23 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    Apollo Justice: Ace Attorney Trilogy Review

    Ενώ η τηλεόραση έχει πλούσιο περιεχόμενο στο θέμα των νομικών, τα παιχνίδια υστερούν για όποιον θέλει να βιώσει κάτι τέτοιο σε interactive μορφή. Αυτό το κενό ήρθε πριν από 20 χρόνια περίπου να καλύψει το Phoenix Wright, κυκλοφορώντας αρχικά για το Gameboy Advance. Η επιτυχία του ήταν τόσο μεγάλη, που λίγα χρόνια μετά εμφανίστηκε η συνέχεια του, το Apollo Justice, για το DS. Φέτος κυκλοφόρησε η remastered έκδοση για το Switch, με την ονομασία Apollo Justice: Ace Attorney Trilogy!

    Υπόθεση

    Κεντρικός χαρακτήρας, και φυσικά πρωταγωνιστής, είναι ο Apollo Justice, ένας νέος δικηγόρος που καλείται να αναλάβει την υπεράσπιση ενός υπόπτου για φόνο. Ο κατηγορούμενος δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον Phoenix Wright, ο οποίος πλέον έχει αλλάξει ριζικά τη ζωή του, καθώς δεν εξασκεί καθήκοντα δικηγόρου. Αυτή η υπόθεση θα καθορίσει και τον Apollo, τόσο ως χαρακτήρα και ως δικηγόρο, καθώς είναι γεμάτη με αποκαλύψεις και ανατροπές.

    Gameplay

    Το gameplay του Apollo Justice είναι κατά βάση ένα adventure, αν και σίγουρα όχι στην τυπική μορφή του genre. Στην αίθουσα του δικαστηρίου, πρώτα παρουσιάζεται η υπόθεση: οι συνθήκες, το θύμα, ο κατηγορούμενος, κτλ. Μετά ξεκινά η διαδικασία των καταθέσεων, τόσο από μάρτυρες κατηγορίας, όσο και υπεράσπισης. Πρώτα πρέπει να ακούσετε τη μαρτυρία. Μετά, σε κάθε τμήμα της μαρτυρίας, μπορείτε να ζητάτε διευκρινίσεις από τον μάρτυρα, ή να ασκείτε πίεση ώστε να εκμαιεύσετε περισσότερες πληροφορίες. Σε κάποιες περιπτώσεις θα κληθείτε να απαντήσετε κι εσείς κάποιες καίριες ερωτήσεις, από τον δικαστή, τον συνεργάτη σας, κτλ. Μάλιστα υπάρχει και ένας ενδιαφέρων μηχανισμός, που σας επιτρέπει να αντιλαμβάνεστε αν κάποιος λέει ψέματα.

    Το inventory περιέχει τον φάκελο της δικογραφίας, όπως και διάφορα αντικείμενα, που αποτελούν στοιχεία σχετικά με την υπόθεση. Το κάθε αντικείμενο μπορείτε να το αναλύσετε, κάνοντας ζουμ ή περιστρέφοντας το, ώστε να βρείτε σε αυτό νέα στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν την υπόθεση σας. Έτσι ανοίγετε νέους διαλόγους, που μπορούν να φέρουν νέα στοιχεία στην επιφάνεια, μέχρι και να οδηγήσουν την υπόθεση προς εντελώς νέα κατεύθυνση. Από το inventory μπορείτε επίσης να παρουσιάζετε αντικείμενα στη διάρκεια της δίκης, ως στοιχεία αθωότητας ή ενοχής, ακόμα και για να αμφισβητήσετε ή να επιβεβαιώσετε κάποια μαρτυρία.

    Η επιτυχία σας, εξαρτάται από τις επιλογές που θα κάνετε με όλα τα παραπάνω. Κατά τη δίκη έχετε μία health bar με πέντε τμήματα. Με κάθε λανθασμένη επιλογή που κάνετε, αφαιρείται και ένα τμήμα. Αν χαθούν όλα, τότε χάνετε και τη δίκη. Εκτός του δικαστηρίου, μετακινείστε μεταξύ των περιοχών που έχουν σχέση με την υπόθεση. Εκεί ψάχνετε για νέα στοιχεία και αντικείμενα, ενώ συζητάτε και με άλλους χαρακτήρες, με κάποιους από αυτούς να αποτελούν πιθανούς μάρτυρες που θα συναντήσετε ξανά στο δικαστήριο.

    Η τριλογία Apollo Justice αποτελείται από τρία παιχνίδια (duh…) που φυσικά είναι όλα εξ αρχής διαθέσιμα στη συγκεκριμένη έκδοση. Συνολικά, τα παιχνίδια διαθέτουν δέκα επεισόδια, με το καθένα από αυτά να είναι χωρισμένο σε κεφάλαια, ώστε να μπορείτε να επισκεφτείτε ξανά τμήματα του παιχνιδιού που έχετε ήδη ολοκληρώσει. Υπάρχουν συνολικά δέκα save slots και ένα autosave slot, με τη δυνατότητα να σώζετε σε οποιοδήποτε σημείο θέλετε, εκτός αν πρόκειται για σημαντικές στιγμές όπου κρίνεται η έκβαση της δίκης. Επιπλέον, στα accolades, εμφανίζονται τα achievements που έχετε πετύχει, εκτελώντας απαραίτητες ή εντυπωσιακές ενέργειες. Τέλος, θα βρείτε galleries με εικόνες, animation και μουσική από ολόκληρη την τριλογία.

    Γραφικά & ήχος

    Όπως η remastered έκδοση του Phoenix Wright, έτσι και η αντίστοιχη έκδοση του Apollo Justice, δικαιολογεί απόλυτα το κόστος της επανέκδοσης για τις κονσόλες της νέας γενιάς. Τα γραφικά είναι πλήρως επανασχεδιασμένα, με ξεκάθαρες εικόνες και ζωντανά χρώματα. Αυτό είναι σημαντικό σε ένα adventure, γιατί δεν είναι μόνο ωραίο οπτικά, αλλά βοηθάει και στον εντοπισμό των λεπτομερειών που είναι καίριες στη νίκη σας. Οι εικόνες είναι επί το πλείστον στατικές, με ελάχιστο animation, όμως το anime στυλ καταφέρνει να μεταφέρει με την απαραίτητη βαρύτητα τα συναισθήματα της κάθε στιγμής. Τα ηχητικά εφέ έχουν διατηρήσει το ρετρό στυλ του «μπιπ-μπιπ», ενώ ομιλίες δεν υπάρχουν, καθώς όλοι οι διάλογοι είναι γραπτοί. Η μουσική πάντως έχει υποστεί και αυτή remaster, με τα background ορχηστικά κομμάτια να ακούγονται πολύ ευχάριστα, και με τη δυνατότητα να ορίστε ποια θα ακούγονται ανά περίσταση.

    No… objection!

    Τα κλασικά παιχνίδια δεν πεθαίνουν ποτέ, ειδικά όταν συντηρούνται με σωστό τρόπο, και μεταφέρονται στη νέα γενιά με τρόπο που να ανανεώνει το ενδιαφέρον, τόσο για τους παλιούς όσο και για τους νέους gamers. Το Apollo Justice: Ace Attorney Trilogy είναι μία συλλογή από παιχνίδια με πολύ καλή υπόθεση και παρουσίαση, και κυρίως με διάρκεια που θα σας κρατήσει απασχολημένους για πολλές ώρες.

    Ανάπτυξη: Capcom  Έκδοση: Capcom Διάθεση: CD Media

     

    Δημήτρης Θωμαδάκης
    Δημήτρης Θωμαδάκης
    The Matrix cannot tell you who you are

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles