BREAKING

Πάμε το βράδυ μουσείο;

Η Σαββατιάτικη νύχτα σήμερα αλλά και όλες οι μέρες μέχρι την Τετάρτη 18 Μαϊου, μυρίζουν μνήμες. Στα πλαίσια εορτασμού της "Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων" που οργανώνεται για 8η συνεχή χρονιά, δείτε τι μπορείτε να κάνετε στα μουσεία της Αθήνας!

 • Το Μουσείο Μπενάκη συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων με τα εγκαίνια της έκθεσης ARRRGH! Τέρατα και Σημεία στη Μόδα και με μία performance ειδικά σχεδιασμένη  για το θεσμό από την  ATOPOS CVC, την Atopic Bodies [FIVE]: The Monsters’ Ball.
Παράλληλα οι επισκέπτες το Κτηρίου της Οδού Πειραιώς σήμερα 14 Μαϊου θα μπορούν να επισκεφτούν τις εκθέσεις με έκπτωση εισιτηρίου 50%.
 • Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη ανοίγει τις πύλες του και προσκαλεί το κοινό με ελεύθερη είσοδο, από τις 18:00 έως και τις 02:00 σε μια ξεχωριστή περιήγηση στους χώρους του. Δίνεται η ευκαιρία στους επισκέπτες να περιπλανηθούν στην έκθεση «Η Απαγορευμένη Πόλη του Jiang Guofang», στην οποία παρουσιάζονται 27 πίνακες του Guofang, καθηγητή στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Κίνας. Τα έργα που είναι εμπνευσμένα από την Απαγορευμένη Πόλη, απεικονίζουν αυτοκράτορες, παλλακίδες, ανθρώπους του παλατιού, μεταφέροντας στο κοινό μια απόκοσμη και ταυτόχρονα εξωτική ατμόσφαιρα. Παράλληλα στο χώρο του Ιδρύματος διοργανώνονται και άλλες εκδηλώσεις, μετατρέποντας την επίσκεψη σε διαδραστική εμπειρία. Επιπλέον, στο Αμφιθέατρο θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές προβολές της ταινίας «Κομφούκιος».
 • O Ελληνικός Κόσμος συμμετέχει στη Διεθνή ημέρα Μουσείων 2011
To Κέντρο Πολιτισμού ‘Ελληνικός Κόσμος’ συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό της Διεθνούς Hμέρας Μουσείων 2011.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Θα υπάρχει ελεύθερη είσοδος στις εκθέσεις ‘Υπάρχει σε όλα λύση; Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών’, ‘Συνάντηση στην Αρχαία Αγορά’ και ‘Ιστορίες νομισμάτων – Αφηγήσεις πόλεων’ (14:00-20:00) καθώς και στη ‘Διαδραστική περιήγηση στην Αρχαία Αγορά’ στη ‘Θόλο’ (προβολή των 18:00).
Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί ομιλία του ιστορικού Μιχάλη Βαρλά με θέμα: ‘Μνήμη και Μαρτυρία στην Ψηφιακή Εποχή. Το έργο μας για την οικογενειακή μνήμη των προσφύγων’ στις 19:00.
 • Στο εορτασμό της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων συμμετέχει και το Ίδρυμα Ευγενίδου, με σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Έτσι στις 14 του μήνα, στις 21:30 και στις 22:30, με ελεύθερη είσοδο το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει στο νέο ψηφιακό πλανητάριο «Τα 7 θαύματα του κόσμου». Παράλληλα, από τις 21:30 έως τις 24:00, στην είσοδο του Ιδρύματος, οι επισκέπτες μπορούν να «παρατηρήσουν» τ Κρόνο με τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων διοργανώνονται και Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης Τεχνολογίας, από τις 20:00 έως 22:30 το βράδυ και φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Ο κόσμος της Αρχαίας Αιγύπτου: Εικόνες από την Μόνιμη Συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, από 21:30 έως τις 24:00.
Διεθνής Ημέρα Μουσείων στο Νομισματικό Μουσείο
 • Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2011, με θέμα ‘Μουσεία και μνήμη’, το Νομισματικό Μουσείο θα παρουσιάσει το θέμα ‘Τα αρχαιολογικά ταξίδια του Ερρίκου Σλήμαν’.
Μέσα από τα αρχαιολογικά τοπία των τοιχογραφιών του Ιλίου Μελάθρου, όπως των Μυκηνών και της Τροίας, θα διερευνηθεί η δραστηριότητα του πρωτοπόρου αρχαιολόγου.
 • Σε αυτή τη σημαντική γιορτή του πολιτισμού θα βάλει και τη δική του υπογραφή το Μουσείο Παιδικής Τέχνης, το οποίο καλεί μικρούς και μεγάλους να θυμηθούν και να ονειρευτούν από 19:30 έως τις 21:30. Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Οι γονείς θυμούνται…τα παιδιά ονειρεύονται». Με αφορμή τα εκθέματα του μουσείου, τα παιδιά θα αφηγηθούν στους μεγάλους τα όνειρά τους και οι μεγάλοι θα μοιραστούν με τους μικρούς επισκέπτες μνήμες, στιγμές, παιχνίδια και όνειρα της παιδικής τους ηλικίας.
 • Με την ευκαιρία του εορτασμού της “Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων 2011″, το ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ και το ΕΘΝΙΚΟ ΩΔΕΙΟ σας προσκαλούν, το Σάββατο, 14 Μαΐου 2011, από τη δύση του ήλιου μέχρι τα μεσάνυχτα, σε μια βραδιά με θέμα “Εικαστικές Τέχνες και Μουσική: ένας μυσταγωγικός διάλογος“.
 • Το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας και τα Θεραπευτικά Προγράμματα ΚΕΘΕΑ Νόστος και ΚΕΘΕΑ Εξάντας συμμετέχουν στο φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων εφαρμόζοντας το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Nuit des Musées» με μια σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν το διήμερο 14-15 Μαΐου 2010 στους χώρους του Ιστορικού Αρχείου (Μέγαρο Διομήδη, 3ης Σεπτεμβρίου 146, Αθήνα). Το θέμα που επιλέχθηκε για φέτος από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων είναι «Μουσεία για την κοινωνική συνύπαρξη και αρμονία», με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου.
 • Σύγχρονη ανάγνωση του μύθου» που οργανώνει το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών στους χώρους των μουσείων που μετέχουν στο Δίκτυο Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων του Κέντρου της Αθήνας. Τηλέφωνο επικοινωνίας για πληροφορίες σχετικά με το αναλυτικό πρόγραμμα: 210-8807799
 • Tο Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού, με αφορμή τη Νύχτα των Μουσείων 2011, σας προσκαλεί στη διάλεξη του Γιάννη Θεοδωρίδη, ψυχίατρου-ψυχαναλυτή, με θέμα: Εκ των υστέρων. Η βιογραφία του Άγγελου Κατακουζηνού & η αυτοβιογραφική μελέτη του Σίγκμουντ Φρόυντ. Σκέψεις και συνειρμοί.
Σάββατο 14 Μάη 2011, 8.30 μ.μ., Οικία Κατακουζηνού, Αμαλίας 4 (5ος όροφος), Σύνταγμα, 6944825164 , 6979312140 , www.katakouzenos.gr
Η Οικία Κατακουζηνού θα παραμείνει ανοικτή από τις 7.00 ως τις 10.00 μ.μ. για τους επισκέπτες που επιθυμούν να περιηγηθούν στην έκθεση Άγγελος Κατακουζηνός, ο Βαλής μου.
 • “Νύχτα Μουσείων” στο Μουσείο Καζαντζάκη
Με την ευκαιρία των εορτασμών της “Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων″ και της «Διεθνούς Ημέρας Μουσείων», με θέμα «Μουσεία και Μνήμη», το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη θα υποδεχτεί το κοινό του σε μια βραδιά αφιερωμένη στον Ποντιακό Ελληνισμό.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Μυρτιά, στην αίθουσα εκδηλώσεων “Γ. Ανεμογιάννης”, το Σάββατο 14 Μαΐου, και ώρα 7.30 μ.μ.
Προσκεκλημένος στην εκδήλωση θα είναι ο καθηγητής Νέας Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ο οποίος θα δώσει διάλεξη με τίτλο «Ο Καζαντζάκης και οι Έλληνες του Καυκάσου».
Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν με χορό και τραγούδι τα μέλη της «Ευξείνου Λέσχης Ποντίων» Νομού Ηρακλείου.
Το Μουσείο θα είναι ανοιχτό και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό μέχρι τις 10.00 το βράδυ. Οι εορτασμοί τελούν υπό την αιγίδα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM).
 • Για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2011 με θέμα «Μουσεία και Μνήμη»το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου έχει οργανώσει δύο ομιλίες για το ευρύ κοινό, στα πλαίσια των διαλέξεων Ιστορίας της Τέχνης που παρουσιάζει κάθε Σάββατο πρωί, δύο εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και μια μουσική εκδήλωση πολυμέσων.
Δ/νση: Γουναροπούλου 6, Ανω Ιλίσια Τ.Κ. 157 71, Δήμος Ζωγράφου
Τηλ: 210 74 87 657- 210 77 77 601 fax: 210 74 87 657
 • Στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων την Τετάρτη 18 Μαΐου 2011 συμμετέχει το Μουσείο της Ακρόπολης.
Το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τις 12 τα μεσάνυχτα και η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί το εστιατόριο και τα πωλητήρια του Μουσείου.
Το Μουσείο της Ακρόπολης στις 18 Μαΐου θα έχει ανανεώσει την πληροφόρησή του για τους επισκέπτες. Εκτός από τις νέες πινακίδες των εκθεμάτων, 25 μεγάλοι γυάλινοι πίνακες θα σηματοδοτούν εποχές και ενότητες, δίνοντας ιστορικά στοιχεία, επισημαίνοντας ιδιαίτερα χαρακτηριστικά περιόδων και υπογραμμίζοντας το ρόλο των έργων της αρχαίας τέχνης στις τότε κοινωνίες. Δύο επιπλέον μεγάλες πινακίδες θα παρουσιάζουν: α) τα υλικά των γλυπτών και τα εργαλεία επεξεργασίας τους, β) τα χρώματα των γλυπτών, δείγματα ορυκτών χρωμάτων και δοκιμές σε μάρμαρο.
Επιπλέον στις 18 Μαΐου θα αρχίσει η εφαρμογή ενός νέου προγράμματος για την ανάδειξη των πολύτιμων επιγραφών του Μουσείου και την εξοικείωση των επισκεπτών με την ανάγνωση και κατανόησή τους.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας στις 20:30 το Μουσείο θα φιλοξενήσει στο προαύλιό του τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, η οποία θα παρουσιάσει έργα Μπετόβεν, Μουσοργκύ, Φορέ και Μποροτίν με σολίστα πιάνου τον Δ. Βεζύρογλου. Θα μετάσχει και η Μικτή Χορωδία του Δήμου του Στ. Μπερή. Τη συμφωνική ορχήστρα θα διευθύνει ο Ε. Καλκάνης.

0 Comment