23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Απάτη μέσω διαδικτυακών ραντεβού

    scam

    Συχνά οι απατεώνες στοχεύουν σε υποψήφια θύματα μέσω ιστοσελίδων γνωριμιών, αλλά μπορούν, επίσης, να κάνουν χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να έρθουν σε επαφή με τα υποψήφια θύματά τους.

    Ποιές είναι οι πρώτες ενδείξεις;

    Κάποιος που γνωρίσατε πρόσφατα μέσω διαδικτύου δηλώνει ότι τρέφει έντονα αισθήματα για εσάς, ζητώντας σας να επικοινωνήσετε κατ’ ιδίαν. Τα μηνύματά τους είναι συχνά κακώς διατυπωμένα και ασαφή, ενώ το διαδικτυακό τους προφίλ δεν συνάδει με αυτά που σας λένε. Μπορεί επίσης να σας ζητήσουν να στείλετε προσωπικές σας φωτογραφίες ή βίντεο. Πρωτίστως επιδιώκουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη σας και εν συνεχεία να σας ζητήσουν χρήματα, δώρα ή στοιχεία του τραπεζικού σας λογαριασμού ή της πιστωτικής σας κάρτας. Εάν δεν στείλετε τα χρήματα, ενδέχεται να αποπειραθούν να σας εκβιάσουν. Εάν τα στείλετε, θα σας ζητήσουν περισσότερα.

    Τι μπορείτε να κάνετε;

    Καταρχάς, να είστε πολύ προσεκτικοί με τις προσωπικές πληροφορίες που διαμοιράζετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις ιστοσελίδες διοργάνωσης διαδικτυακών ραντεβού και να λαμβάνετε πάντα υπ’ όψιν σας τους κινδύνους που εγκυμονούν. Παρά το ότι οι απατεώνες είναι συχνά παρόντες στις πιο αξιόπιστες ιστοσελίδες, μη βιάζεστε να απαντήσετε και να κάνετε ερωτήσεις. Αντίθετα, ψάξτε τη φωτογραφία και το προφίλ του ατόμου που σας έχει προσεγγίσει για να δείτε εάν το υλικό αυτό έχει χρησιμοποιηθεί και αλλού. Παράλληλα, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στα ορθρογραφικά λάθη και στα λάθη γραμματικής και σύνταξης, στις ασυνέπειες στις ιστορίες τους, καθώς και σε δικαιολογίες, όπως το γεγονός ότι η  κάμερα τους είναι εκτός λειτουργίας.

    Μην μοιράζεστε οποιοδήποτε υλικό, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να σας εκβιάσουν, ενώ αν συμφωνήσετε να συναντηθείτε κατ’ ιδίαν από κοντά, ενημερώστε την οικογένειά σας και τους φίλους σας για τον προορισμό σας.

    Τέλος, επιδείξτε τεράστια προσοχή σε αιτήματα μεταφοράς χρημάτων. Να μην στέλνετε ποτέ χρήματα, να μη δίνετε στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας, του τραπεζικού σας λογαριασμού, των κωδικών σας στο e-banking ή αντίγραφα προσωπικών σας εγγράφων, και να αποφεύγετε την αποστολή χρηματικών προκαταβολών.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles