BREAKING

11

Η πραγματική καινοτομία του πρώτου (και του τελευταίου) iPhone δεν ήταν η τεχνολογία…

Ένα ιδιαίτερα ουδέτερο video παρουσιάζει την πραγματική καινοτομία του πρώτου iPhone που παρουσίασε η Apple το 2007: την τέχνη της αντιγραφής

iphone_art_of_copy

Όταν την 9η Ιανουαρίου 2007, ο Steve Jobs ανέβηκε στη σκηνή και μίλησε για ένα επαναστατικό προϊόν, ισχυρίστηκε πως η Apple επινόησε την τεχνολογία της πολλαπλής αφής (Multi-touch). Αυτό ήταν ψέμα. Η Apple, δεν επινόησε το multi-touch. Η τεχνολογία προ-υπήρχε.

Αυτό που επινόησε η Apple ήταν η διαδικασία εισαγωγής του multi-touch σε μία μικρού μεγέθους, καταναλωτική συσκευή: το iPhone. Και αυτό που ανήγαγε σε τέχνη η Apple, ήταν η αντιγραφή όλων εκείνων των διαδικασιών με τις οποίες ήμασταν εξοικειωμένοι στην πραγματική ζωή και τις μετέφερε σε ένα κινητό τηλέφωνο που ήταν μία μεγάλη οθόνη. Η καινοτομία αυτή, ξεκίνησε μία πραγματική επανάσταση στις καταναλωτικές ηλεκτρονικές συσκευές, με την επέλαση των smartphones και των tablets.

Το βίντεο που θα παρακολουθήσετε απαριθμεί τον τρόπο με τον οποίο η Apple, τόσο στο πρώτο iPhone που παρουσιάστηκε το 2007, όσο και το iPhone 5S που κυκλοφόρησε πριν μερικούς μήνες, ή, πιο συγκεκριμένα, το iOS 7, «αντέγραψε» καθημερινά αντικείμενα και τα μετέφερε στις οθόνες σας, ή «δανείστηκε» functionalities από άλλα λειτουργικά και έκανε αυτό που απολαμβάνετε στις συσκευές σας.

Enjoy:

Σημείωση του συντάκτη: πριν βιαστείτε να βάλετε τις φωνές, είτε είστε Apple fans, είτε όχι, σκεφτείτε τις διαφορές. Ένα μέρος μίας καινοτομίας είναι η επινόηση μίας ολοκαίνουριας τεχνολογίας. Ένα άλλο μέρος, είναι η δυνατότητα να γίνει μία ήδη υπάρχουσα τεχνολογία, φιλική στη χρήση και προσβάσιμη από όλους. Και οι δύο διαδικασίες είναι ιδιαίτερες και θαυμαστές. Απλά στην μία περίπτωση, αυτός που το κάνει λέγεται εφευρέτης, ενώ στην άλλη, καλός σχεδιαστής.

SOURCE

11 Comments

 • Νικος
  22 Δεκεμβρίου 2013 at 09:20

  Οι πραγματικοι επιστημονες που οραματιζονται,καινοτομουν και ανακαλυπτουν πνιγονται σαν τα κουνελια απο εταιριες και τυπους τυπου jobs….
  Αν π.χ. ανακαλυπταν σημερα τον τροχο μαλλον θα τον ελεγαν apple,samsung,bp,shell,siemens……

 • TGM
  17 Δεκεμβρίου 2013 at 02:58

  sokel +1
  ο Steve Jobs ήταν όντως ένας πολύ καλός πωλητής. ο καλύτερος απ όλους ίσως.
  Γιατί τελικά για να πουλήσει ένα προϊόν δε χρειάζεται να είναι ξεχωριστό ή καινοτόμο, αρκεί οι καταναλωτές να πιστέψουν οτι είναι.

 • dimitris
  16 Δεκεμβρίου 2013 at 21:32

  Είμαι χρήστης iOS τα τελευταία 3 χρόνια και είμαι ευχαριστημένος αλλά και δυσαρεστημένος για πολλούς λόγους. Δεν είμαι φανμπόι και αυτό μου επιτρέπει να βλέπω σφαιρικά τα πράγματα. Και ναι ο Steve Jobs είπε ψέμματα. Και έκλεψε. Και αύξησε κατακόρυφα τα κέρδη της εταιρίας του. Αλλά η apple (όπως και όλες οι εταιρίες) κοιτάει πρώτα το δικό της το συμφέρον και τα μεγαλύτερα θύματά της είναι τα φανμποις της. Καταλήγω στο ότι μάλλον είναι πολύ κακό να είναι κανείς στενόμυαλο φανμπόι.
  Ένα μπράβο στην Ελπινίκη που αντιμετωπίζει σφαιρικά τα πράγματα και προσπαθεί να το μεταδώσει και στους άλλους.
  Και συμπληρώνοντας το σχόλιο του AndreasC88, το να παραδέχεται κανείς ότι είναι κλέφτης δεν τον κάνει λιγότερο κλέφτη.

 • sokel
  16 Δεκεμβρίου 2013 at 17:23

  το άρθρο δεν λέει τίποτα άλλο από ότι ο κ.S.Jobs δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα πολύ καλό πωλητή και αυτή είναι η αλήθεια και όσο για της «καινοτομίες» του isomething δεν είναι τίποτα άλλο από κάτι που ανακάλυψε κάποιος άλλος και δεν το κατακύρωσε στην Αμερική μικρές οθόνες αφής NEC και μάλιστα με πολλά σημεία επαφής κινητό τηλέφωνο motorola λειτουργικό στηρίχτηκε στο unix κλπ

 • AndreasC88
  16 Δεκεμβρίου 2013 at 10:44

  Όταν είδα τον τίτλο του άρθρου στο Newsletter μου ήξερα ότι είσαι εσύ Νίκη! Somehow.. :)
  Το άρθρο εξηγεί ακριβώς τι είναι αυτό το πράγμα που λέγεται iPhone. Πρέπει ο κόσμος επίσης να καταλάβει ότι αυτή η ιδέα έφερε την πραγματική επανάσταση σε αυτό που ζούμε σήμερα. Αν δεν ήταν το iPhone το 2007 ίσως να ανακαλύπταμε 10 χρόνια αργότερα την τεχνολογία που με το χέρι μας, ακουμπάμε μια οθόνη και παίρνουμε τηλέφωνο. Όραμα, αυτό είχε και σκέψη έξω από το πλαίσιο. Κλείνω με μια κουβέντα του και σκεφτείτε την..
  «Ο Πικάσο έλεγε: «Οι καλοί καλλιτέχνες αντιγράφουν και οι μεγάλοι κλέβουν». Ποτέ δεν ντραπήκαμε να κλέψουμε σπουδαίες ιδέες…

 • Nikolas
  16 Δεκεμβρίου 2013 at 06:00

  Το κακό είναι ότι τα fanboys είναι τόοοοοοοοσο πορωμένα που δεν δέχονται να δουν την αλήθεια…
  «Έτσι γίνονται οι μεγάλες ανακαλύψεις , παίρνοντας τις ιδέες κάποιον άλλων και να τις προχωράς ενα βήμα παραπέρα…», το είδαμε κι αυτό με τις μηνύσεις κατά τις Samsung (γελάμε εδώ!) Το βίντεο απευθύνεται σε ανοιχτά μυαλά, οπότε fanboys αμφότερων πλευρών απομακρυνθείτε…

 • Dante
  16 Δεκεμβρίου 2013 at 00:27

  Να τος ο Rafael ο υπεράνω….

 • Rafael
  15 Δεκεμβρίου 2013 at 15:41

  Απαξιώ να απαντήσω.

 • Petros
  14 Δεκεμβρίου 2013 at 22:17

  Με μερικές κοινές λέξεις , βάζοντάς τες στη σωστή σειρά μπορεί κάποιος να δημιουργήσει αριστουργηματικά ποιήματα ή μεγάλες ιδέες . Οι λέξεις δεν αποτέλεσαν εφεύρεση γιατι προϋπήρχαν . Η σωστή σειρά που τις τοποθέτησε κάποιος μετα απο σκέψη ηταν η καινοτομία και η διάφορα απο τους άλλους … Έτσι γίνονται οι μεγάλες ανακαλύψεις , παίρνοντας τις ιδέες κάποιον άλλων και να τις προχωράς ενα βήμα παραπέρα …

 • Γιαννης
  14 Δεκεμβρίου 2013 at 19:34

  Κατα τη γνωμη μου με αυτη τη λογικη τιποτα δεν ειναι καινοτομο!!

 • hellboy
  14 Δεκεμβρίου 2013 at 19:26

  ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ Κ ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΣ ο Στηβ…απλα….think different αυτο εκανε…..