17.7 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
More

    Διαδικτυακή απάτη: Κύπριοι πολίτες προτρέπονται να επενδύσουν σε κρυπτονομίσματα με δέλεαρ τις υψηλές αποδόσεις

    Μεγάλο αριθμό καταγγελιών από πολίτες σχετικά με διαδικτυακή απάτη επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα και κυρίως το Bitcoin δέχτηκε τις τελευταίες μέρες το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην Κύπρο.

    Συγκεκριμένα, πολίτες φαίνεται να ανταποκρίνονται σε διαδικτυακές διαφημίσεις αναρτημένες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από πρόσωπα που παριστάνουν τους επενδυτές και προτρέπουν τους ενδιαφερόμενους να τους δημιουργήσουν ηλεκτρονικά πορτοφόλια E- Wallets. Στην συνέχεια παροτρύνονται να προβούν σε αγορά με την χρεωστική / πιστωτικά τους κάρτα σε κρυπτονομίσματα.

    Οι ψηφιακοί αυτοί απατεώνες, σε πρώτο στάδιο, υπόσχονται στα θύματα, ψηλές επενδυτικές αποδόσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στην συνέχεια, για να πετύχουν τον σκοπό τους, ζητούν από τα ανυποψίαστα θύματα τους, να τους δώσουν πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς τους υπολογιστές και τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς για την δημιουργία των E-Wallets και αγορά των κρυπτονομισμάτων. Μετά την αγορά των κρυπτονομισμάτων, οι επιτήδειοι αφού έχουν ήδη πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς των θυμάτων, μεταφέρουν τα κρυπτονομίσματα σε δικούς τους λογαριασμούς και διαγράφουν τα ίχνη τους.

    Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, όπως αναφέρθηκε στην αστυνομία, οι επιτήδειοι είχαν και τηλεφωνική επικοινωνία με τα ανυποψίαστα θύματα τους.

    Η αστυνομία καλεί το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό σε τέτοιου είδους διαφημίσεις και να μην εμπιστεύονται τα όσα παρουσιάζονται στο διαδίκτυο, χωρίς να γίνεται καλή έρευνα. Να μην δίνει πρόσβαση στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή και να μην αποκαλύπτει κωδικούς πρόσβασης ηλεκτρονικούς και τραπεζικούς λογαριασμούς. Τέτοιου είδους υποθέσεις είναι πάρα πολύ δύσκολο να διερευνηθούν και να εντοπιστούν οι δράστες καθώς χρησιμοποιούν φανταστικά ηλεκτρονικά στοιχεία, ενώ ο εντοπισμός ηλεκτρονικών πορτοφολιών ή κρυπτονομισμάτων είναι εξαιρετικά αμφίβολος.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles