18.2 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024
More

    Avatar: Frontiers of Pandora Review

    Το Avatar: Frontiers of Pandora είναι ένα video game που αναμέναμε εδώ και καιρό. Για ένα πράγμα ήμασταν σχεδόν σίγουροι… ότι τα γραφικά θα μας άφηναν με το στόμα ανοιχτό. Είναι όμως ένας τίτλος που θα ικανοποιήσει τους fans του μεγάλου κινηματογραφικού franchise του James Cameron αλλά και όλους εκείνους που αρέσκονται να εξερευνούν επικίνδυνους κόσμους όπως αυτούς που γνωρίσαμε στο Far Cry; Αυτό το video game συνδυάζει αρκετά στοιχεία: εκρηκτικές σκηνές μάχης, έναν κόσμο και χαρακτήρες που μαγεύουν, πολιτικούς σχολιασμούς κ.α. Καταφέρνει όμως η Massive Entertainment της Ubisoft να πάει ένα βήμα παραπέρα το Avatar ή άρδην το open-world; Ας περιπλανηθούμε, λοιπόν, στον κόσμο του Frontiers of Pandora, προκειμένου να το ανακαλύψουμε μαζί!

    Ένας Na’vi που επιστρέφει στις ρίζες του

    Ας ξεκινήσουμε αναφέροντας λίγα πράγματα για την πλοκή. Το Avatar: Frontiers of Pandora είναι ένα action-adventure game που λαμβάνει χώρα στον ανοικτό κόσμο του άγνωστου μέχρι τώρα Western Frontier της Pandora. Θύμα απαγωγής από παραστρατιωτική εταιρεία γνωστή ως RDA, ο παίκτης, ως Na’vi, εκπαιδεύτηκε και γαλουχήθηκε ώστε να εξυπηρετεί τον σκοπό της. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, απελευθερώνεται, αλλά θεωρείται πια ξένος στη γενέτειρά του. Σκοπός εδώ, λοιπόν, είναι να συνδεθεί με τις ρίζες του, να ανακαλύψει τι σημαίνει να είναι Na’vi και να ενώσει δυνάμεις με άλλες φατρίες για να προστατεύσει την Pandora από το RDA. Σε αυτή τη νέα, standalone ιστορία, ο παίκτης μεταμορφώνεται σε Na’vi και ξεκινά ένα ταξίδι πέρα από τα Δυτικά Σύνορα, ένα μέρος της Πανδώρας που δεν έχουμε ξαναδεί. Καλείται να εξερευνήσει ένα ζωντανό κόσμο που κατοικείται από μοναδικά πλάσματα και νέους χαρακτήρες, με σκοπό να απωθήσει τις τρομερές δυνάμεις της RDA που τον απειλούν.

    Gameplay: Ένα με τη φύση!

    Είναι αδύνατον να μην περάσει από το μυαλό του παίκτη -από τα πρώτα κιόλας λεπτά της εξερεύνησης- πως θα ήταν αυτό το παιχνίδι αν το studio είχε αποφασίσει να το αναπτύξει ως third-person και όχι ως first-person. Η αλήθεια είναι ότι όταν έχεις στα χέρια σου έναν τόσο εντυπωσιακό μπλε χαρακτήρα, θέλεις να τον βλέπεις να τρέχει στα δάση. Ωστόσο αυτό δε συνέβη. Το first-person έχει την ικανότητα να μεταφέρει πιο αποτελεσματικά τον παίκτη στο κλίμα της Πανδώρα και γι΄αυτό επιλέχθηκε από το studio. Συνεχίζοντας, θα λέγαμε ότι ο εν λόγω τίτλος περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που συγκροτούν μια τυπική περιπέτεια ανοιχτού κόσμου με συνεχές gathering για εξασφάλιση πρώτων υλών και μια σειρά από quests. Μεγάλα τμήματα του περιβάλλοντος της Πανδώρας έχουν μολυνθεί από ανθρώπινες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, που κυμαίνονται από μικρές πλατφόρμες γεώτρησης έως εκτεταμένα διυλιστήρια πετρελαίου. Μεγάλο μέρος του gameplay περιστρέφεται γύρω από το σαμποτάζ αυτών των εγκαταστάσεων, χρησιμοποιώντας ένα μείγμα μυστικότητας και μάχης. Το Stealth είναι απλό αλλά αποτελεσματικό. Ο παίκτης έχει στη διάθεσή του τόξα, δόρυ και ανθρώπινα πυροβόλα. Τα μακρύτερα άκρα και τα μεγαλύτερα όπλα των Na’vi επιτρέπουν το χτύπημα των μικρόσωμων ανθρώπων με ευκολία.

    Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι το περιβάλλον μεταμορφώνεται. Η νεκρή καφέ χλωρίδα επιστρέφει στην ζωή και τα ζώα ξαναγεμίζουν την περιοχή. Πρόκειται για μια υπέροχη εναλλαγή, που επιτρέπει στον παίκτη να επωφεληθεί από το αναζωογονημένο τοπίο. Μαζεύει φρούτα και αυγά ζώων από τις κορυφές των δέντρων για να μαγειρέψει γεύματα που ενισχύουν τις ικανότητες και συλλέγει ξύλα και δέρματα ζώων για να κατασκευάσει νέα όπλα και εξοπλισμό. Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι καινούριο. Είναι όμως εξαιρετικά ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο το Frontiers of Pandora δίνει έμφαση στο φυσικό και πνευματικό τελετουργικό του να παίρνεις ό, τι χρειάζεσαι από το δάσος.

    Ακόμη ένα ενδιαφέρον στοιχείο του gameplay είναι ότι οι πρώτες ύλες πρέπει να συλλέγονται με το σωστό τρόπο για να πάρει ο παίκτης τα καλύτερα υλικά, ενώ τα ζώα πρέπει να θανατώνονται με τρόπο που αποφεύγεται η καταστροφή των δερμάτων και του κρέατος τους. Το Frontiers of Pandora ήθελε οι παίκτες να γίνουν ένα με τη φύση και αυτό σίγουρο το πέτυχε. Το σκηνικό που ο παίκτης καλείται να περιπλανηθεί είναι απίστευτο, αν και κάποιες φορές ο κόσμος μοιάζει χαοτικός. Μπορεί οι μωβ κουκκίδες να επισημαίνουν βασικά στοιχεία προς διερεύνηση, όμως αυτό δεν είναι πάντα αρκετό.

    Το Na’vi vision, η ικανότητα που αναδεικνύει ορισμένα στοιχεία του περιβάλλοντος, είναι το κλειδί για τις ανακαλύψεις. Πρόκειται για ένα χρήσιμο χαρακτηριστικό, αφού δείχνει εχθρούς μέσα από τοίχους, δείχνει από ποια φυτά μπορεί ο παίκτης να συλλέξει καρπούς και εμφανίζει ένα συγκεκριμένο σημείο διαδρομής που βοηθά την πρόσβαση, χωρίς τη συνεχή συμβολή του χάρτη. Παρά το γεγονός ότι το σκηνικό είναι απίστευτο, θα λέγαμε ότι είναι δύσκολη η δημιουργία προσωπικής σύνδεσης με τους χαρακτήρες, καθώς οι Na’vi φαίνονται μονίμως ανήσυχοι και δίνουν συνεχώς συμβουλές. Εξαιρετικά ευχάριστη προσθήκη είναι το co-op mode, αφού επιτρέπει στον παίκτη να μοιραστεί την περιπέτειά του με ένα φίλο.

    Γραφικά και Ήχος σε άλλο level

    Ας ξεκινήσουμε από τα γραφικά. Το “Avatar: Frontiers Of Pandora” είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο όμορφα video games που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Τα καταπράσινα τοπία, τα ζωντανά χρώματα και η προσοχή στη λεπτομέρεια κάνουν κάθε στιγμή οπτικά μαγευτική.

    Τα υπέροχα γραφικά του, που δίνουν την αίσθηση ενός next gen παιχνιδιού (εκτός από τα NPCs), μας προσκαλούν να ταξιδέψουμε, να βυθιστούμε και να χαθούμε στον υπέροχο πλανήτη της Πανδώρας. Παράλληλα, ο ήχος που συνοδεύει το ταξίδι είναι εξαιρετικά ταιριαστός με το δημοφιλές franchise. Aν είστε λάτρης των παιχνιδιών Far Cry, θα πρέπει να του δώσετε μια ευκαιρία μόνο και μόνο για τα πανέμορφα τοπία.

    Ανάμεσα στη δράση και την εξερεύνηση, το Frontiers of Pandora θα σας φέρει σε επαφή με αρκετούς πιο μικρούς μηχανισμούς και συστήματα. Αυτό κάποιες φορές είναι ευχάριστο κι άλλες φορές υπάρχουν τόσα πολλά δεδομένα που αποσπούν την προσοχή από αυτό που είναι πραγματικά διασκεδαστικό: τη δράση και την ανακάλυψη ενός συναρπαστικού εξωγήινου τοπίου.

    Ακόμα κι έτσι, θα βρείτε σίγουρα κάτι ενδιαφέρον στο Frontiers of Pandora. Όσο παίζει κανείς, πολλά αλληλένδετα χαρακτηριστικά αρχίζουν να αποκτούν νόημα και στο τέλος μας μένει ένα παιχνίδι αρκετά ικανοποιητικό. Το Avatar: Frontiers of Pandora κυκλοφόρησε παγκοσμίως στις 7 Δεκεμβρίου και είναι διαθέσιμο στα PlayStation 5, Xbox Series X|S και PC. Εμείς το παίξαμε σε κονσόλα Xbox Series X.

    Θετικά

    • Συναρπαστικός ανοιχτός κόσμος
    • Εύκολη και διασκεδαστική εξερεύνηση
    • Εξαιρετικά γραφικά
    • Πιστό στο δημοφιλές κινηματογραφικό σύμπαν του James Cameron

    Αρνητικά

    • Ακολουθεί την πεπατημένη και δεν υπάρχουν εκπλήξεις
    • Μονοδιάστατες μάχες
    • Έλλειψη βάθους στους χαρακτήρες
    90% ΓΡΑΦΙΚΑ
    80% ΗΧΟΣ
    75% GAMEPLAY
    75% ΑΝΤΟΧΗ

    Ανάπτυξη: Massive Entertainment

    Έκδοση: Ubisoft

    Διάθεση: CD Media

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles