18.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Dead Island 2 Review

    Ο σοφός λέει «κάλλιο αργά παρά ποτέ»… και αυτό φαίνεται να ισχύει 100% με την περίπτωση του sequel στο Dead Island, καθώς αποτέλεσε έναν τίτλο που είχε όλα τα χαρακτηριστικά ενός ακόμη «γεφυριού της Άρτας» στον κόσμο του gaming… Με ένα αρκετά ταραχώδες development, το Dead Island 2 άλλαξε πολλά χέρια μέχρι να φτάσει στην τελική του μορφή (ξεκίνησε με την Yager Development πέρασε στην Sumo Digital και κατέληξε στην Dambuster). Και μπορεί να σας φανεί απίστευτο, αλλά το εν λόγω sequel ενός πραγματικά αξιολόγου «Zombie-apocalypse» τίτλου που κυκλοφόρησε το 2011, χρειάστηκε ούτε 4, ούτε 5… αλλά 11 ολόκληρα χρόνια μέχρι να φτάσει σε “gold status”! Αρκετά όμως με τα «ιστορικά» στοιχεία και τις όποιες παλινωδίες και καθυστερήσεις του development, καθώς το Dead Island 2 είναι (επιτέλους) εδώ και στο review που ακολουθεί πρόκειται να μάθουμε για το εάν τελικά άξιζε η αναμονή τόσων χρόνων… Είστε έτοιμοι να κυνηγήσετε και να συνθλίψετε zombies στο λαμπερό LA; Φύγαμε!

    The Fresh Zombies of Bell-Air!    

    H ηλιόλουστη California με την παραδεισένια Venice Beach, το Los Angeles, το San Francisco και το «χλιδάτο» Hollywood βρίσκονται στο επίκεντρο του story του Dead Island 2, με τα γεγονότα του sequel να διαδραματίζονται 17 χρόνια ύστερα από όσα συνέβησαν στο πρώτο game της σειράς. To Dead Island 2 αφήνει το fictional setting του νησιού Banoi και μας ταξιδεύει στο HEL-LA (όπως αγαπούν να αποκαλούν τον κόσμο του παιχνιδιού οι developers της Dambuster).

    Ένα νέο αιφνίδιο ξέσπασμα του Zombie virus μεταμορφώνει την ειδυλλιακή δυτική ακτή των Η.Π.Α. σε «κόλαση επί γης» και οι gamers αναλαμβάνουν να οδηγήσουν έναν από τους έξι διαθέσιμους Slayers στην… επιβίωση! Το παιχνίδι ξεκινάει παρουσιάζοντας τους έξι πρωταγωνιστές να προσπαθούν να επιβιβαστούν σε ένα από τα τελευταία αεροπλάνα στο πλαίσιο της εκκένωσης της πόλης από τις δυνάμεις του αμερικανικού στρατού. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οι έξι ήρωες (οι περισσότερο εξ΄αυτών είναι low-lifers βγαλμένοι από τη γενιά του Instagram) καταφέρνουν να επιβιβαστούν, όμως για κακή τους τύχη μαζί τους βρίσκεται κι ένας infected και μόλις λίγα λεπτά μετά την απογείωση τα κάνει «γης μαδιάμ», το αεροπλάνο που τους μεταφέρει καταρρίπτεται από πύραυλο…

    Ως είθισται, εσείς επιλέγετε τον ήρωα που αντιπροσωπεύει καλύτερα το στυλ παιχνιδιού σας, καθώς ο κάθε πρωταγωνιστής του Dead Island 2 διαθέτει τα δικά του abilities και skill sets και ξεκινάτε των αγώνα για να… σώσετε το τομάρι σας. Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο ήρωας σας για κάποιο λόγο που φυσικά δεν το γνωρίζει, είναι immune στο δάγκωμα των zombies, πράγμα που σημαίνει ότι εκεί που δεν το περιμένετε μπορεί να είστε και η… «σωτηρία» της ανθρωπότητας (με ότι αυτό συνεπάγεται για το story του παιχνιδιού).

    Φυσικά και το σενάριο ακολουθεί την πεπατημένη των «zombie-apocalypse» games χωρίς ιδιαίτερες δόσεις πρωτοτυπίας. Παρόλα αυτά, δεν διαθέτει τα μελαγχολικά και σκοτεινά vibes άλλων games με ίδια θεματολογία όπως είναι για παράδειγμα το The Last of Us ή το Dying Light, αλλά βγάζει αν μη τι άλλο ένα πιο «χαβαλετζίδικο» ύφος, με το χιούμορ να κυριαρχεί παντού. Σκεφτείτε κάτι σαν μια video game εκδοχή του Zombieland με πρωταγωνιστή τον Woody Harrelson ή το Shawn of the Dead. Για παράδειγμα, τα interactions του ήρωα σας με τους NPCs μπορούν να προσφέρουν άπειρες αστείες στιγμές, καθώς περιλαμβάνουν ένα κάρο «ψώνια» από ηθοποιούς megastars μέχρι σκηνοθέτες, παραγωγούς και body-builders που καταναλώνουν τα αναβολικά σαν… καραμέλες. Μια ματιά στο setting που διαδραματίζεται το μεγαλύτερο μέρος του Dead Island 2 είναι αρκετή για να καταλάβετε ότι πρόκειται για ένα zombie-apocalypse game, το οποίο δεν παίρνει ιδιαίτερα στα σοβαρά τον εαυτό του. Άλλωστε, το να σφαγιάζεις zombies μέσα στις πολυτελείς βίλλες των «φραγκάτων» του Hollywood και να κολυμπάς μαζί με απέθαντους στις υπερλουξ πισίνες τους αποτελεί μια εξαιρετικά αστεία και συγχρόνως «ψαγμένη» προσέγγιση στην ανθρώπινη ματαιοδοξία. Άλλωστε, τι σημασία έχουν όλα τα πλούτη και η δόξα, τα ακριβά αυτοκίνητα και οι πισίνες από τη στιγμή που είναι απλώς θέμα χρόνου μέχρι να μεταμορφωθείς σε ένα άμυαλο zombie;

    Welcome to Zombie-wood!

    Το Dead Island 2 αποτελεί περισσότερο λοιπόν με ένα zombie-slaughtering sandbox game, το οποίο δίνει έμφαση στην “over-the-top” δράση και στην grotesque ατμόσφαιρα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο τίτλος της Dambuster δεν ακολουθεί μια open-world φιλοσοφία, όπως πολλοί τίτλοι του είδους, αλλά βασίζεται σε ένα μοντέλο που παραπέμπει περισσότερο σε «κλειστού τύπου» περιοχές, οι όποιες χαρίζουν ωστόσο μια αίσθηση διακριτής ελευθερίας, προωθώντας ιδιαίτερα το concept της εξερεύνησης του κόσμου. Σε πολλές περιπτώσεις, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν παραπάνω από ένας τρόποι για να εισέλθετε σε ένα κτίριο και να το εξερευνήσετε σπιθαμή προς σπιθαμή, ενώ σε ότι έχει να κάνει με το combat… εδώ είναι που ξεκινάει το «fun»! Τα δε διαθέσιμα side-quests σίγουρα διακρίνονται για τη φαντασία και αν μη τι άλλο αυξάνουν την αντοχή του παιχνιδιού στο χρόνο.

    Ειδικότερα, η μάχη ακολουθεί κατά 90% τη λογική του αρχικού Dead Island, εστιάζοντας κατά ένα μεγάλο ποσοστό στον τομέα του melee combat με τη χρήση των ranged όπλων να έπονται. Όπως θα διαπιστώσετε, στο Dead Island 2 υπάρχει μια τεράστια ποικιλία στα οποία μπορείτε να βασιστείτε για να στείλετε μια και καλή στα «βάθη της κόλασης» τα zombies που λαχταρούν να σας κατασπαράξουν (έχετε στη διάθεση σας από βόμβες Molotov μέχρι αστεράκια των… Νίντζα). Κάθε όπλο μπορεί να τεθεί «νοκ άουτ» ύστερα από κάποια περίοδο υπερβολικής χρήσης, αν και κάθε όπλο μπορεί να επισκευαστεί (με το ανάλογο αντίτιμο σε χρήματα). Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε όπλο μπορεί να παραμετροποιηθεί, έτσι ώστε να είναι αρκετά πιο αποτελεσματικό, προσθέτοντας έτσι μια σειρά από toxic, flame και electricity modifiers που αν μη τι άλλο κάνουν τα zombies να «υποφέρουν» ακόμη περισσότερο.

    Ένα στοιχείο του gameplay βέβαια που σίγουρα θα χρειαστείτε για να εξασκήσετε για να καταφέρετε να «επιβιώσετε» δεν είναι άλλο από την εκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος. Θέτοντας παγίδες στα μαινόμενα zombies μπορείτε για παράδειγμα με τις κατάλληλες κινήσεις να τα οδηγήσετε για παράδειγμα σε έναν ηλεκτροφόρο φράκτη ή να τα κάνετε… φλαμπέ, οδηγώντας τα πάνω σε μια σειρά από μπιτόνια βενζίνη ή ακόμη και να τα περιλούσετε με τοξικό υγρό! Το τελικό αποτέλεσμα αν μη τι άλλο είναι τόσο σαδιστικά αστείο που όχι μόνο θα σας αποζημιώσει visually, αλλά είναι μια τακτική που όταν ο αριθμός των εχθρών είναι πολύ μεγάλος θα σας βγάλει εύκολα από τη δύσκολη θέση. Για αυτό στη διάρκεια του παιχνιδιού, καλό είναι να ρίχνετε μια πιο προσεκτική ματιά στο τριγύρω περιβάλλον, γιατί μπορεί να εντοπίσετε πρόσθετες επιλογές που θα σας βγάλουν από τη δύσκολη θέση!

    Παράλληλα και οι undead δεν είναι απλώς «κινούμενοι στόχοι», όπως θα δείτε αγαπούν να σας επιτίθενται συντονισμένα και πολλές φορές να σας χτυπούν στο αδύναμο σημείο σας κι εκεί που πραγματικά «πονάτε»! Επιπλέον, στο Dead Island 2 υπάρχουν διαφορετικοί τύποι από undead ανάλογα με τις… προτιμήσεις τους με variable επίπεδα «εξυπνάδας», ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε ένας εξ’ αυτών ενδέχεται να απαιτεί διαφορετική προσέγγιση και διαφορετική χρήση των όπλων που έχετε στη διάθεση σας. Και μιας και αναφερόμαστε στα zombies, ένα από τα πιο διασκεδαστικά elements του gameplay έχει να κάνει με το F.L.E.S.H. system, το οποίο ουσιαστικά απεικονίζει επάνω στο σώμα του εκάστοτε zombie, το damage που προκαλούν τα όπλα και οι επιθέσεις σας. Για παράδειγμα, λιώστε το κεφάλι ενός zombie με το σφυρί σας και μπορεί να δείτε το σαγόνι του να κρέμεται ή χρησιμοποιείτε την Katana για να κάνετε μια «μίνι-εγχείρηση» στην κοιλιακή του χώρα. Αν μη τι άλλο το F.L.E.S.H. καθιστά την μάχη ακόμη πιο διασκεδαστική, προσθέτοντας μπόλικο over-the-top splatter, όπως άλλωστε χρειάζεται κάθε zombie-apocalypse game που σέβεται τον εαυτό του!

    Zombie Nation! 

    Από το Dead Island 2 δεν θα μπορούσε να απουσιάζει βέβαια και το στοιχείο του role-playing, καθώς θα συναντήσετε ένα αρκετά «απλό», αλλά λειτουργικό progression system για τον ήρωα σας. Μάλιστα, με τους απέθαντους να σας κάνουν τη ζωή δύσκολη, θα πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ορίζετε το skill set σας, αναπροσαρμόζοντας έτσι τη στρατηγική σας. Οι δημιουργοί του Dead Island 2 έχουν αναπτύξει ένα σύστημα με unlockable deck cards, τα οποία προσφέρουν μια σειρά από πρόσθετα abilities που επηρεάζουν ή βελτιώνουν τις κινήσεις σας στο πλαίσιο του παιχνιδιού, με το character progression να είναι σε ορισμένες περιπτώσεις… αργό. Φυσικά και υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των καρτών που θα χρησιμοποιήσετε, για αυτό και θα πρέπει να φερθείτε έξυπνα, δημιουργώντας ένα skillset, το οποίο θα σας ωφελήσει πραγματικά στη διάρκεια του παιχνιδιού. Εδώ ωστοσο εμφανίζεται και ένα πρόβλημα με το Dead Island 2, καθώς λόγω της sandbox φύσης του, ενδέχεται o χαρακτήρας σας να γίνεται overpowered, δείγμα του ότι το θέμα της ισορροπίας με τα spawn rates των zombies και του end-game ενδεχομένως να χρειαζόταν περισσότερη δουλειά.

    Σον τεχνικό τομέα, τα visuals διακρίνονται για την πολύχρωμη παλέτα τους, κάνοντας απλώς καλά τη δουλειά τους, αν και σε επίπεδο ήχου και voice-acting το παιχνίδι είναι αρκετά προσεγμένο. Μια σειρά από προβλήματα τα εντοπίσαμε κυρίως στο κομμάτι της σταθερότητας και των διαφόρων bugs και glitches, τα οποία (με ορισμένα από αυτά να είναι game breaking) συχνά – πυκνά κάνουν αισθητή την παρουσία τους, ενώ αξίζει να τονίσουμε ότι η δυνατότητα για multiplayer co-op game, αν μη τι άλλο καθιστά το Dead Island 2 μια ιδανική πρόταση για «βουτήξετε» στον zombie κόσμο του, ανά πάσα ώρα και στιγμή με έναν φίλο σας και να αφανίσετε άπειρες ορδές από ενοχλητικά zombies. Στα plus προσθέστε και ένα ιδιαίτερο feature, στο οποίο μπορείτε να δίνετε εντολές μέσω της Alexa, έτσι ώστε να αποσπάτε την προσοχή των zombies. Αν μη τι άλλο πρόκειται για μια ιδιαίτερη πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα λειτουργία που δεν έχουμε συναντήσει στο παρελθόν!

    Ολοκληρώνοντας το review μας για το Dead Island 2, νομίζουμε ότι τα χρόνια που διήρκεσε το development του, δεν πήγαν στράφι. Μπορεί να μην ανακαλύπτει τον τροχό ή να πρωτοτυπεί στην απέραντη  «θάλασσα» των zombie-apocalypse survival games, παρόλα αυτά, το sequel του Dead Island αναμφίβολα πετυχαίνει το στόχο του προσφέροντας μια άκρως διασκεδαστική εμπειρία παιχνιδιού, σε έναν ξεχωριστό zombie “barbie world” που είναι μια ευχάριστη νότα διαφοροποίησης από τις πιο dark προσεγγίσεις των υπολοίπων zombie games που κυκλοφορούν στην αγορά. Must-have για τους λάτρεις του είδους, αλλά και για όσους έπιναν νερό στο αρχικό παιχνίδι της σειράς.

    Ανάπτυξη: Dambuster Studios Έκδοση: Deep Silver Διάθεση: Enarxis Dynamic Media

    ΓΡΑΦΙΚΑ: 82%
    HXOΣ: 84%
    GAMEPLAY: 79%
    ANTOXH: 77%
    ΓΕΝΙΚΑ: 81%

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles