17 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Οι δικαστικές διαμάχες για μία… “κόκκινη σόλα” που μας θύμισαν (λιγάκι όμως) την Apple και τη Samsung

    Ένα ομοσπονδιακό εφετείο στη Νέα Υόρκη έκρινε ότι ο Γάλλος σχεδιαστής Christian Louboutin έχει κερδίσει το δικαίωμα να προστατεύει με εμπορικό σήμα τα παπούτσια με τις “διάσημες κόκκινες σόλες” του, μόνο όμως όταν το υπόλοιπο παπούτσι διαθέτει διαφορετική απόχρωση.


    Ο δικαστής Jose Cabranes απεφάνθη ότι είναι “η αντίθεση μεταξύ της σόλας και του πάνω μέρους των παπουτσιών που προσφέρει τη μοναδικότητα και διακρίνει το δημιουργό τους”, ενώ οι Chester Straub και Debra Livingston συμμερίστηκαν την άποψή του.

    Το Αμερικανικό Γραφείο Πατεντών και Εμπορικών Σημάτων είχε παραχωρήσει, για πρώτη φορά, προστασία εμπορικών σημάτων στον οίκο Louboutin το 2008. Ωστόσο, το 2011, ο οίκος Yves Saint Laurent, με έδρα επίσης στη Γαλλία, προσπάθησε να λανσάρει μία σειρά από μονόχρωμα παπούτσια που περιλάμβαναν και μία σειρά από κόκκινες γόβες με ασορτί σόλα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να δεχθεί μήνυση από τον οίκο Louboutin.

    Τον περασμένο Αύγουστο, όμως, μία Αμερικανίδα ομοσπονδιακή δικαστής απέρριψε αρχικά τις προσπάθειες του οίκου Louboutin να εμποδίσει τον οίκο Yves Saint Laurent από το να πουλήσει τη σειρά, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί ένα χρώμα να προστατευτεί με εμπορικό σήμα. Τώρα, όμως, το εφετείο έκρινε ότι η αντίθεση ανάμεσα στο χρώμα της σόλας και το υπόλοιπο παπούτσι χαρακτηρίζει μόνο τον οίκο Louboutin και έχει το δικαίωμα να την προστατεύσει με trademark, έτσι οποιαδήποτε προσπάθεια άλλης εταιρείας να δημιουργήσει ανάλογο προϊόν μπορεί να επιτραπεί μόνο εφόσον πρόκειται για μονόχρωμο παπούτσι με κόκκινη σόλα.

    Και οι δύο πλευρές, πάντως, έχουν εκφράσει την ικανοποίησή τους για την απόφαση. Ο οίκος Yves Saint Laurent γιατί μπορεί να συνεχίσει να πουλάει κόκκινα παπούτσια και ο οίκος Louboutin γιατί μπορεί να προστατεύει με εμπορικό σήμα την περίφημη “κόκκινη σόλα” των παπουτσιών του, που είναι γνωστά για τις “τσουχτερές” τιμές τους αλλά και την προτίμηση που δείχνουν σ’ αυτά celebrities του Hollywood και όχι μόνο.

    Και κάπως έτσι, έκλεισε μία ακόμη υπόθεση δίκης μεταξύ εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον ίδιο χώρο. Στην περίπτωση της Apple και της Samsung, πάντως -που μας αφορά περισσότερο καθώς πρόκειται για εταιρείες τεχνολογίας- και της δικαστικής διαμάχης τους, τα πράγματα ούτε τόσο απλά είναι ούτε περιμένει κανείς να λυθούν τόσο εύκολα και να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι. Οι fashion editors θα σταματήσουν πιθανότατα το δικαστικό ρεπορτάζ, για τους τεχνολογικούς συντάκτες όμως φαίνεται ότι υπάρχει πολύ μέλλον ακόμη…

    Πηγές: NYTFinancial Times

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles