15.1 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Από την 1η Οκτώβριου τίθεται σε ισχύ στην Κύπρο το νέο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ για κινητά, laptop και tablet: Αναστάτωση στην αγορά από την έλλειψη ενημέρωσης

    Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στην αγορά, ιδιαίτερα στις τάξεις των εταιρειών και των καταστηματαρχών που εμπορεύονται κινητά τηλεφώνα, ταμπλέτες και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την επικείμενη εφαρμογή του νέου τροποποιητικού νόμου Περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Ν122/(Ι) / 2020), που τίθεται σε ισχύει από την ερχόμενη Πέμπτη 1η Οκτώβριου 2020, χωρίς ωστόσο οι πρόνοιες του να είναι καλά γνώστες, τόσο στον επιχειρηματικό κόσμο όσο και στο κοινό.

    Όπως ορίζει ο νέος αυτός τροποποιητικός νόμος, κινητά τηλέφωνα, laptop και tablet, ή ακόμα και κονσόλες παιχνιδιών θα μπορούν από την 1η Οκτώβριου 2020, να πωλούνται χωρίς ΦΠΑ, εφόσον αγοράζονται από οποιοδήποτε πρόσωπο (νομικό η φυσικό, δηλαδή, επιχειρήσεις, εταιρείες, αυτοεργοδοτούμενοι, Σωματεία, Οργανώσεις, επαγγελματικοί Συνδέσμοι κλπ) που είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο ΦΠΑ, και προορίζονται αποκλειστικά για επαγγελματική χρήση ή την προώθηση των εργασιών τους.

    Στις περιπτώσεις αυτές, ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ ) θα καταβάλλεται από τον αγοραστή των αγαθών, με την διαδικασία της αντιστροφής χρέωσης του ΦΠΑ. Πρακτικά ο ΦΠΑ θα δηλώνεται τόσο στις εισροές όσο και τις εκροές ΦΠΑ από τον αγοραστή και ουσιαστικά θα «μηδενίζεται». Ο πωλητής που παραδίδει τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν θα χρεώνει ΦΠΑ στα τιμολόγια που θα εκδίδει και υποχρεούται να αναγράφει σε αυτά τη φράση «Άρθρο 11Ε , υπόχρεος για την καταβολή του ΦΠΑ  είναι ο αγοραστής».

    Ωστόσο, μεγάλος αριθμός εταιρειών και καταστηματαρχών που δραστηριοποιείται στον τομέα της πώλησης , εισαγωγής  και διανομής κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του θεωρώντας ότι η ενημέρωση και τα χρονικά περιθώρια που έχουν δοθεί από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών  για την προσαρμογή των μηχανογραφικών τους συστημάτων στις νέες πρόνοιες του τροποποιητικού Νόμου 122 για το ΦΠΑ είναι πολύ περιορισμένα. Σήμερα μάλιστα, με διαβήματα Μελών του Δ.Σ. του Συνδέσμου Εταιρειών Τηλεπικοινωνιών (ΣΕΤΗΛ) προς το Υπ. Οικονομικών, ζητείται περαιτέρω πληροφόρηση και παραχώρηση μικρής περιόδου χάριτος προς τις εταιρείες, ώστε να μπορέσουν να προετοιμαστούν καλυτέρα για την εφαρμογή των πιο πάνω αλλαγών που προνοούνται από τον τροποποιητικό νόμο Περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

    Διαβάστε επίσης: Τέρμα στις άπατες ΦΠΑ: Ριζικές αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης κινητών, tablet και laptop στην Κύπρο

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles