18.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Arx Pax: Η startup της Silicon Valley που εργάζεται πάνω στη δημιουργία … πλωτών πόλεων

    Με το επίπεδο της θάλασσας συνεχώς να ανεβαίνει, αποτελώντας μια άμεση απειλή για τις παράκτιες πόλεις και τους οικισμούς, έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα η ιδέα δημιουργίας πλωτών πόλεων. Η ιδέα ανήκε στην Arx Pax, μια startup εταιρεία από τη Silicon Valley, η οποία πρόσφατα κατοχύρωσε πατέντα για τη δημιουργία ενός αυτορυθμιζόμενου πλωτού περιβάλλοντος, το οποίο θα αδειοδοτήσει σε κατασκευαστικές εταιρείες και σε κυβερνήσεις οι οποίες αναζητούν λύσεις για το περιορισμό του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

    Ο τρόπος με τον οποίο η Arx Pax περιγράφει το όλο concept είναι ο εξής: «Αρχικά, έχουμε μια κατασκευή σαν πισίνα, η οποία συνδέεται με μια παρακείμενη δεξαμενή νερού. Η κατασκευή αυτή γεμίζει με νερό στη συνέχεια. Τα χώματα και τα υλικά που προκύπτουν από τη διάνοιξη της κατασκευής αυτής χρησιμοποιούνται στη διαμόρφωση του παρακείμενου χώρου για την προστασία από καταιγίδες. Ειδικά κιβώτια σε μέγεθος κοντέινερ μεταφοράς εμπορευμάτων τοποθετούνται σε ομάδες πάνω από την πισίνα και κλειδώνουν μεταξύ τους για τη δημιουργία μιας κανονικής και σταθερής πλατφόρμας. Η πλωτή πόλη δημιουργείται από πάνω, με δρόμους και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας».

    arx-pax

    Στη θεωρία, η συγκεκριμένη κατασκευή θα επιπλέει κατά τη διάρκεια μιας πλημμύρας, επιτρέποντας τα νερά να κυκλοφορούν κάτω και γύρω από τη συγκεκριμένη κοινότητα ανθρώπων. Η υπόγεια αυτή πισίνα θα βοηθήσει και στον περιορισμό των επιπτώσεων ενός ενδεχόμενου σεισμού. Σε αυτό το σημείο, άγνωστο παραμένει πόσο πιο ακριβή ή πιο φθηνή θα είναι η συγκεκριμένη υλοποίηση από τα υπάρχοντα αντιπλημμυρικά μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις. Η Arx Pax επιμένει ότι η συγκεκριμένη λύση είναι οικονομική, σίγουρα όμως απαιτείται ένα σημαντικό κεφάλαιο για την όλη κατασκευή.

    «Ανεξάρτητα το πόσο πράσινο είναι ένα σπίτι αυτό δεν μπορεί να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο αν δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιο φυσικό γεγονός», ανέφερε σε πρόσφατη δήλωσή του ο συνιδρυτής και CEO της Arx Pax, Greg Henderson. «Σαν αρχιτέκτονας και κατασκευαστής ήξερα ότι θα υπήρχε ένας τρόπος να κατασκευάσουμε σπίτια με πιο υπεύθυνο τρόπο σε περιοχές με υψηλή σεισμική δραστηριότητα και πλημμύρες», συμπληρώνει.

    Σε μια προσπάθεια η Arx Pax να υποστηρίξει την όλη ιδέα του εγχειρήματος αναφέρθηκε πρόσφατα σε μερικές δηλώσεις στελεχών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του real estate. Ο Gregory Stone, αντιπρόεδρος της Conservation International, δήλωσε ότι το σχέδιο που προτείνει η Arx Pax θα έχει θετικό αντίκτυπο στη δόμηση, ενώ ο Doug Robertson, πρόεδρος της κατασκευαστικής εταιρείας Daedalus, τονίζει ότι αποτελεί ένα βιώσιμο σύστημα για σπίτια αλλά και για κατασκευές μεγάλης κλίμακας.

    Ωστόσο, η πραγματική πρόσκληση που αντιμετωπίζει η εταιρεία είναι αν κάποια κυβέρνηση θα αιτηθεί άδεια χρήσεως της τεχνολογίας της. Σε κάθε περίπτωση, ο Henderson αναφέρει στο The Verge: «Πρέπει να διδάξουμε στους άλλους πώς κατασκευάζουν ένα σπίτι. Θυμηθείτε το παλιό ρητό που λέει: Δίνεις σε ένα φτωχό άνθρωπο ένα ψάρι και τον φροντίζεις για μια ημέρα. Τον διδάσκεις πως να ψαρεύει και τον φροντίζεις για μια ζωή».

    https://www.youtube.com/watch?v=HdH2ZCNKMEg

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles