19.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Covid-19: Στα social media εκκολάπτονται θεωρίες συνωμοσίας κατά του 5G

    Ενώ οι κυβερνήσεις καταβάλλουν προσπάθειες για την καταπολέμηση του θανατηφόρου ιού Covid-19, την ίδια ώρα εργαζόμενοι που απασχολούνται για να στηρίξουν τις βασικές υποδομές των τηλεπικοινωνιακών δικτύων αντιμετωπίζουν συμπεριφορές κακομεταχείρισης που είναι πιθανών να αποτελούν αντικείμενο έμπνευσης των θεωριών  συνωμοσίας που εκκολάπτονται στα social media και συνδέουν τον ιό με το 5G.

    Παρά το ότι οι επιστήμονες δηλώνουν ότι η θεωρία σύνδεσης του Covid-19 με το 5G είναι “εντελώς αβάσιμη” και βιολογικά αδύνατη, σε πολλές διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως το Nextdoor, το Pinterest και το site changes.org αλλά και μεγαλύτερες, όπως το Facebook, το Twitter, το YouTube και το TikTok αναπαράγονται ασταμάτητα επιθέσεις εναντίον του 5G.

    Ειδικότερα το Facebook «ασφυκτιά» από ομάδες που ισχυρίζονται ότι η τεχνολογία είναι επικίνδυνη, καθώς πολλοί από αυτούς δημοσιεύουν μάλιστα.. και μηνύματα κατά του εμβολιασμού. Ακόμα και την Παρασκευή, οι καταγγελίες στους διαχειριστές του Facebook σχετικά με μια ομάδα που φαίνεται να ενθάρρυνε τις επιθέσεις εμπρησμού σε κεραίες 5G έλαβαν απαντήσεις λέγοντας ότι η σελίδα “δεν παραβιάζει τα πρότυπα της κοινότητας”.

    Εκτός από το παράξενο μήνυμα ελέγχου γεγονότων μαζί με τα posts, οι εταιρείες δεν έκαναν τίποτα έως τώρα για να καταπολεμήσουν αυτό το πρόβλημα. Ούτε το Twitter ούτε το YouTube, για παράδειγμα, έχουν μια επιλογή στα συστήματα αναφοράς τους για να επισημάνουν κάποιο θέμα που αποτελεί παραπληροφόρηση.

    Παρά το ότι ορισμένες πλατφόρμες έχουν ήδη λάβει κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος,  δεν έχουν απαγορεύσει ωστόσο,  τη συζήτηση για το θέμα εντελώς. Το Pinterest, για παράδειγμα, περιορίζει τα αποτελέσματα αναζήτησης για τον Covid-19 και τους συναφείς όρους για να δείχνει πληροφορίες από αναγνωρισμένες οργανώσεις υγείας, αλλά δεν έχει ανάλογο περιορισμό για το 5G.

    Το Facebook είπε ότι είχε επίσης αφαιρέσει ορισμένες ομάδες που ενθάρρυναν τις επιθέσεις σε κεραίες 5G. Εντούτοις, ένα post με τίτλο ” burn baby burn – it’s begun”, η οποία συνοδευόταν από βίντεο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, κατέβηκε μόνο έξι ώρες μετά την επισήμανσή του στο γραφείο τύπου της εταιρείας.

    Το YouTube απαγορεύει ορισμένους τύπους ψευδών δημοσιεύσεων σχετικά με τον Covid-19, αλλά θεωρεί ότι οι θεωρίες συνωμοσίας συνδέουν τον ιό με το 5G ως “οριακό περιεχόμενο”. Ως αποτέλεσμα, δήλωσε ότι προσπαθεί να μειώσει τη συχνότητα με την οποία οι αλγόριθμοι τα προτείνουν, αλλά δεν διαγράφει τα βίντεο από την πλατφόρμα του.

    Έκπρόσωπος της υπηρεσίας της Google δήλωσε ότι σκοπεύει να «αξιολογήσει τον αντίκτυπο» αυτής της προσέγγισης.

    Η Change.org δήλωσε ότι η ανοικτή φύση της επέτρεψε σε οποιονδήποτε να υποβάλει μια αναφορά για οποιοδήποτε ζήτημα τους άρεσε, αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να συμμορφώνονται με τις οδηγίες της για να παραμείνουν online. “Έχουμε καταργήσει ορισμένες αναφορές που κάνουν αβάσιμους ισχυρισμούς για την υγεία σχετικά με το 5G”, πρόσθεσε εκπρόσωπος.

    Vodafone: Οι επιθέσεις είναι “τώρα θέμα εθνικής ασφάλειας”

    “Αυτή την στιγμή τα δίκτυα είναι ο συνδετικός κρίκος των ανθρώπων με τις επιχειρήσεις, τους οργανισμούς, τα σχολεία και τις υπηρεσίες. Η σωστή λειτουργία των δικτύων είναι ζωτικής σημασίας”, δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος του Ηνωμένου Βασιλείου Nick Jeffery. “Είμαι επίσης πολύ θυμωμένος με το ότι οι μηχανικοί μας επισκέπτονται τις επιχειρήσεις για να λύσουν τα προβλήματα τους και τους κακομεταχειρίζονται.”

    “Οι ιστορίες που συνδέουν την εξάπλωση του κορωνοϊού με το 5G είναι τελείως αβάσιμες. Μην τις κάνετε share στα social media – τα fake news μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες.”

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles