17.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    «Δαίδαλος»: Ένα από τα ισχυρότερα Υπερυπολογιστικά Σύστημα στην Ευρώπη, θα εγκατασταθεί στο Λαύριο

    Σε ένα κτίριο που κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα για να καλύψει τις ανάγκες στέγασης συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αναβιώνει με μια εξίσου πρωτοποριακή τεχνολογική χρήση, την εγκατάσταση ενός εθνικής και διεθνούς εμβέλειας υπερυπολογιστικού συστήματος.

    Πρόκειται για το νέο ελληνικό Υπερυπολογιστικό Σύστημα «Δαίδαλος» (HPC) που θα διαθέτει ισχύ 55 Petaflots, δηλαδή θα είναι σε θέση να εκτελεί 55 εκατομμύρια δισεκατομμύρια πράξεις ανά δευτερόλεπτο και θα εγκατασταθεί στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και αντίστοιχους ευρωπαϊκούς πόρους.

    Το κτίριο στο οποίο θα φιλοξενηθεί έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία. Το συγκρότημα Ηλεκτρικού Σταθμού της ΓΕΜΛ κάλυπτε από τις αρχές του 20ού αιώνα τις ανάγκες για την ενεργειακή τροφοδότηση της παραγωγικής διαδικασίας των μεταλλείων αλλά και του συγκροτήματος εργατικών κατοικιών.

    Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα σημαντικό έργο αφού η δημιουργία του μοναδικού και μεγαλύτερου υπερσύγχρονου υπολογιστή θα συμβάλει καταλυτικά στην ψηφιακή μετάβαση της Ελλάδας και θα αποτελέσει συνάμα έναν τεχνολογικό κόμβο τεχνητής νοημοσύνης.

    Να σημειωθεί ότι το εν λόγω κτίριο έχει αποτελέσει αντικείμενο παλαιότερης μελέτης ερευνητικής ομάδας  του ΕΜΠ, ενώ είχαν πραγματοποιηθεί εργασίες αποκατάστασης (1996-1997). Τότε κατασκευάστηκε νέος φέρων μεταλλικός οργανισμός της στέγης καθώς και νέα επικάλυψη, τα οποία διατηρούνται μέχρι σήμερα. Το κτίριο διαθέτει τμηματικό υπόγειο χώρο και υπόγεια κανάλια από λιθόκτιστες θολωτές κατασκευές, ενώ σώζεται σε άριστη κατάσταση και αγωγός απορροής ομβρίων υδάτων.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles