13 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Bram Cohen. Ο δημιουργός του BitTorrent (vid)

    Αυτός είναι ο Bram Cohen, δημιουργός του BitTorrent, του πρωτοκόλλου που πλέον αξιοποιούμε οι περισσότεροι για το download των αγαπημένων μας ταινιών, σειρών ή τραγουδιών, καθώς και του ομώνυμου peer-to-peer προγράμματος.

    Bram Cohen BitTorrent

    O Cohen έγραψε το BitTorrent πίσω στο 2001 στη γλώσσα προγραμματισμού Python. Σχεδίασε το πρωτόκολλο τον Απρίλιο εκείνης της χρονιάς και διέθεσε τον πρώτο BitTorrent client στο κοινό στις 2 Ιουλίου του 2001. Γρήγορα το BitTorrent έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές, αποτελώντας τελικά ίσως την πιο σημαντική τεχνολογία διαμοιρασμού αρχείων που “εφευρέθηκε” ποτέ.

    Διαβάζοντας για την ιστορία του και το background πίσω από τη δημιουργία του BitTorrent, μαθαίνουμε ότι ο Cohen έμαθε να προγραμματίζει σε ηλικία… 5 ετών -όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος και στο video που ακολουθεί- στη γλώσσα προγραμματισμού BASIC, ενώ, κατά τη διάρκεια των σχολικών του χρόνων, πέρασε τις μαθηματικές εξετάσεις που απαιτούνταν για να βρεθεί στην Αμερικανική Μαθηματική Ολυμπιάδα. Στη συνέχεια, βρέθηκε στο κολλέγιο SUNY Buffalo, το οποίο άφησε για να εργαστεί σε πολλές dot.com εταιρείες στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Στην τελευταία απ’ αυτές, δούλεψε σε ένα project με την ονομασία MojoNation, που του έδωσε την έμπνευση για να δημιουργήσει το BitTorrent…

    Το project MojoNation επέτρεπε το σπάσιμο confidential αρχείων σε κρυπτογραφημένα κομμάτια και τη διανομή αυτών των κομματιών σε υπολογιστές που έτρεχαν το ίδιο λογισμικό. Αν κάποιος ήθελε να κατεβάσει ένα αντίγραφο αυτού του κρυπτογραφημένου αρχείου, θα έπρεπε να το κατεβάσει ταυτόχρονα από πολλούς υπολογιστές. Ο Cohen σκέφτηκε πόσο ιδανικό θα ήταν αυτό το concept για ένα file sharing πρόγραμμα, σε μία εποχή όπου σχετικά προγράμματα, όπως το Kazaa για παράδειγμα, χρειαζόντουσαν πολύ χρόνο για να κατεβάσουν στον υπολογιστή σας ένα αρχείο, καθώς αυτό προερχόταν συνήθως από μία πηγή (“Peer”). Έτσι, σχεδίασε το BitTorrent ώστε να έχει τη δυνατότητα να κατεβάζει αρχεία από πολλές διαφορετικές πηγές, επιταχύνοντας με αυτόν τον τρόπο το χρόνο λήψης, ειδικότερα για χρήστες με μεγαλύτερες ταχύτητες download απ’ ό,τι upload. Επιπλέον, χάρη σε αυτή την “έξυπνη” ιδέα, όσο πιο δημοφιλές είναι ένα αρχείο, τόσο πιο γρήγορα ένας χρήστης μπορεί να το κατεβάζει – κι αυτό γιατί όσοι κατεβάζουν ένα αρχείο, την ίδια στιγμή το ανεβάζουν σε άλλους χρήστες…

    O Bram Cohen μιλάει στο ακόλουθο video, στο πλαίσιο του δεύτερου επεισοδίου της σειράς αφιερωμάτων “That was me” του Mashable και του Dailymotion, για το πρωτόκολλο που δημιούργησε. Προσφέρει μία “εσωτερική ματιά” στο πώς λειτουργεί η εταιρεία που δημιούργησε και αναφέρεται φυσικά στην “εφεύρεση” του… Δείτε τον.


    BitTorrent Founder on WikiLeaks – That Was Me… από ThatWasMe

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles