14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Δείτε φώτο και video από ένα φυτό που… ντρέπεται

     

    Η συγκεκριμένη μιμόζα της φωτογραφίας φαίνεται σαν ένα οποιοδήποτε φυτό. Έχει όμως άπειρα ονόματα, με κυρίαρχο το «μη μου άπτου» και όχι άδικα φυσικά. Με το παραμικρό άγγιγμα, τα φύλλα αυτού του φυτού διπλώνουν προς τα μέσα. Εξ ου και το δεύτερο συνθετικό του επιστημονικού του ονόματος είναι Pudica (το πλήρες: Mimosa Pudica) και προέρχεται από λατινική λέξη που σημαίνει «ντροπαλός». Δείτε την αντίδραση της μη μου άπτου… μιμόζας

    Το φυτό προέρχεται από την Νότια και Κεντρική Αμερική, αλλά μπορείτε να το βρείτε παντού, εφόσον το κλίμα το ευνοεί. Σύμφωνα με το fytosymboules.blogspot, το “μη μου άπτου» έχει μεγάλη απαίτηση σε νερό και χρειάζεται σημεία με πρωινό ή απογευματινό ήλιο, αν αποφασίσετε να το βάλετε στο σπίτι σας.

    Mimosa pudica from Terry Tong on Vimeo.

    Η εκπληκτική ιδιότητα του «μη μου άπτου» να μαζεύει τα φύλλα του σε κάθε άγγιγμα, οφείλεται στο γεγονός πως με κάθε πίεση στο φύλλο, τα κύτταρα γύρω από την συγκεκριμένη περιοχή που ασκήθηκε πίεση χάνουν την δύναμη που ασκείται από το νερό στα τοιχώματα του κυττάρου. Εφόσον ένα κύτταρο μένει χωρίς νερό, καταρρέει. Αυτό που βλέπουμε εμείς και στα βίντεο, είναι τα φύλλα να «καταρρέουν» προς τα κάτω.

    Κανείς δεν γνωρίζει με ασφάλεια γιατί το μη μου άπτου ανέπτυξε αυτή την ιδιότητα μέσα στην διαδικασία εξέλιξής του. Κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό συνέβη για να προστατεύεται από τα ζώα. Όπως και αν έχει όμως, είναι εκπληκτικό.

    Πηγές: Kuriositas

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles