11.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Concordia: Μία ματιά στο πιο απομονωμένο μέρος του πλανήτη

    Οι φωτογραφίες που θα δείτε θα μπορούσαν άνετα να ανήκουν στο προωθητικό υλικό του επόμενου θρίλερ επιστημονικής φαντασίας. Είναι απολύτως πραγματικές όμως, καθώς αφορούν τον Ερευνητικό Σταθμό Concordia, που βρίσκεται στο οροπέδιο της Ανταρκτικής, την μεγαλύτερη έρημο του κόσμου. Έρημος στην Ανταρκτική; Μα ναι. Είναι τόσο παγωμένη που κατορθώνουν και επιζούν ελάχιστοι οργανισμοί. Μην φαντάζεστε ότι η έρημος αποτελείται αποκλειστικά από άμμο. Στη συγκεκριμένη, υπάρχουν μονάχα τρεις ερευνητικοί σταθμοί, μαζί με τον Concordia, που λειτουργούν όλο το χρόνο.

    Δημιουργήθηκε το 2005 και ανήκει από κοινού στη Γαλλία και την Ιταλία, ενώ απέχει περισσότερα από 500 χιλιόμετρα από την πιο κοντινή ανθρώπινη παρουσία στο οροπέδιο, που είναι οι επιστήμονες του Ρωσικού σταθμού στη λίμνη Βοστόκ.

    Απέχει περισσότερα από 1000 χιλιόμετρα από όλους τους υπόλοιπους μόνιμους και προσωρινούς σταθμούς της Ανταρκτικής, οπότε μάλλον, μιλάμε για το πιο απομονωμένο μέρος του πλανήτη.

    Ο Σταθμός Concordia είναι τοποθετημένος στο υψηλότερο σημείο του Dome C, ενός φυσικού υψώματος στο οροπέδιο. Βρίσκεται 3233 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και ίσως είναι το πιο κρύο μέρος του πλανήτη. Η μέση θερμοκρασία το «καλοκαίρι» είναι στους -25 βαθμούς Κελσίου, ενώ τον χειμώνα, πέφτει πολλές φορές κάτω από τους -80 βαθμούς. Το κλίμα είναι εξαιρετικά ξηρό και φυσικά οι βροχοπτώσεις είναι σε μηδενικά επίπεδα.

    Το project του σταθμού Concordia ξεκίνησε το 1992 όταν οι Γάλλοι αποφάσισαν ότι θα πρέπει να χτιστεί ένας νέος σταθμός στον Dome C. Ακολούθησαν οι Ιταλοί και από κοινού αποφάσισαν να στήσουν μία «θερινή» κατασκήνωση εκεί. Οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν και το 2005 ο σταθμός είδε τους πρώτους 13 επιστήμονες που θα έμεναv εκεί.

    Ο κατασκευή του Concordia έχει δύο στόχους: ο πρώτος είναι να μπορεί ο σταθμός να συντηρεί τον εαυτό του ενεργειακά. Ο δεύτερος είναι να λειτουργήσει σαν σταθμός μεταφοράς του απαραίτητου εξοπλισμού για το πρόγραμμα EPICA, ένα πρόγραμμα που έχει σαν στόχο να καταγράψει τα ατμοσφαιρικά και κλιματολογικά δεδομένα που διαθέτει ως «αρχείο» η συγκεκριμένη περιοχή μέσα στον πάγο. Πώς θα γίνεται αυτό; Με την γεώτρηση σε βάθος των πάγων που βρίσκονται εκεί. Τα στρώματα πάγου που αναλύονται μετά τις γεωτρήσεις, δίνουν πολύτιμα στοιχεία για τις τελευταίες 8 εποχές παγετώνων που έχει βιώσει ο πλανήτης μας, αλλά και την ραγδαία εξέλιξη των κλιματικών αλλαγών που βιώνει.

    Προστέθηκε όμως και ένας τρίτος σκοπός στον ερευνητικό σταθμό Concordia: αυτός της αστρονομίας. Τοποθετημένος σε ένα μέρος χωρίς καθόλου μόλυνση και νύχτα που κρατάει περίπου 3 μήνες, ο σταθμός είναι ιδανικός τόπος για την παρατήρηση του σύμπαντος.

    Πώς, όμως, μεταφέρονται οι άνθρωποι και ο εξοπλισμός στον ερευνητικό σταθμό; Αναλόγως το… βάρος τους. Το βαρύ φορτίο μεταφέρεται στον σταθμό Dumont d’ Urville που βρίσκεται 1100 χιλιόμετρα μακριά. Έπειτα, μεταφέρεται στο Concordia με ειδικού τύπου φορτηγά. Το ταξίδι μπορεί να κρατήσει από 8 έως 12 ημέρες. Το προσωπικό είναι λίγο πιο τυχερό. Μεταβαίνει στο σταθμό από αέρος, χρησιμοποιώντας ειδικά διαμορφωμένο αεροπλάνο που μπορεί να αντέξει τις ακραίες θερμοκρασίες.

    Την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε να διαμαρτυρηθείτε για το κρύο που θα κάνει τον χειμώνα, σκεφτείτε τα μέλη των αποστολών στον ερευνητικό σταθμό Concordia που βρίσκονται… στην άκρη του πουθενά.

    Μπορείτε να μάθετε για την ζωή των ερευνητών στον σταθμό, από το blog του Eric Bondoux.

    Πηγή: Kuriositas

     

     

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles