25 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    Αυτό είναι το Ευρωπαϊκό SOPA: Το Clean IT project που σου λέει «να καρφώσεις την τρομοκρατία στο Διαδίκτυο»

    Αυτό είναι το Ευρωπαϊκό SOPA: Η δράση CleanIT που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στην έκθεσή της που δημοσιεύεται εδώ, υποδεικνύει τι θα πρέπει να κάνει η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία στο διαδίκτυο. Σημειώνουμε πως το project Clean IT, εξασφάλισε την χρηματοδότηση ύψους 400.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η 30σέλιδη έκθεση που δημοσιεύει με τα αποτελέσματα, θα συζητηθούν στο τελευταίο Συμπόσιο που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013.

    Μία από τις προτάσεις που υποστηρίζει αυτή η έκθεση, είναι η υποχρεωτική εισαγωγή ενός «κουμπιού» στον κάθε browser που χρησιμοποιείται επί Ευρωπαϊκού εδάφους, με το οποίο ο κάθε χρήστης, θα μπορεί να χαρακτηρίζει το περιεχόμενο μίας σελίδας ως «τρομοκρατικό». Με τον τρόπο αυτό οι εταιρείες που ασχολούνται με το Internet θα μπορούν να κατεβάζουν περιεχόμενο, εφόσον στους όρους τους θα έχουν βάλει με σαφήνεια ότι δεν δέχονται την ύπαρξη τρομοκρατικού περιεχομένου στις πλατφόρμες τους. Η πρόταση αυτή θα γίνει αντικείμενο συζήτησης στο συμπόσιο, αλλά και θα υπάρξουν προσπάθειες να «περάσει» ως Ευρωπαϊκή πολιτική, απ’ ότι μεταδίδει το Ars Technica και ο συντάκτης του Cyrus Farivar που θα είναι και συντονιστής σε ένα από τα panels του συμποσίου.

    Βέβαια, μία συζήτηση που δεν έχει ανοίξει ποτέ και θα είχε ενδιαφέρον είναι το τι αποκαλούμε «τρομοκρατία» ακόμα και στο Διαδίκτυο. Η έκθεση του Clean IT υιοθετεί το λεκτικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τρομοκρατία και μπορείτε να το αναζητήσετε στη σελίδα 8 της έκθεσης.

    Στις υπόλοιπες σελίδες θα δείτε να αναπτύσσεται ένα ολοκληρωμένο σκεπτικό για το πώς αντιμετωπίζεται η τρομοκρατία στο διαδίκτυο, πράγμα που μας αποδεικνύει ένα και μόνο πράγμα. Τον βαθμό με τον οποίο έχει εξελιχτεί αυτή η παγκόσμια συζήτηση για κάτι τόσο ασαφές όπως η «τρομοκρατία». Μέσα στις προτάσεις αυτές υπάρχουν και ζητήματα που «καίνε» για τους χρήστες του διαδικτύου: εκτός από την αυτόβουλη επισήμανση ενός περιεχομένου ως «τρομοκρατικό», υποδεικνύεται το φιλτράρισμα του περιεχομένου από εταιρείες Internet ώστε να το «κατεβάζουν» (σε συνδυασμό με τους όρους χρήσης), ή από τις ίδιες τις κυβερνήσεις καλώντας τις για μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις τέτοιων φορέων.

    Φορείς όπως ο EDRi (European Digital Rights) έχουν καταδικάσει την όλη διαδικασία του Clean IT, τόσο για το κόστος της, όσο και για τα αμφίβολα αποτελέσματά της λέγοντας «Η τελική έκθεση του Clean IT είναι ένα ασυνεχές μείγμα από τρία στοιχεία: το αποτελεσματικό lobbying που πραγματοποιήθηκε από τις εταιρείες που φιλτράρουν περιεχόμενο, την υποστήριξη της ιδιωτικής αστυνόμευσης του περιεχομένου στο διαδίκτυο που ήταν και ο στόχος για την χρηματοδότηση του project, και την εμφανή ανικανότητα της ομάδας που πραγματοποίησε αυτή τη δράση». «Υπολογίστε το και αλλιώς», λέει ο Joe McNamee, εκπρόσωπος του EDRi, “η κάθε λέξη αυτής της έκθεσης κοστίζει 44 ευρώ. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα πιο ακριβοπληρωμένο και πιο άχρηστο έγγραφο».

    Αλήθεια όμως, πέρα από την λεπτή ειρωνεία του EDRi για την έκθεση. Πέρα από ακριβό και «άχρηστο», το έγγραφο του Clean IT project, είναι επικίνδυνο. Γιατί άλλη μία φορά νομιμοποιείται η συζήτηση περί τρομοκρατίας στο Internet και της αντιμετώπισής της μέσω τακτικών παρακολούθησης και «καρφώματος» ή λογοκρισίας. Κι αυτό είναι κάτι που μας αφορά και μας προβληματίζει όλους.

    Πηγές: CleanIT, Ars Technica, EDRi, Digital Life, Reducing terrorist use of the Internet (pdf)

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles