16.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Ποιες είναι οι… αδυναμίες του Apple Watch;

    Η χθεσινή παρουσίαση του Apple Watch έφερε αρχικά μία ανακούφιση Σε ποιον ακριβώς; Αρχικά, σε όλους τους fans της Apple, καθώς επιτέλους η αγαπημένη τους εταιρεία ανακοίνωσε smartwatch! Λίγο το έχετε να έχουν τα δικά τους όλοι οι ανταγωνιστές κι εσύ να μην έχεις κάτι να παινευτείς στους φίλους σου (ανεξάρτητα από το αν είναι καλό ή κακό, μερικές φορές το να είναι… Apple αρκεί). Έπειτα, έφερε ένα διαφορετικού τύπου αναστεναγμό ανακούφισης σε εμάς τους συντάκτες τεχνολογίας, που είχαμε βαρεθεί να διαβάζουμε φήμες για ρολόι από την Apple και ρολόι δε βλέπαμε. Ναι, πλέον η δουλειά μας, κατά ένα μεγάλο (δυστυχώς) κομμάτι, αφορά τις φήμες, αλλά, σε αυτή την περίπτωση, το κακό είχε παραγίνει.

    Apple Watch

    Να, λοιπόν, που το ρολόι της Apple είναι γεγονός και τις φήμες και τις πληροφορίες, ακολουθεί τώρα η είδηση ανακοίνωσής του, αλλά και οι… απόψεις. Πώς είδαν την παρουσίασή του του οι fans, οι ανταγωνιστές ή οι… ανεξάρτητοι; Εμείς εδώ θα σταθούμε σε ένα κομμάτι που, κατά τη γνώμη μας, παίζει το ρόλο του στην άποψη κάποιου για μία συσκευή. Στις “αδυναμίες” του Apple Watch ή, αν μας επιτρέπετε την έκφραση, στις ενδεχόμενες “αχίλλειες πτέρνες” του. Τι είναι αυτό, λοιπόν, που ίσως μας προβληματίζει στο έξυπνο ρολόι της Apple. Ακολουθούν οι τέσσερις ανησυχίες μας…

    1) Διάρκεια ζωής της μπαταρίας

    Πονεμένη ιστορία για τα smartwatches σ’ αυτά τα πρώτα τους βήματα στην αγορά. Για το πανέμορφο Moto 360, για παράδειγμα, η μικρή αυτονομία είναι το βασικό παράπονο των πρώιμων χρηστών του. Πώς θα τα πάει, λοιπόν, σ’ αυτόν τον τομέα το Apple Watch; Η αμερικανική εταιρεία, κατά την προσφιλή τακτική της, δε μίλησε με λεπτομέρειες για τα specs, ούτε φυσικά για την μπαταρία της συσκευής κατά το λανσάρισμά της. Δε μίλησε, όμως, ιδιαίτερα ούτε για την αυτονομία της κι αυτό ίσως δεν είναι και πολύ καλό. Κάποιοι σημειώνουν πως, αν η Apple είχε πετύχει αξιοσημείωτη αυτονομία για το ρολόι της, θα την είχε αναφέρει στην παρουσίαση. Το “The Verge”, χαρακτηριστικά, εικάζει ότι με όλους τους αισθητήρες που διαθέτει η συσκευή, θα αποτελούσε έκπληξη αν πετύχαινε να διαθέτει αυτονομία μεγαλύτερη της μίας μέρας, ενώ ο ίδιος ο Tim Cook αρκείται να πει ότι απλά θα το… φορτίζετε το βράδυ όταν κοιμάστε. Σας αρκεί, αλήθεια, μία τέτοια αυτονομία (στην καλύτερη περίπτωση);

    2) Τιμή

    Το κόστος των 349 δολαρίων από το οποίο θα ξεκινάει το Apple Watch και ανακοινώθηκε στο event (και το οποίο, αν πάρουμε παράδειγμα από τα iPhone, μεταφράζεται σε 349 ευρώ για την ευρωπαϊκή αγορά) δε θεωρείται σε καμία περίπτωση οικονομικό και σίγουρα είναι μεγαλύτερο από εκείνο κάποιων προτάσεων με Android Wear. Το σίγουρο είναι πως οι Apple fans, έτσι όπως έχουν συνηθίσει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα iPhone, ίσως θα πρέπει να το κάνουν και για το Apple Watch.

    apple-watch

    3) Συμβατότητα

    Το περιμένατε ή όχι, το Apple Watch είναι συμβατό μόνο με iPhone και όχι με smartphones άλλων κατασκευαστών. Για την ακρίβεια, υποστηρίζει από το iPhone 5 και μετά. Δεν ξέρουμε ποιος Android user θα ήθελε να κυκλοφορεί με το ρολόι με το μηλαράκι στο χέρι, σε κάθε περίπτωση και να το ήθελε, μπορεί απλά να το ξεχάσει… Επίσης θα πρέπει να το ξεχάσουν και όσοι έχουν από iPhone 4S και πίσω. Ε, εδώ που τα λέμε δεν είναι και λίγοι.

    4) Αντοχή στο νερό

    Σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα είναι λίγο μπερδεμένα, αλλά η λύση του μυστηρίου μάλλον δε θα ικανοποιήσει τους υποψήφιους κατόχους. Το Apple Watch δε φαίνεται να είναι αδιάβροχο, αλλά απλά “splash proof”. Όπως γράφει ο δημοσιογράφος David Pogue που ρώτησε την Apple σχετικά, η απάντηση ήταν ότι πρόκειται για μία συσκευή που μπορεί να αντέξει τον ιδρώτα, τη βροχή ή το να πλύνετε τα χέρια σας. Μέχρι εκεί όμως… Δεδομένου ότι μιλάμε για ρολόι, ίσως αυτό προβληματίσει πολύ.

    applewatch

    Στα τέσσερά αυτά “μειονεκτήματα” της συσκευής ίσως μπορεί να προστεθεί και το ότι διαθέτει… τετράγωνη σχεδίαση (έστω και με καμπύλες), τη στιγμή που φαίνεται πως η τάση της αγοράς είναι να αγαπάει σχεδιαστικά τα στρογγυλά smartwatches (βλέπε φυσικά το Moto 360 αλλά και το νέο LG G Watch R). Κάποιοι θα σημειώσουν ως αρνητικό και το ότι δεν έχει… κάμερα, αν και για εμάς πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό όχι ιδιαίτερα χρήσιμο σε ένα smartwatch.

    Δεν γνωρίζουμε αν αυτά τα μειονεκτήματα είναι για εσάς τόσο σοβαρά, σε σημείο να παίξουν ρόλο στο ενδεχόμενο αγοράς ενός Apple Watch. Η συσκευή, έτσι κι αλλιώς, έχει και τα θετικά της, όπως η πολύ μεγάλη ποικιλία σε χρώματα, στιλ και εκδόσεις, το συνολικό οικοσύστημα το οποίο προσφέρει και το οποίο πάντα ικανοποιεί τους fans του “μήλου”, οι αισθητήρες της, η δυνατότητα πραγματοποίησης online πληρωμών, ενδεχομένως και η ευχρηστία στην οποία συντελεί το Digital Crown ή ακόμη και η υποστήριξη του Siri ή της ασύρματης φόρτισης.

    Σε κάθε περίπτωση, όπως γίνεται πάντα σε κάθε λανσάρισμα μίας νέας κατηγορίας προϊόντων, οι πρώτες συσκευές δεν μπορούν παρά να έχουν τις αδυναμίες τους, κι αυτό είναι κάτι που παρασύρει τους περισσότερους κατασκευαστές, άλλους περισσότερο και άλλους λιγότερο. Το πόσο θα στοιχίσουν στην επιτυχία ή όχι του Apple Watch, θα το μάθουμε στην πορεία..

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles