18.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Αρχαιολογικό εύρημα ρίχνει φως στις “ρίζες” του κρασιού

    Οι μακρινές “ρίζες” του κρασιού, του μαγικού ποτού που έχει συντροφεύσει τους ανθρώπους εδώ και χιλιετίες, πιθανότατα βρίσκονται κάπου στο Ισραήλ, σύμφωνα με νέα ευρήματα που έφεραν στον φως αρχαιολόγοι.

    Ένα μεγάλο “κελάρι” κρασιού ήρθε στην επιφάνεια της γης, από αρχαιολόγους που πραγματοποιούσαν ανασκαφές σε ένα ερειπωμένο παλάτι σε μία πόλη στο Βόρειο Ισραήλ που ονομάζεται Tel Kabri, όχι πολύ μακριά από το σημείο που βρίσκονται τα σύγχρονα οινοποιεία της χώρας.

    Οι ανασκαφές ανακάλυψαν έναν αποθηκευτικό χώρο (κάτι σαν κελάρι) που περιείχε 40 δοχεία ύψους ενός μέτρου, τα οποία φαίνεται ότι περιείχαν μέσα κρασί ηλικίας 3.700 ετών.

    jars

    Το ίδιο το κρασί δε βρέθηκε μέσα στα δοχεία, καθώς δεν επιβίωσε όπως φαίνεται από το πέρασμα των χιλιετιών, έτσι οι ερευνητές έχασαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν πόσο καλύτερο μπορεί να γίνει ένα κρασί που παλιώνει επί… 4.000 περίπου χρόνια. Ωστόσο, η ανάλυση των οργανικών καταλοίπων του, που είχαν παγιδευτεί στους πόρους των δοχείων, έδειξε ότι σίγουρα επρόκειτο για κρασί φτιαγμένο από σταφύλια. Βρέθηκαν επίσης ίχνη ενώσεων που αποκαλύπτουν ότι σ’ αυτό έχουν προστεθεί και άλλα συστατικά, όπως μέλι, μέντα και βότανα.

    Όσο για το ποια είναι η γεύση του πιο παλιού κρασιού που μπορείς να φανταστείς; Σύμφωνα με τους ερευνητές, δε θυμίζει και πολύ αυτό που έχουμε συνηθίσει σήμερα, αλλά είναι ιδιαίτερα γλυκιά (με επιρροές από κανέλα), δυνατή και… φαρμακευτική.

    Η ανακάλυψη των δοχείων, που ίσως κρύβουν τις “ρίζες” του παλαιότερου κρασιού στον κόσμο, ήταν μία έκπληξη για τους ερευνητές, ειδικότερα όταν συνειδητοποίησαν ότι πρόκειται για ένα κρασί που είχε φτιαχτεί 3.700 χρόνια πριν.

    Το πιο σημαντικό και παλαιότερο έως τώρα σχετικό εύρημα προέρχεται από την Αίγυπτο και τον τάφο του Pharaoh Scorpion I, ενώ χρονολογείται από το 3.000 π.Χ. Καθώς, ωστόσο, δεν υπήρχαν…σταφύλια στην Αίγυπτο, πάντα υπήρχε η απορία από πού προμηθεύονταν το κρασί τους οι Αιγύπτιοι, με την απάντηση ίσως να δίνεται από την τωρινή ανακάλυψη στο Ισραήλ.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles