13 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Creative SXFI Air headphones Review: «3D Personalized εμπειρία ήχου που θα σας αλλάξει Level»!

    Εδώ και καιρό η Creative είναι γνωστό ότι βάζει πολύ ψηλά τον πήχη των audio προϊόντων της. Ξεφεύγοντας από το κάπως περιορισμένο πλαίσιο που την θέλει να σχεδιάζει και να κατασκευάζει Soundcards για PC (ποιος άλλωστε δεν γνωρίζει τις Sound Blaster), το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ανεβάσει τις μετοχές της κατακόρυφα στο χρηματιστήριο αξιών και των υπολοίπων audio-based περιφερειακών που μπορούν να απογειώσουν την ακουστική εμπειρία κάθε φανατικού audiophile. Τα Soundbars (βλ. Katana) και τα ηχεία της τα πάνε εξαιρετικά, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το πλούσιο line-up των ακουστικών της, τα οποία είναι συνδεδεμένα με την υψηλή ποιότητα κατασκευής.

    Μάλιστα, εκεί που η Creative έχει καταφέρει να κλέψει τις εντυπώσεις είναι στην ύπαρξη της 3D holographic τεχνολογίας Super X-Fi (SXFI), η οποία δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για μια πλήρως προσωποποιημένη ακουστική εμπειρία που σπάει τα όρια του συμβατικού ήχου. H δε 2η γενιά της AI-based personalized SXFI τεχνολογίας που παρουσιάστηκε πρόσφατα στην CES 2020, αν μη τι άλλο πάτησε πάνω στα γερά θεμέλια της πρώτης έκδοσης και πλέον τα αποτελέσματα είναι ακόμη καλύτερα με ακόμη μεγαλύτερη πιστότητα 3D ήχου, βελτιωμένα personalized settings και καλύτερη ενεργειακή διαχείριση (το update περνάει σε όλα τα προϊόντα της Creative που υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία). Έχοντας στην κατοχή μας εδώ και μερικούς μήνες τα Creative SXFI Air έφτασε πλέον η στιγμή για να σας μεταφέρουμε την εμπειρία που είχαμε μαζί τους…

    Παραδοσιακά, όμορφα και άνετα!

    Παρατηρώντας την «εξωτερική εμφάνιση» των Creative Air είναι εμφανές ότι η γνωστή εταιρεία προτίμησε να ακολουθήσει μια πιο σοβαρή και παραδοσιακή προσέγγιση. Αν αναζητάτε για ένα set ακουστικών που είναι διακριτικά και κομψά, μάλλον τα Air δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τους προαναφερθέντες χαρακτηρισμούς, καθώς είναι αρκετά ευμεγέθη, «ζυγίζοντας» κοντά στα 338 γραμμάρια (σίγουρα δεν τα λες και ελαφριά). Αυτό συμβαίνει γιατί αναμφίβολα εδώ έχουμε να κάνουμε με μια πρόταση που είναι περισσότερο προσανατολισμένη στους λάτρεις του home entertainment, παρά στους fans του mobility που επιθυμούν τα headphones τους να τους καλύπτουν στις καθημερινές μετακινήσεις τους στην πόλη (για αυτό και η απουσία αναδίπλωσης τους). Παρόλα αυτά, το σχεδιαστικό team της Creative δεν έχει κάνει συμβιβασμούς τόσο στην αντοχή, όσο και στα ομολογουμένως ποιοτικά υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα τα Air.

    Τα μαξιλαράκια είναι σούπερ μαλακά και κατασκευασμένα από premium memory foam ύφασμα, το οποίο εξυπηρετεί στην καλύτερη διοχέτευση της θερμότητας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να φοράτε για ώρες χωρίς να κουράζουν. Παράλληλα, αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι στέκουν αρκετά καλά στο κεφάλι, μπορούν να ρυθμιστούν εύκολα και ότι σε γενικές γραμμές η υψηλή άνεση είναι ανάμεσα στα βασικά πλεονεκτήματα των Air. Με το που θα τα φορέσετε και θα τα ενεργοποιήσετε δεν θα αργήσετε να διαπιστώσετε το υψηλό επίπεδο απομόνωσης, παρόλο που δεν διαθέτουν λειτουργία noise cancellation, η αλήθεια είναι ότι προσφέρουν ένα αρκετά καλό απομονωμένο περιβάλλον από τους γύρω ήχους.

    Όλα τα controls βρίσκονται τοποθετημένα στο αριστερό earcup με το στρογγυλό Power button να συνοδεύεται ακριβώς από κάτω από ένα nanoboom μικρόφωνο που αν μη τι άλλο είναι τόσο διακριτικό που δεν φαίνεται καν, καταλαμβάνοντας ελάχιστο χώρο. To Source button σας δίνει τη δυνατότητα να εναλλάσσετε τις διάφορες δυνατότητες διασύνδεσης (Bluetooth 4.2, κλασικό 3.5mm line-in, USB-C ή USB Audio χρησιμοποιώντας τον ειδικό adaptor που βρίσκεται στη συσκευασία). Μάλιστα, για τους πιο «παραδοσιακούς» περιλαμβάνεται ένα micro-SD slot, στο οποίο μπορείτε να προσθέσετε μια κάρτα φορτωμένη με audio αρχεία και να απολαύσετε τα αγαπημένα σας μουσικά κομμάτια εύκολα και απλά (ειδικά εάν είστε on-the-road για πολλές ώρες). Τέλος, στο ίδιο σημείο βρίσκεται και το button ενεργοποίησης της τεχνολογίας Super XFI.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το αριστερό ακουστικό είναι touch-sensitive, για αυτό και με απλές κινήσεις μπορείτε να κοντρολάρετε το volume, να δεχθείτε ή να απορρίψετε τηλεφωνικές κλήσεις και να κάνετε skip στα μουσικά track σας (εδώ θα πρέπει να το συνηθίσετε λίγο, καθώς θα χρειαστείτε εξάσκηση). Τέλος, το περίγραμμα των earcups (δαχτυλίδι) φωτίζεται με μια σειρά από διαφορετικούς φωτισμούς (τα στάνταρ είναι στο πράσινο όταν ενεργοποιούνται, κόκκινο όταν είναι στο off και μπλε όταν βρίσκονται σε Bluetooth mode) που αν μη τι άλλο χαρίζουν έναν πιο «ατμοσφαιρικό» χαρακτήρα στην πρόταση της Creative, επιλέγοντας ανάμεσα από 16 εκατομμύρια διαθέσιμα χρώματα (μέσω του SXFI Air Control app).

    Top τεχνολογία holographic ήχου!

    Τα προϊόντα της Creative έχουν ήδη αποκτήσει ένα εξαιρετικό όνομα σε ότι έχει να κάνει με τον τομέα του performance και τα Air δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν την εξαίρεση στην κανόνα. Στο εσωτερικό η ύπαρξη ενός dedicated UltraDSP audio chipset (το οποίο ουσιαστικά ενεργοποιεί την τεχνολογία SXFI) φανερώνει τις «άγριες διαθέσεις» της γνωστής εταιρείας. Σύμφωνα με τους υπευθύνους της Creative, τα περισσότερα κλασικά headphones αδυνατούν να δημιουργήσουν το feeling του σωστού ήχου, έτσι ώστε να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε ένα ανοικτό περιβάλλον. Εδώ είναι λοιπόν που εισέρχεται η ολογραφική SXFI τεχνολογία, μέσω της οποίας ουσιαστικά μπορεί να ξεπεραστεί το εμπόδιο του «στατικού» stereo ήχου που δεν μπορεί να αποτυπώσει τον φυσικό ήχο στο maximum και να προσεγγίσει την πραγματικότητα.

    Κατεβάζοντας το ειδικό application της Creative (SXFI app), θα κληθείτε να πραγματοποιήσετε ένα mapping του προσώπου σας και της θέσης των αυτιών σας, τραβώντας μια σειρά από selfie φωτογραφίες με το smartphone σας και δημιουργώντας το account σας. Με αυτόν τον τρόπο, η εφαρμογή θέλει να δημιουργήσει ένα μοναδικό personalized profile, το οποίο ουσιαστικά πραγματοποιεί ένα calibration σύμφωνα με το σχήμα του προσώπου του εκάστοτε χρήστη. Και μπορεί φαινομενικά να μοιάζει με μια κίνηση high-tech εντυπωσιασμού ή ένα πυροτέχνημα του marketing, όμως με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι το παραγόμενο ηχητικό αποτέλεσμα ύστερα από τη χρήση της εφαρμογής είναι αρκετά πιο αναβαθμισμένο σε σχέση με πριν. Εκτός από την εν λόγω εφαρμογή, για ακόμη περισσότερο έλεγχο οι χρήστες των Air θα πρέπει να κατεβάσουν στο Smartphone τους και το SXFI Air Control app, το οποίο δίνει τη δυνατότητα για ρύθμιση του equalizer και άλλων personalized settings, όπως είναι το RGB lighting που συντροφεύει τα earcups. Αναμφίβολα, θα προτιμούσαμε μια ενοποιημένη εφαρμογή για μεγαλύτερη ευκολία στη χρήση παρά δύο ξεχωριστά apps που ενδεχομένως να μπερδέψουν και να κουράσουν τους λιγότερο «ψαγμένους» users.

    Βάζοντας το performance των Creative SXFI Air στο μικροσκόπιο εύκολα μπορούμε να σταθούμε στην ξεχωριστή έμφαση που δίνεται σε κάθε ακουστική λεπτομέρεια. Η δε διαφορά ανάμεσα στον απλό ήχο και το SXFI είναι απλώς… η μέρα με τη νύχτα! Ενεργοποιώντας το SXFI Button ανοίγεται ένας τελείως διαφορετικός audio κόσμος, με κύριο στοιχείο ότι μπορείς να ακούσεις και να καταλάβεις ακόμη καλύτερα την αίσθηση του «χώρου». Ειδικότερα εάν παρακολουθήσετε μια κινηματογραφική ταινία που είναι εξαιρετικά πλούσια σε ηχητικά εφέ (όπως το Avengers: End Game ή οποιαδήποτε άλλη ταινία δράσης) ή εάν “λιώνετε” με ένα first-person shooter (όπως το Battlefield V ή το Call of Duty: Modern Warfare), το feeling που αποκομίζεις είναι σα να συμμετέχεις και ο ίδιος μέσα στη δράση. Ειδικότερα στο gaming: εκρήξεις, περάσματα του ήχου από τα αριστερά στα δεξιά, σφαίρες και βηματισμοί όλα μπορούν να αποδοθούν στην εντέλεια.

    Και σίγουρα τα Air δεν τα πηγαίνουν μόνο περίφημα σε ταινίες και video games, αλλά επιπλέον είναι ιδανικά για Podcasts, όπως επίσης και σε παραδοσιακά audio tunes που λειτουργούν ως σημεία αναφοράς (όπως για παράδειγμα το all-time classic One More Time των Daft Punk, όπου ο ήχος αποκτάει περισσότερο βάθος). Αν μη τι άλλο, ο τρισδιάστατος ήχος που πηγάζει από τα ακουστικά της Creative είναι αρκετά πιο δυναμικός και εκτείνεται σε μεγαλύτερο εύρος, πράγμα που σημαίνει ότι το νιώθεις στο full. Και μόλις πας στο SXFI η αλήθεια είναι ότι από εκεί δεν υπάρχει… γυρισμός! Σε αυτό το σημείο βέβαια αξίζει να προσθέσουμε ότι σε Bluetooth mode το ηχητικό αποτέλεσμα δείχνει να «βασανίζεται» από κάποιου είδους lag, οπότε για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα (και πιο flawless ήχο) θα σας συστήναμε να χρησιμοποιήσετε κάποια wired σύνδεση των ακουστικών.

    Unique experience!

    Τα Creative SXFI Air με αυτονομία που αγγίζει τις 10 ώρες αποτελούν μια ιδανική λύση για τους φανατικούς φίλους του ποιοτικού ήχου που αναζητούν το κάτι παραπάνω από τo σετ ακουστικών τους και προσανατολίζονται κυρίως σε ένα σετ που θα καλύψει και με το παραπάνω τις home entertainment ανάγκες τους. Αν και σίγουρα υπάρχει χώρος για ακόμη περισσότερες διορθώσεις και βελτιώσεις, αυτή τη στιγμή συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο ευέλικτα και ανεπτυγμένα τεχνολογικά ακουστικά στην κατηγορία τους. Από τη στιγμή μάλιστα που δεν απαιτούν μια περιουσία για να τα αποκτήσετε (κοστίζουν 150 ευρώ) αδιαμφισβήτητα αξίζουν και το παραμικρό ευρώ που θα δαπανήσετε για την αγορά τους.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles