15.8 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο κρεμαστό στολίδι ηλικίας 41.500 ετών

    Ένα κρεμαστό στολίδι κατασκευασμένο από χαυλιόδοντα μαμούθ ανακαλύφθηκε από τους επιστήμονες στο σπήλαιο Stajnia της Πολωνίας. Έχει ηλικία περίπου 41.500 έτη και θεωρείται το αρχαιότερο γνωστό δείγμα κοσμήματος που έχει γίνει ποτέ από ανθρώπους Homo sapiens στην Ευρασία.

    Η χρονολόγηση του κρεμαστού, που έγινε με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα, το τοποθετεί περίπου 2.000 χρόνια νωρίτερα από άλλα σχετικά αντικείμενα που είχαν βρεθεί παλαιότερα στη Γαλλία και στη Γερμανία. Μαζί με το κρεμαστό βρέθηκαν ένα μυτερό εργαλείο από οστό αλόγου που μάλλον χρησιμοποιείτο ως βελόνα, καθώς και άλλα οστά ζώων.

    Φυλακτό στη διάρκεια του κυνηγιού άγριων ζώων

    Η διακόσμηση του κρεμαστού, μήκους 4,5 εκατοστών, πλάτους 1,5 εκατοστού και πάχους 3,7 χιλιοστών, περιλαμβάνει δύο τρύπες. Πιθανότατα για να κρεμιέται με κλωστή από αυτές. Τουλάχιστον 50 μικροσκοπικά σημάδια σχηματίζουν ένα ασύμμετρο μοτίβο. Πιθανώς το κρεμαστό λειτουργούσε ως φυλακτό στη διάρκεια του κυνηγιού άγριων ζώων ή η διακόσμησή του σχετιζόταν με αστρονομικά σύμβολα όπως τους κύκλους της Σελήνης και του Ήλιου.

    Διαβάστε επίσης:

    “Κόβει” την ανάσα η εικόνα που έστειλε το Curiosity από τον Άρη

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles