21.7 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
More

    ChatGPT: Σε δικά της chips εξετάζει να επενδύσει η OpenAI

    Το ChatGPT έχει μπει πλέον επίσημα στην καθημερινότητά μας και συνεχίζει να εξελίσσεται με νέες δυνατότητες. Πλέον, αυτό που φέρεται πως εξετάζει η OpenAI είναι να επενδύσει σε δικά της chips τεχνητής νοημοσύνης, αξιολογώντας ταυτόχρονα και το ενδεχόμενο μιας πιθανής εξαγοράς.

    Για να γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι, ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Sam Altman, κατηγόρησε τις ελλείψεις GPU για τις ανησυχίες των χρηστών σχετικά με την ταχύτητα και την αξιοπιστία του API της εταιρείας. Oπότε, φέρεται να έθεσε ως προτεραιότητα την απόκτηση περισσότερων AI chips.

    Με τον τρόπο αυτό η εταιρεία δε θα αντιμετώπιζε απλώς τις ελλείψεις σε GPU, αλλά θα μπορούσε να διαχειριστεί ευκολότερα το κόστος που σχετίζεται με τη λειτουργία των προϊόντων της. Με βάση μια ανάλυση της Stacy Rasgon από την Bernstein Research, κάθε ερώτημα στο ChatGPT κοστίζει στην εταιρεία περίπου 4 cents. Η υπηρεσία έφτασε τα 100 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες τους πρώτους δύο μήνες της, γεγονός που μεταφράζεται σε εκατομμύρια ερωτήματα την ημέρα, αν και έχασε χρήστες για πρώτη φορά τον Ιούλιο. Ο Rasgon είπε ότι εάν τα ερωτήματα του ChatGPT φτάσουν το ένα δέκατο αυτού που λαμβάνει η Google, τότε θα χρειαστεί αρχικά GPU αξίας 48,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα δαπανά 16 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για chips στο μέλλον.

    Προς το παρόν, η NVIDIA ελέγχει την αγορά ημιαγωγών που προορίζονται για εφαρμογές AI. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπερυπολογιστής της Microsoft – OpenAI που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη της τεχνολογίας χρησιμοποιεί 10.000 GPU NVIDIA. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο άλλες εταιρείες – μεγαλύτεροι παίκτες στον κλάδο της τεχνολογίας – επέλεξαν να αρχίσουν να αναπτύσσουν δικά τους chips.

    Διαβάστε επίσης:

    Starfield Review

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles