποια εξωτερική παρέμβαση και τον χειρίζεται μόνο ένας χρήστης, τότε είναι πολύ δύσκολο να συμβεί το κακό. Όπως και να ΄χει όμως για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται το πόσο απροστάτευτοι μπορεί να είμαστε…   

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles