15.8 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    AVM FritzBox! 7590 Review «The “sophisticated” & premium router»!

    Η γερμανική AVM είναι μία εταιρεία που στον χώρο των Modem/Routers και των ευρύτερων Internet/ IoT λύσεων δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς για περισσότερα από 30 χρόνια έχει αφήσει το στίγμα της στον χώρο της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών.  H γκάμα της AVM είναι εξαιρετικά πλούσια, καθώς περιλαμβάνει στο «παλμαρέ» της εκτός από τα πολύ γνωστά VDSL / ADSL routers που ήδη γνωρίζουμε (και λατρεύουμε), Powerlines, Wi-Fi adapters & extenders, WLAN sticks, cordless τηλέφωνα τύπου DECT, controllers, repeaters, radiators και πλήθος από άλλα δικτυακά (ΙοΤ) προϊόντα που έχουν σαν στόχο να κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη, ταχύτερη και φυσικά πιο… άνετη! Πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να δοκιμάσουμε για αρκετές μέρες το premium VDSL / ADSL router της AMV, FritzBox! 7590, και όπως διαπιστώσαμε είναι πολλά περισσότερα από ένα απλό router!

    Aerodynamic design!

    Ας τα πάρουμε τα πράγματα όμως καλύτερα από την αρχή… Όταν προχωράμε σε μία νέα σύνδεση με κάποιο πάροχο, μαζί παραλαμβάνουμε και τον απαραίτητο εξοπλισμό που είναι συνήθως ένα χαμηλής δυναμικότητας router, το οποίο αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας ορισμένα απλά καθημερινά (και πολύ basic) tasks. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό, ωστόσο για τους users που αναζητούν το κάτι παραπάνω και που έχουν σαν στόχο να ξεκλειδώσουν πλήρως τη δυναμική της πιο σύγχρονης τεχνολογίας στο Internet και να απολαύσουν όλα όσα προσφέρει η φιλοσοφία του IoT και του smart home, ένα χαμηλής δυναμικότητας router δεν είναι ποτέ αρκετό.  Αυτό το κενό έρχεται για να καλύψει το FritzBox! 7590, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι η «ναυαρχίδα» της AVM και πρόκειται για μία κορυφαία «top-end» λύση που σχεδιάστηκε για να γίνει ένα μικρό ιντερνετικό «κέντρο επιχειρήσεων» όχι μόνο στο σπίτι αλλά και σε μικρές επιχειρήσεις.

    Προχωρώντας στο unboxing και κοιτάζοντας στα περιεχόμενα της συσκευασίας εκτός από τη main unit τον απαραίτητο adapter τροφοδοσίας της και ένα quick guide manual, στη συσκευασία περιλαμβάνονται μία σειρά από χρήσιμα καλώδια, όπως είναι το κλασικό CAT5 Ethernet καλώδιο, ένα τριπλό DSL RJ45 καλώδιο 4 μέτρων που επιτρέπει τη σύνδεση του FritzBox τόσο με το DSL splitter, όσο και με analog/ISDN τηλεφωνική συσκευή, ένα DSL cable με RJ11 και RJ45 στις δύο άκρες του,  ενώ στη συσκευασία περιλαμβάνονται και δύο adapters / μετατροπείς (ένας για απλό τηλέφωνο και ένας για τη DSL σύνδεση) που ουσιαστικά μετατρέπουν το RJ11 σε RJ45.

     

    Η πρώτη μας επαφή με το AVM FritzBox! 7590 αμέσως μας αποδεικνύει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πανέμορφο σχεδιαστικά router, το οποίο είναι χωρίς αμφιβολία το πιο όμορφο εμφανισιακά router που έχει κυκλοφορήσει η γερμανική εταιρεία. Ο αεροδυναμικός και καμπυλωτός σχεδιασμός προσφέρει αν μη τι άλλο μία premium διάσταση στην εμφάνιση της συσκευής, ενώ δεν έχει μόνο οπτική λειτουργία, αλλά και χρηστική, καθώς οι γρίλιες που υπάρχουν στο επάνω και στο κάτω τμήμα σε συνδυασμό  με το design βοηθούν στην καλύτερη απαγωγή της θερμότητας και στην εξασφάλιση καλύτερης λειτουργίας ακόμη και υπό συνθήκες αυξημένης πίεσης και… traffic.  Επιπλέον, τα διάφορα LED lights μαζί με τα buttons βρίσκονται σε θέση που εξυπηρετούν σημαντικά, διευκολύνοντας αρκετά, ενώ ως είθισται το πίσω μέρος «κατοικείται» από τα απαραίτητα ports. Συγκεκριμένα, στο πίσω τμήμα θα συναντήσετε εκτός από την υποδοχή για την εισαγωγή της DSL line (VDSL/ADSL2+), 2 αναλογικές θύρες (FON) που σας επιτρέπουν να συνδέσετε αναλογικού τύπου συσκευές, τηλεφωνικά κέντρα ή FAX, 4 κλασικές Gigabit θύρες (με το κίτρινο χρώμα), 1 USB 3.0 θύρα + 1 ακόμη USB 3.0 στα πλάγια που σας επιτρέπει τη σύνδεση οποιουδήποτε εκτυπωτή ή storage devices (όπως είναι σκληροί δίσκοι και USB sticks) ακόμη και 3G/4G dongles, ενώ τέλος δεν λείπει και μία ISDN S0 port που σας  δίνει τη δυνατότητα να συνδέσετε μία ISDN-based τηλεφωνική συσκευή.

    Όχι το router που έχεις συνηθίσει!

    Εξετάζοντας πιο προσεκτικά το FritzBox! 7590 και ρίχνοντας μία ματιά στις δυνατότητες του, το ερώτημα που τίθεται δεν είναι τι κάνει, αλλά τι δεν… κάνει, καθώς η AVM έχει ενσωματώσει στη «ναυαρχίδα» των routers της ό,τι δικτυακή τεχνολογία υπάρχει και δεν υπάρχει! Λειτουργώντας ως μία ξεχωριστή «οντότητα» μαζί με το δικό της λειτουργικό σύστημα, ονόματι FritzOS (για το οποίο θα μιλήσουμε με περισσότερη λεπτομέρεια παρακάτω), στην καρδιά του βρίσκεται μία dual quad-core MIPS CPU χρονισμένη στα 2GHz, η οποία συνοδεύεται από 512MB μνήμης RAM, ενώ παράλληλα διαθέτει 512ΜΒ αποθηκευτικού χώρου (NAND Flash).

    Φέροντας την crème de la crème της δικτυακής τεχνολογίας, το 7590 μπορεί να θεωρηθεί μία πραγματική επένδυση για το μέλλον, καθώς λειτουργεί με κάθε είδους DSL γραμμές με ταχύτητες που φτάνουν έως και τα 300 Mbit/s (υποστηρίζει supervectoring VDSL 35b). Επιπλέον, μιλώντας για το «μέλλον» υποστηρίζει το IPv6 Internet protocol που θα αντικαταστήσει το IPv4 σε μερικά χρόνια, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι φέρει δύο 4×4 Wireless Multi Mimo αντένες για το Wi-Fi (υποστηρίζει 812.11 ac και 802.11n) παίζοντας ταυτόχρονα τόσο στις μπάντες των 2,4GHz όσο και των 5GHz, αποτελώντας έτσι ένα από τα ελάχιστα routers που παρέχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης χρήσης και των δύο καναλιών. Μένοντας στις «ασύρματες δυνατότητες»  του 7590, η λειτουργία διαχείρισης των smart Wi-Fi (FRITZ!MESH) λύσεων προσφέρει ένα πρόσθετο αβαντάζ  σε όλους τους users που επιθυμούν την διάδοση του Wi-Fi σε κάθε σπιθαμή του σπιτιού ή της επιχείρησης τους. Άλλωστε κεντρικός άξονας της φιλοσοφίας της AVM είναι η ευκολότερη και ταχύτερη διάδοση οποιουδήποτε content και λειτουργώντας ως media server το 7590 σας δίνει τη δυνατότητα να αναπαραγάγετε εικόνες, μουσική και video, αναβαθμίζοντας στο maximum οτιδήποτε έχει να κάνει με το κομμάτι του entertainment. Παράλληλα, η λειτουργία NAS (Network Attached Storage) που φέρει το 7590, καθίσταται ιδανική για της διαχείριση και τη μεταφορά αρχείων σε όλα τα συστήματα που απαρτίζουν το οικιακό ή επιχειρησιακό δίκτυο.

    Μία από τις σημαντικότερες δυνατότητες του AVM FritzBox! 7590 είναι ότι σας επιτρέπει να το μεταμορφώσετε σε ένα μίνι τηλεφωνικό κέντρο, καθώς δύναται να λειτουργήσει ως ένας DECT σταθμός βάσης συνδέοντας έως και 6 cordless τηλέφωνα, ενώ επιπλέον όπως προαναφέραμε οι δύο γραμμές (FON 1 και FON 2) επιτρέπουν σύνδεση αναλογικών συσκευών τηλεφωνίας, ενώ επιπλέον μέσω της ISDN port μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ISDN τηλεφωνικό κέντρο. Παράλληλα, υποστηρίζει το πρότυπο HD telephony, δίνοντας στον χρήστη τον απόλυτο έλεγχο για να προωθεί και να μεταφέρει κλήσεις, να πραγματοποιεί μπλοκάρισμα στις ανεπιθύμητες κλήσεις, ενεργοποιώντας παράλληλα λειτουργίες baby monitor, VIP calls και Do not Disturb. Από το πλούσιο «μενού» του FritzBox! 7590 δεν θα μπορούσε να λείπει  και η λειτουργία του ενσωματωμένου τηλεφωνητή, με τη συσκευή να υποστηρίζει έως και πέντε διαφορετικούς τηλεφωνητές, οι οποίοι φέρουν λειτουργία voce – to – mail με το μήνυμα σας να παραδίδεται σε οποιοδήποτε σημείο κι εάν βρίσκεστε. Τέλος, μέσω του 7590 επιτρέπεται η αποστολή και λήψη FAX.

     

    Όλα τα παραπάνω features βέβαια καλύπτονται από ένα εξελιγμένο προστατευτικό δίχτυ ασφάλειας, καθώς η πρόταση της AVM έρχεται με πλήρη προστασία από επιθέσεις με έτοιμο και σεταρισμένο (preconfigured) firewall, ειδικά φίλτρα και κρυπτογράφηση DECT και wireless ασύρματων επικοινωνιών. Παράλληλα, το 7590 δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη του να πραγματοποιήσει κρυπτογραφημένες επικοινωνίες μέσω VPN, με όλες τις ρυθμίσεις που πραγματοποιείτε να μεταφέρονται στη συνέχεια εύκολα σε οποιαδήποτε PC ή σε οποιαδήποτε mobile συσκευή. Φυσικά μέσα σε αυτό το  πλαίσιο «ασφάλειας» μπορείτε να ρυθμίσετε το δικό σας guest access network, δίνοντας πρόσβαση εκεί που εσείς επιθυμείτε, μία λειτουργία αρκετά χρήσιμη όταν περιμένετε κόσμο στο σπίτι και θα πρέπει παράλληλα να διατηρήσετε την ακεραιότητα του οικιακού δικτύου σας σε υψηλό επίπεδο. Μάλιστα, για να καταλάβετε το επίπεδο της εξέλιξης και ευκολίας που προσφέρει το AVM FritzBox! 7590 υπάρχει ακόμη και δυνατότητα για ορισμό ειδικών QR Codes, που παράγει το ίδιο το router μέσω του FritzOS και που διαβάζονται μέσω της ειδικής εφαρμογής της AVΜ που μπορούν να κατεβάσουν οι καλεσμένοι σας στο κινητό τους. Όμως μίας και αναφερθήκαμε σε αυτό, για να δούμε πιο αναλυτικά ορισμένα από τα features του ξεχωριστού OS της AVM…

     FritzOS – H καρδιά του FritzBox! 7590

     Όλα τα παραπάνω features που σας αναφέραμε μπορεί να φαντάζουν εκπληκτικά για όλες τις κατηγορίες χρηστών, ωστόσο το παν είναι το πώς μπορεί να γίνει η σωστή διαχείριση τους. Για να επιτευχθεί λοιπόν το καλύτερο δυνατό user experience,  η AVM ποντάρει πολλά στην ύπαρξη του FritzOS, του λειτουργικού συστήματος που βρίσκεται στην «καρδιά» του 7590, αλλά και όλων των υπολοίπων routers της γερμανικής εταιρείας. Κεντρικός άξονας της φιλοσοφίας της AVM είναι τα συχνά updates, τα οποία καθιστούν το FritzOS ασφαλέστερο, ταχύτερο και ακόμη πιο εύκολο στη χρήση. Δοκιμάζοντας και πειράζοντας αρκετές από τις ρυθμίσεις του στο πλαίσιο της δοκιμής του FritzBox! 7590 διαπιστώσαμε με ικανοποίηση ότι κυριολεκτικά δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορεί να φέρει εις πέρας.

    Overview
    Overview
    Network Devices
    Home Network connected devices
    Fritzbox Wizards 2
    Wizards

    Μπαίνοντας στο «νευραλγικό» κέντρο επιχειρήσεων του FritzBox! 7590 το πρώτο που συναντούμε είναι το Overview, στο οποίο σας δίνετε μία συνολική εικόνα για την κατάσταση του 7590 και όλες τις συσκευές με τις οποίες συνδέεται, ενώ η δεύτερη κατηγορία, Internet, αφορά στον καθορισμό όλων των ρυθμίσεων για το διαδίκτυο και την σύνδεση που έχετε επιλέξει, τη δυνατότητα παρακολούθησης του online traffic. Παράλληλα, μέσω των options που θα συναντήσετε εκεί μπορείτε να ορίσετε μία σειρά από ασφαλή VPN, αλλά και να καθορίσετε όλες εκείνες τις ρυθμίσεις που αφορούν στον remote χειρισμό του router από οποιαδήποτε απόσταση και από οποιαδήποτε mobile συσκευή. Η 3η κατηγορία είναι το Telephony και όπως μπορείτε εύκολα να καταλάβετε αφορά σε όλα εκείνα τα options που σχετίζονται με τη λειτουργία του FritzBox! 7590 ως τηλεφωνικό κέντρο (ρυθμίσεις που σχετίζονται με τις analog ή ISDN τηλεφωνικές συσκευές, την τηλεφωνική γραμμή και τις λειτουργίες τηλεφωνητή και FAX).

    Online Monitor Metrics
    Χρήση της σύνδεσης στο Internet
    Statistics
    DSL connection info

     

    Αμέσως μετά ακολουθεί το Home Network, όπου εκεί μπορείτε να ρυθμίσετε τις λειτουργίες του 7590 ως media server και NAS, συνδέοντας παράλληλα storage συσκευές όπως είναι σκληροί δίσκοι ή USB sticks, διανέμοντας το multimedia περιεχόμενο και τα αρχεία σας σε διαφορετικά σημεία του οικιακού δικτύου σας. Παράλληλα, από εκεί μπορείτε να διαχειριστείτε όλες τις συσκευές που σχετίζονται με το Smart Home (H AVM έχει κάνει εξαιρετική δουλειά ώστε τα router της να συνεργάζονται και να «επικοινωνούν» με εκατοντάδες προϊόντα, ξεκινώντας από repeaters και powerline adapters και φθάνοντας μέχρι… door bells, στηρίζοντας πλήρως το οικοσύστημα ενός smart home).  Η 4η επιλογή που θα συναντήσετε στο menu του FritzOS είναι το Wireless, μία κατηγορία που όπως αντιλαμβάνεστε αφορά σε οτιδήποτε αφορά στην διάδοση του wireless σήματος του 7590, όπου εκεί ειδικότερα μπορείτε να καθορίσετε και να διαχειριστείτε το bandwidth για κάθε συσκευή που συνδέεται στο ασύρματο δίκτυο σας, να ορίσετε προδιαγραφές ασφαλείας για οτιδήποτε συνδέεται wirelessly αλλά και να διανέμετε το bandwidth στους επισκέπτες σας με τον ορισμό ειδικών QR Codes (οι οποίοι σκανάρονται μέσω του Fritz!App). Επιπλέον, στην εν λόγω κατηγορία, μπορείτε να «παίξετε» ακόμη και με τις ώρες που θα είναι σε λειτουργία το Wi-Fi, ορίζοντας συγκεκριμένο χρόνο που θα είναι σε “on-line” status!

    NAS
    Λειτουργία NAS
    Stranger Things 2
    Media Server – video playback

    Οι υπόλοιπες κατηγορίες που θα συναντήσετε στο FritzOS αφορούν στην διαχείρισης των DECT συσκευών (το FritzBox! λειτουργεί ως βάση DECT), ενώ υπάρχουν κι άλλα options που μπορείτε να τα εξερευνήσετε και τα οποία σχετίζονται με την ορθή λειτουργία του router (όπως είναι για παράδειγμα η ενεργοποίηση ενός eco-mode για περισσότερη οικονομία και οι επιλογές για backup και update), ενώ παράλληλα μπορείτε να τρέξετε και μία σειρά από Diagnostics, αλλά και χρήσιμων Wizards που θα σας κατατοπίσουν πλήρως. Όπως θα διαπιστώστε κι εσείς σε περίπτωση που επιθυμείτε να πειραματιστείτε με τα ξεχωριστά features του FritzOS υπάρχουν αμέτρητες δυνατότητες, ενώ ο επεξηγηματικός χαρακτήρας όλων των διαθέσιμων ρυθμίσεων βοηθάει ακόμη και τους πιο αρχάριους. Επιπλέον, κάνοντας ένα πέρασμα από το Google Play Store μπορείτε να κατεβάσετε σε οποιοδήποτε mobile συσκευή μία σειρά από ειδικά apps που σας δίνουν ακόμη περισσότερο έλεγχο. Για παράδειγμα με το Fritz! Cam app, μπορείτε εκτός από το να ελέγξετε τις IP κάμερες σας να μετατρέψετε κάποιο παλιό κινητό σας σε κάμερα παρακολούθησης, ενώ το Fritz!App WLAN σας δίνει μία πλήρη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο οικιακό ή small office δίκτυο σας (και όλα αυτά πάντοτε με την αμέριστη συμπαράσταση του FritzBox! 7590).

    cordless 2
    DECT devices
    QR Codes 2
    QR Codes
    energy monitor 2
    Energy Monitor

    No limits!!!

    To FritzBox! 7590 της AVM πρόκειται για ένα router που πραγματικά δεν γνωρίζει όρια στο τι μπορεί να κάνει, αποτελώντας αναμφισβήτητα την αιχμή του δόρατος της τεχνολογίας στην κατηγορία του. Premium και με sophisticated λειτουργίες και έχοντας ως επίκεντρο ένα FritzOS που όσο περνάει ο καιρός η εμπειρία που προσφέρει βελτιώνεται, εξελίσσεται και γίνεται ακόμη πιο «απλή» και… ανώδυνη για τον μέσο χρήστη, καθιστούν την πρόταση της AVM μία λύση πολλών αστέρων που μπορεί ναι μεν να κοστίζει το κάτι παραπάνω σε σχέση με τον μέσο όρο (στα καταστήματα Γερμανός διατίθεται στα 299 ευρώ), αλλά πραγματικά είναι μία επένδυση για το «αύριο»! Κρίνοντας με βάση τα παραπάνω και περνώντας ένα σεβαστό χρονικό διάστημα μαζί του, με ευκολία καταλήγουμε ότι το FritzBox! 7590 είναι το router του «μέλλοντος» στο… σήμερα!

    Fritzbox 7590

    Το AVM FritzBox! 7590 είναι το επίσημο premium modem / router του OTE. Επίσημος διανομέας των προϊόντων της AVM στην Ελλάδα είναι η AMY Α.Ε.   

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    4 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles