11.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Από τα κρουσάν στον εντοπισμό του καρκίνου… η δύναμη της Τεχνητής Νοημοσύνης!

    Η ιστορία αυτή ξεκινά από ένα φούρνο στην Ιαπωνία. Θα μου πείτε από την Ιαπωνία και το φούρνο μέχρι τον εντοπισμό το καρκίνου μια απόσταση Α (και Β) υπάρχει. Allow me to explain…

    To 2007 η εταιρεία Brain (τυχαίο; δεν νομίζω), εταιρεία εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης που ασχολείται με την εκπαίδευση Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence ή ΑΙ ) στην αναγνώριση εικόνων, λαμβάνει ένα ιδιαίτερο brief. Ο ιδιοκτήτης ενός φούρνου στην Ιαπωνία ήθελε μια εφαρμογή η οποία θα τον βοηθούσε να κατηγοριοποιήσει τις δεκάδες επιλογές προϊόντων που πρόσφερε η επιχείρησή του και παράλληλα, να προσφέρει έναν τρόπο επιτάχυνσης της λειτουργίας του ταμείου της επιχείρησης, όπου οι υπάλληλοι αδυνατούσαν να απομνημονεύσουν τις διαφορετικές τιμές των, κυριολεκτικά, δεκάδων διαφορετικών προϊόντων.

    Κάποιος θα έλεγε πολύ απλά “βάζουμε ένα barcode στην συσκευασία του κάθε προϊόντος και τέλος”. Και θα είχε δίκιο, αν δεν επρόκειτο για το συγκεκριμένο τύπο επιχείρησης (φούρνος-ζαχαροπλαστείο) και την επικρατούσα αντίληψη στην Ιαπωνία οτι τα προϊόντα που δεν είναι συσκευασμένα είναι πιο “αγνά” και φρέσκα, ένα benefit που ο αγαπημένος ιδιοκτήτης φούρνου δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να χάσει.

    Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Brain, Hisashi Kambe, είχε την ιδέα να δημιουργήσουν μια εφαρμογή η οποία να μαθαίνει να αναγνωρίζει τα διαφορετικα προϊόντα του περιφημου φούρνου, με βάση το σχήμα. Από σάντουιτς-καρμπονάρα (ναι το ξέρω, κι εγώ θέλω τώρα που έμαθα οτι υπάρχει τέτοιο πράγμα), πλεκτές μπαγκέτες, φραντζολάκια με προζύμι και κρουασάν, η εφαρμογή που ονομάστηκε BakeryScan (γιατί να ψάχνεις trendy όνομα όταν μπορείς να το ονομάσεις επακριβώς αυτό που κάνει;) πέτυχε ακρίβεια 98% στην αναγνώριση των προϊόντων, αποκλειστικά χρησιμοποιώντας το σχήμα τους. Και πάλι όμως, η απόσταση μεταξύ φούρνου-κρουασάν και νοσοκομείου-καρκινικών κυττάρων μοιάζει τεράστια. Και θα ήταν, αν δεν υπήρχε ένας γιατρός από το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας Λουί Παστέρ του Κυότο, ο οποίος παρατήρησε οτι τα καρκινικά κύτταρα, όταν παρατηρούνται στο μικροσκόπιο, ομοιάζουν σημαντικά με το ψωμί, σε επίπεδο δομής και πυκνότητας.

    Και έτσι, ξεκίνησε μια προσπάθεια να εντοπίσουν κατα πόσο η κεντρική τεχνολογία πίσω από το BakeryScan, κοινώς η χρήση ΑΙ deep learning για την αναγνώριση αντικειμένων, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εξετάζει το μέγεθος του πυρήνα κυττάρων, ώστε να εντοπιζει την υπαρξη καρκίνου σε ανθρώπους. Και από ό,τι φαίνεται μπορεί. Βασικά, λειτουργεί ακόμα καλύτερα σε αυτό το επίπεδο από τις αρχικές επιδόσεις της στα προϊόντα φούρνου: σύμφωνα με συνέντευξη στο περιοδικό The New Yorker, ο Kampe δήλωσε οτι το σύστημα, που μετονομάστηκε AI Scan ,έχει 99% βαθμό ακρίβειας.

    Η εταιρεία Brain εργάζεται σε διάφορα projects που εμπλέκουν την Τεχνητή Νοημοσύνη στην αναγνώριση εικόνων εδώ και 2 δεκαετίες. Το επόμενο βήμα που θέλει να πετύχει ο Kampe είναι να προχωρήσει από την αναγνώριση μεμονωμένων κυττάρων στο λεγόμενο “whole slide analysis”, κοινώς να μπορεί να εξετάζει ομάδες κυττάρων. Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να δίνει ταχύτερες απαντήσεις, που στη διαδικασία διάγνωσης είναι τρομερό πλεονέκτημα.

    Από το banana bread, το pan dulce και τα croissants στην καλύτερη και ταχύτερη διάγνωση του καρκίνου, το δυσθεώρητο χάσμα καλύφθηκε, με ένα μόνο βήμα Τεχνητής Νοημοσύνης.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles