Το Google Maps δε χωρά αμφιβολία ότι αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο, καθώς βοηθά το χρήστη να βρει εύκολα το δρόμο για τον προορισμό του ή να οργανώσει μια εκδρομή, χαρτογραφώντας τον περιβάλλοντα χώρο. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως μπορεί να κάνει ένα βήμα… παραπάνω και να γίνει η αφορμή να ξεκινήσει εύρενα από τους επιστήμονες!
Αυτό συνέβη στην περίπτωση του Joël Lapointe, ο οποίος σχεδίαζε ένα ταξίδι για camping μέσω του Google Maps στην περιοχή Côte-Nord του Κεμπέκ. Εντελώς τυχαία ανακάλυψε μια περίεργη γεωλογική δομή κοντά στη λίμνη Marsal, περίπου 60 μίλια βόρεια του Magpie. Η δομή αυτή ήταν ένας σχηματισμός με διάμετρο περίπου εννέα μιλίων, που περιτριγυριζόταν από μικρά βουνά. Ο Lapointe, υποψιασμένος από το παράξενο θέαμα, επικοινώνησε με τον Pierre Rochette, Γάλλο γεωφυσικό από το Ερευνητικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Γεωεπιστήμης της Γαλλίας, ο οποίος ενθουσιάστηκε από την ανακάλυψη και παρουσίασε τα πρώτα δεδομένα στη πρόσφατη ετήσια συνάντηση της Μετεωριτικής Εταιρείας στις Βρυξέλλες.
Τα αρχικά δείγματα από τον χώρο περιέχουν ζιρκόνιο, ένα ορυκτό που σχηματίζεται μετά από μεγάλες προσκρούσεις. Ο Rochette, συνεργαζόμενος με Καναδούς επιστήμονες, σχεδιάζει να επισκεφθεί τον χώρο το 2025 για περαιτέρω έρευνες, ελπίζοντας να επιβεβαιώσει την ανακάλυψη ενός κρατήρα. Σύμφωνα με τον Γκόρντον Οσίνσκι, καθηγητή Γεωεπιστημών στο Πανεπιστήμιο Western του Οντάριο, οι κυκλικές ή ημικυκλικές δομές που εντοπίζονται στο Google Earth μπορεί να είναι αποτέλεσμα φυσικών διεργασιών, με μόνο το 10% να είναι πράγματι κρατήρες από προσκρούσεις.
Η επιβεβαίωση θα απαιτήσει την ανακάλυψη “κώνων θραύσης”, οι οποίοι είναι ξεχωριστές ρωγμές στο υπόστρωμα και αποτελούν αδιαμφισβήτητες ενδείξεις πρόσκρουσης μετεωρίτη. Αν αποδειχθεί πως η δομή σχηματίστηκε από αρχαίο συμβάν πρόσκρουσης, το επόμενο βήμα θα είναι η έρευνα για το πότε συνέβη. Από τους περίπου 200 κρατήρες παγκοσμίως, οι 31 βρίσκονται στον Καναδά, εκ των οποίων οι 10 είναι στο Κεμπέκ.