BREAKING

12

Apple iPad Air hands-on review: Το “αέρινο” iPad

Μια από τις πολυαναμενόμενες αφίξεις του δεύτερου εξαμήνου του 2013, ήταν και το iPad Air. Λέμε «ήταν» γιατί πλέον είναι εδώ και το είχαμε στα χέρια μας για δοκιμή και παρουσίαση. Για να διαπιστώσουμε αν όντως προσφέρει κάτι περισσότερο σε σχέση με το iPad 4, αφού τουλάχιστον στα «χαρτιά» οι διαφορές τους είναι μικρές. Αξίζει, λοιπόν, το iPad Air την προσοχή των χρηστών; Πάμε να το δούμε...

ipad-air

Κατασκευή και σχεδίαση

Η Apple δείχνει καθαρά πλέον πως δεν θέλει να εντάξει αρίθμηση στα tablets της και έτσι το 5ο κατά σειρά iPad, δεν ονομάζεται iPad 5 αλλά Air. Μια ονομασία που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούσε μόνο το Macbook, έρχεται τώρα στο προσκήνιο γιατί πολύ απλά περιγράφει 100% το νέο μοντέλο της εταιρείας. Διατηρώντας την ίδια οθόνη, ενισχύοντας το hardware και σμικρύνοντας ελαφρώς τη μπαταρία, το Air καταφέρνει να είναι 184 ολόκληρα γραμμάρια ελαφρύτερο από τον προκάτοχό του, από τα 662 gr στα 478 gr (για την 4G έκδοση)! Οι διαστάσεις είναι επίσης σημαντικά μειωμένες, αφού οι σχεδιαστές του tablet «έφαγαν» κάποια χιλιοστά από το πλαίσιο της οθόνης, δίνοντάς μας έτσι τα 7,5 mm πάχους και τα 169,5 mm πλάτους, ενώ το μήκος δεν αλλάζει σχεδόν καθόλου, στα 240 mm.

Χάρη στις παρεμβάσεις αυτές, το iPad Air δικαιολογεί πλήρως τον τίτλο και αποτελεί ίσως την πιό compact λύση στην κατηγορία των 10 ιντσών, κάτι που θα εκτιμήσουν πολλοί υποψήφιοι αγοραστές, ακόμη και προερχόμενοι από...Android. H υπόλοιπη κατασκευή είναι τυπική “Apple”, διατηρώντας τα γνωστά, υψηλα επίπεδα ποιότητας και αίσθησης, με το αλουμίνιο να δεσπόζει στο κυρίως σώμα του Air και το λευκό πλαστικό να πλαισιώνει την οθόνη. Τα δύο πλήκτρα της έντασης βρίσκονται στην πάνω γωνία της δεξιάς πλευράς, μαζί με το γνωστό διακόπτη πλήρους κλειδώματος της οθόνης, ενώ στην δεξιά γωνία της πάνω πλευράς, πολύ κοντά τους, βρίσκεται και το πλήκτρο ενεργοποίησης/απενεργοποίησης. Στην άλλη μεριά του πάνω μέρους εντοπίζεται το 3,5” audio out, ενώ η lightning USB 2.0 θύρα είναι στο κάτω μέρος, ανάμεσα στα διπλά stereo (επιτέλους) ηχεία!

Το Air διαθέτει, επιπλέον, δύο μικρόφωνα, ένα στο πάνω μέρος και ένα στην πλάτη του, ενώ η κύρια κάμερα των 5 MP έχει...βολευθεί στην πάνω αριστερή γωνία της πλάτης, με την εμπρόσθια του 1,2 MP να διακρίνεται στο κέντρο της πρόσοψης. Η nano-SIM τοποθετείται στο ειδικό συρταράκι που βρίσκεται κάτω-δεξιά και εξέρχεται με το σχετικό tool ενώ, τέλος, όσοι περιμένατε κεντρικό πλήκτρο με αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, θα απογοητευθείτε, αφού πρόκειται για το απλό, τυπικό home button που ξέρουμε.

ipad-air-front

ipad-air-rear-2

ipar-air-buttons

Όλα τα πλήκτρα παρέχουν εξαιρετικό feedback και έχουν πολύ καλή αίσθηση, όπως ολόκληρη η συσκευή άλλωστε. Χάρη στις μικρές διαστάσεις και το χαμηλό βάρος, η χρήση με τα δύο χέρια είναι απολαυστική και ξεκούραστη, κάτι που μας αρκεί…άλλωστε το να απαιτούμε από ένα 10άρι tablet να μπορεί να χρησιμοποιηθεί με το ένα χέρι, είναι μάλλον παράλογο. Σίγουρα όσοι έχετε iPad το προσέχετε σαν κόρη οφθαλμών, ωστόσο οφείλουμε να τονίσουμε ότι η αλουμινένια πλάτη είναι ευαίσθητη στα βαθουλώματα και τα σημάδια, οπότε μεγάλη προσοχή στο που ακουμπάτε τη συσκευή και πως τη μεταφέρετε.

Hardware, οθόνη και επιδόσεις

Στο εσωτερικό του το iPad Air κρύβει το hardware του iPhone 5S, δηλαδή δύο πυρήνες Cyclone (ARM v8) στο 1,3 GHz, ικανούς να προσφέρουν υψηλές επιδόσεις στο tablet, μαζί με 1 GB DDR3 μνήμης που ακόμη είναι αρκετή για το iOS 7 και τα apps του, αλλά μάλλον θα αυξηθεί από το 2014. Το γνωστό PowerVR G6430 τετραπύρηνο chip γραφικών αναλαμβάνει να «κινήσει» τα γραφικά στην retina οθόνη και τα καταφέρνει περίφημα. Όσον αφορά τη συνδεσιμότητα, το Air διαθέτει Bluetooth 4.0 με A2DP και EDR, φυσικά υποστήριξη 4G-LTE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n (dual band, ήτοι υποστηρίζει και 5 GHz Wi-Fi), ενώ μπορεί να μετατραπεί και σε hotspot. Η 4G έκδοση φέρει και GPS με A-GPS/GLONASS, δυστυχώς όμως όχι το Wi-Fi only Air, οπότε υπολογίστε το επιπλέον κόστος της πρώτης, αν θέλετε να πλοηγείστε με τη συσκευή της Apple.

ipad-air-rear

ipad-air-home-button

ipad-air-sim

Η οθόνη στα χαρτιά είναι ίδια με του iPad 4. Διαγώνιος 9,7 ιντσών, ανάλυση απείραχτη στα 1536 x 2048 pixels που προσφέρει στο Air 264 pixels ανά τετραγωνική ίντσα, κατατάσσοντά το φυσικά στην κατηγορία “retina”. Καλύπτεται από ανθεκτικό γυαλί και έχει την ελαιοφοβική επίστρωση που καταφέρνει να κρατήσει μακριά τις δαχτυλιές σε μεγάλο βαθμό. Ο ανταγωνισμός στην κατηγορία αυτή έχει ξεπεράσει αυτή την ανάλυση και τα ppi, ωστόσο στην πράξη η διαφορά δεν είναι διακριτή και η οθόνη του iPad παραμένει από τις κορυφαίες σε ευκρίνεια, χρωματική απόδοση, λόγο αντίθεσης και απόκριση. Άνετη είναι και η χρήση σε συνθήκες ηλιοφάνειας, αλλά θα θέλαμε λίγο μεγαλύτερη ένταση στη ρύθμιση αυτόματης φωτεινότητας.

Η ανάλυση των επιδόσεων ενός iPhone ή ενός iPad, είναι μάλλον ανούσια σε μεγάλο βαθμό, τουλάχιστον όπως την κάνουμε για αντίστοιχες Android συσκευές. Κατά τη χρήση του διαπιστώσαμε την αναμενόμενη ταχύτητα και ομαλότητα σε ό,τι κι αν κάναμε, όπως μας έχει συνηθίσει η Apple όλα αυτά τα χρόνια, έτσι δεν χρειάζεται να αναλωθούμε σε περιττές λεπτομέρειες. Το hardware του 5S είναι αντάξιο και του iPad, απλώς σε ό,τι έχει να κάνει με 3D γραφικά το framerate είναι ελάχιστα χαμηλότερο, λόγω της μεγαλύτερης ανάλυσης της οθόνης του Air σε σχέση με το iPhone. Σε καμία περίπτωση δεν απογοητευθήκαμε όμως, αντίθετα η Apple πάντα θα εκπλήσσει με το εξαιρετικό optimization του λειτουργικού της και το ιδανικό «πάντρεμά» του με το hardrware των συσκευών της.

iOS 7, λειτουργίες και χαρακτηριστικά

Το iPad Air έρχεται φυσικά με το iOS 7 εγκατεστημένο, για το οποίο έχουμε ήδη πεί λίγα πράγματα από το review του iPhone 5S. To νέο λειτουργικό εκμεταλλεύεται κάπως καλύτερα τη μεγάλη οθόνη του tablet, αν σε αυτό συμβάλλουν κυρίως τα διάφορα apps που οι developers αναβάθμισαν ειδικά για τις 9,7 ίντσες.

ipad-air-menu

Στα νέα χαρακτηριστικά του iOS 7 (7.0.4 για την ακρίβεια) περιλαμβάνονται το AirDrop για εύκολη ανταλλαγή αρχείων με άλλες συσκευές που το υποστηρίζουν, ανανεωμένα fonts και εικονίδια συστήματος, το νέο Control Center που μπορείτε να ανεβάσετε από τον πάτο της homescreen με swipe αλλά και multi-touch gestures με 4 ή και πέντε δάκτυλα. Πλέον μπορείτε να κλείσετε πολλά apps που τρέχουν στο παρασκήνιο, ταυτόχρονα με μια κίνηση του χεριού, ενώ νέα εφέ και animations έχουν προσθεθεί στις ενέργειες του λειτουργικού, εντυπωσιάζοντας το χρήστη αρχικά. Υπήρξαν κάποιοι χρήστες που παραπονέθηκαν για ζαλάδες και ναυτία με αυτές τις τελευταίες προσθήκες, αλλά υπάρχει η επιλογή να τις απενεργοποιήσετε από τις ρυθμίσεις, αν θέλετε. Στις ρυθμίσεις θα βρείτε και το Do Not Disturb mode που μπορεί να ενεργοποιείτε όποτε το επίθυμείτε ή και συγκεκριμένες ώρες της ημέρας ως προεπιλογή, ώστε να δέχεστε μόνο τις κλήσεις και τα μηνύματα που πραγματικά είναι σημαντικά. Live wallpapers, απεριόριστος χώρος για apps στους φακέλους και κινούμενο εικονίδιο ρολογιού είναι μερικά ακόμα από τα χαρακτηριστικά που θα βρείτε στο iOS 7.

Όσο για τους χάρτες, αυτοί πλέον παρέχονται από την TomTom και όχι από τη Google, χωρίς αυτό να αλλάζει την γενικότερη εμπειρία του χρήστη. Η πλοήγηση γίνεται γρήγορα και ομαλά, ενώ έχει προσθεθεί και φωνητική καθοδήγηση στο mode περπατήματος. Όταν ενεργοποιήσαμε τη 3D λειτουργία παρατηρήσαμε πως το Air ζορίζεται λίγο στη γρήγορη εναλλαγή χαρτών και τοποθεσιών, αλλά παραμένει απόλυτα λειτουργικό. Ούτως ή άλλως οι περισσότεροι χρήστες θα επιλέξουν τους 2D χάρτες.

ipad-air-menu-2

ipad-air-menu-3

Κάμερα, ήχος, αυτονομία

Η 5άρα κάμερα του iPad Air δε συνοδεύεται από φλας, μπορεί να κάνει λήψη 1080p video στα 30 FPS και η μόνη της διαφορά σε σύγκριση με την κάμερα του iPad 4 είναι είναι ο βελτιωμένος backside φωτισμός του αισθητήρα, παρέχοντας ελαφρώς καλύτερες λήψεις. Έχει autofocus και HDR με το τελικό αποτέλεσμα αποδεικνύεται αρκετά καλό, αν σκεφτούμε ότι γενικότερα κανένας κατασκευαστής δε δίνει βαρύτητα στην κάμερα ενός tablet. Όσο για την εμπρόσθια κάμερα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για FaceTime κλήσεις, υποστηρίζει 720p video. Σημειώνουμε πως δυστυχώς το Air δεν καταγράφει stereo ήχο, παρ’όλο που θα μπορούσε πολύ εύκολα να έχει αυτή τη δυνατότητα.

Ο ήχος που παράγουν τα stereo ηχεία του tablet είναι υψηλής πιστότητας και φθάνει εξ’ίσου υψηλά επίπεδα έντασης, αφήνοντάς μας απόλυτα ικανοποιημένους. Και με τη χρήση ακουστικών η ποιότητα είναι εξαιρετική, καλά νέα λοιπόν για όσους αρέσκονται στην ακρόαση μουσικής ή τη θέαση ταινιών/video στο tablet τους.

 

ipad-air-speakers

Η μπαταρία του Air έπρεπε να είναι μικρότερη για να χωρέσει στο νέο casing, οπότε μοιραία έχασε λίγη από τη χωρητικότητά της, πέφτοντας στα 8.820 mAh από τα 11.560 mAh. Η μείωση είναι μεγάλη, ποσοστιαία, αλλά στην πράξη το Air καταφέρνει και πάλι να αγγίζει τις 10 ώρες χρήσης, διατηρώντας μια από τις κορυφαίες επιδόσεις της κατηγορίας του όσον αφορά την αυτονομία. Είναι, άλλωστε, ένα από τα βαριά όπλα του, από τότε που κυκλοφόρησε το πρώτο iPad και σίγουρα αποτελεί δέλεαρ για πολλούς χρήστες που δε μπορούν να φορτίζουν διαρκώς το tablet τους.

Το iPad Air είναι η απόδειξη του ότι η Apple δεν έχει φθάσει σε «τέλμα» και πάντα έχει έναν άσσο στο μανίκι της, απλώς τον κρατά για το μέλλον. Εκεί που νομίζουμε ότι η επόμενη συσκευή θα αποτελεί «ξαναζεσταμένο φαγητό», η εταιρεία παρουσιάζει κάτι ανανεωμένο, ακριβώς όσο χρειάζεται για να κάνει το κοινό να το επιθυμήσει. Το Air διατηρεί στο ακέραιο όλα τα θετικά του, προσθέτοντας μερικά ακόμη μέσω του iOS 7, αλλά και τις ελλείψεις/περιορισμούς που καθιστούν το Android μια καλύτερη επιλογή για πολλούς power-users.

Διατίθεται με χωρητικότητα 16/32/64/128 GB σε Wi-Fi ή Wi-Fi+4G εκδόσεις, με τιμές 509€/609€/699€/789€ για τις πρώτες και 639€/729€/819€/909€ για τις δεύτερες. Δε μπορείτε να αυξήσετε τη χωρητικότητά του και σίγουρα ο επιπλέον χώρος αποθήκευσης είναι τρομερά υπερτιμημένος από την Apple, αλλά αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια, δε θα αλλάξει τα...χούγια της όσο έχει την ψήφο εμπιστοσύνης των χρηστών. Μια απλά κορυφαία επιλογή για συγκεκριμένη μερίδα χρηστών που πιθανώς έχουν ήδη κάποιο iPad ή ψάχνουν το πρώτο τους tablet και δεν περιορίζονται σημαντικά από το «κλειστό οικοσύστημα» της Apple...

Ευχαριστούμε την Cosmote για την παραχώρηση της συσκευής της παρουσίασης. Περισσότερες πληροφορίες για το iPad Air θα βρείτε εδώ.

0 Comment