18.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Cyta, Cablenet, Epic και Primetel στην τελική ευθεία για το 5G

    Υπόθεση των Cyta, Primetel, Epic και Cablenet, όπως άλλωστε αναμενόταν, γίνεται το 5G. Οι τέσσερις τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι κατέθεσαν αιτήσεις συμμετοχής για τις φασματικές περιοχές (700 MHz, και 3.6 GHz ) στη διαγωνιστική διαδικασία (πλειστηριασμό) που θα διεξαχθεί από το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

    Εφόσον πουληθούν όλες οι προς διάθεση φασματικές περιοχές το συνολικό τίμημα που θα καταβάλουν οι τρεις πάροχοι θα διαμορφωθεί στα 41 εκατ. ευρώ (με βάση τις τιμές εκκίνησης του πλειστηριασμού) εκ των οποίων τα 16 εκατ. ευρώ αναμένεται να καταβληθούν μέσα στο 2021.

    Οι πλειοδοτικοί διαγωνισμοί για την αδειοδότηση των δικτύων τεχνολογίας 5G (μέσω πλειστηριασμού πολλαπλών γύρων με αυξανόμενο τίμημα) αναμένεται να διεξαχθούν εντός Δεκεμβρίου του 2020 και οι εξουσιοδοτήσεις να χορηγηθούν τον Ιανουάριο του 2021.

    Να σημειωθεί ότι με βάση τα Έγγραφα Διαγωνισμού, προβλέπεται η διεξαγωγή (πριν την έναρξη του πλειστηριασμού), ενημερωτικού σεμιναρίου (pre-auction seminar), έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να εξοικειωθούν καλύτερα με τους όρους, και τους κανόνες της όλης διαδικασίας του πλειστηριασμού.

    Τα  δίκτυα 5G αναμένεται να λειτουργήσουν στην Κύπρο το πρώτο εξάμηνο του 2021. Οι εξουσιοδοτημένοι πάροχοι υποχρεούνται να ιδρύσουν και να λειτουργήσουν ευρυζωνικό δίκτυο ηλεκτρονικών επικοινωνιών πέμπτης γενεάς (5G) για την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών που θα καλύπτει το 70% του πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και όλους τους αυτοκινητοδρόμους, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles