18.8 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Απόψε το βράδυ η μεγαλύτερη ολική έκλειψη σελήνης του 21ου αιώνα

    Η μεγαλύτερη ολική έκλειψη σελήνης του 21ου αιώνα έρχεται σε μερικές ώρες. Το κατακόκκινο “ματωμένο” φεγγάρι θα εμφανιστεί στον ουρανό το βράδυ της 27ης Ιουλίου, σε ένα φαινόμενο που πρόκειται να διαρκέσει αρκετά παραπάνω από το συνηθισμένο. Ειδικότερα, όπως έχει ανακοινωθεί, η ολική έκλειψη σελήνης της Παρασκευής (η 17η του αιώνα) θα κρατήσει 1 ώρα, 43 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα, κάτι που την καθιστά την μεγαλύτερη μέχρι στιγμής τον 21ου αιώνα όσον αφορά στη διάρκεια.

    blood-moon

    Η ολική έκλειψη θα είναι ορατή σε όλο της το μεγαλείο από αρκετές περιοχές της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, της Ρωσίας και της Ινδίας. Ωστόσο πολλές άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, θα έχουν την ευκαιρία να δουν μια μερική έκλειψη. Στην Ελλάδα, το μέγιστο της έκλειψης θα είναι στις 23.21.

    Το φαινόμενο της ολικής έκλειψης σελήνης προκύπτει όταν ο ήλιος, η Γη και το φεγγάρι ευθυγραμμίζονται τέλεια. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του φαινομένου είναι πως όταν η σελήνη βρίσκεται πλήρως στη σκιά της Γης «χρωματίζεται» κόκκινη, καθώς το φως του ήλιου αντανακλάται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ολικές εκλείψεις αποκαλούνται ευρέως «ματωμένα φεγγάρια».

    Το πόσο έντονο θα είναι το κόκκινο χρώμα του φεγγαριού εξαρτάται από τις εκάστοτε ατμοσφαιρικές συνθήκες της Γης. Όσο πιο καθαρή είναι η ατμόσφαιρο, τόσο πιο βαθύ και εντυπωσιακό είναι το χρώμα της σελήνης.

    Σύμφωνα με τη NASA, τον 21ο αιώνα θα υπάρξουν συνολικά 230 σεληνιακές εκλείψεις. Από αυτές, μόνο 85 θα είναι ολικές, ενώ όποιος χάσει το αποψινό φαινόμενο θα χρειαστεί να περιμένει αρκετούς μήνες, μέχρι τις 21 Γενάρη του 2019, για να απολαύσει ξανά μια ολική έκλειψη.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles