18.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Cyta, Cablenet, epic και Primetel ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη δικτύων τεχνολογίας 5G

    5g-roadmap

    Ενδιαφέρον και διάθεση να αυξήσουν περαιτέρω τις επενδύσεις τους σε δίκτυα τεχνολογίας 5G διαφάνηκε από πλευράς των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρόσφατης δημόσιας διαβούλευσης που διεξήγαγε το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (ΤΗΕ) για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης του φάσματος (700 MHz, 3.6 GHz, 26 GHz) για ίδρυση και λειτουργία δικτύων τεχνολογίας 5ης Γενιάς.

    Με βάση τα κυριότερα σχόλια που λήφθηκαν από τους παρόχους κατά την διάρκεια της δημόσιας  διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε από 30 Αυγούστου 2019 μέχρι 27 Σεπτεμβρίου 2019 στην οποίαν συμμετείχαν 5 ιδιωτικές εταιρείες (Cablenet, epic, Primetel, Avanti, Hellas Satellite Consortium Ltd) και η Cyta, το ΤΗΕ κρίνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την Αγορά για συμμετοχή στο διαγωνισμό για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης του φάσματος για ίδρυση και λειτουργία δικτύων τεχνολογίας 5ης Γενιάς.

    Κατόπιν τούτου, η διαδικασία αδειοδότησης αναμένεται να προχωρήσει και να υλοποιηθεί εντός των προκαθορισμένων προθεσμιών (30 Ιουνίου 2020 για τη ζώνη των 700MHz και 31 Δεκεμβρίου 2020 για τη ζώνη των 3.6GHz) που θέτει η σχετική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Όπως σημειώνει το ΤΗΕ, η Αγορά συμφωνεί με την «πακετοποίηση» των ζωνών 700MHz και 3.6GHz, ενώ στην πλειονότητα της, συμφωνεί με την προσφορά τεσσάρων (4) εξουσιοδοτήσεων (Αδειών). Σε ότι αφορά την ζώνη των 26GHz (mmWaves) κρίθηκε ότι το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο και ως εκ τούτου η αδειοδότηση θα παραταθεί πέραν της καθορισθείσας προθεσμίας που είναι η 31η  Δεκεμβρίου 2020.

    Τέλος, σημειώνεται ότι η χρονική διάρκεια των εξουσιοδοτήσεων αναμένεται να είναι είκοσι (20) έτη ενώ οι ανανεώσεις των υφιστάμενων εξουσιοδοτήσεων θα γίνουν στο πλαίσιο ξεχωριστής διαβούλευσης. Σε ότι αφορά την υποχρέωση γεωγραφικής κάλυψης θα επανααξιολογηθεί. Η τιμή επιφύλαξης αναμένεται ότι θα καθοριστεί λαμβάνοντας αφ’ ενός υπόψη την αντίστοιχη πληροφόρηση αδειοδοτήσεων που ολοκληρώθηκαν σε άλλες χώρες, και αφετέρου τα αντίστοιχα δεδομένα της Κυπριακής αγοράς.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles