16.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Δείτε τις νέες φιλόδοξες προτάσεις της ΕΕ για το ψηφιακό μέλλον της Ευρώπης

    Τρεις στρατηγικούς στόχους συνδεσιμότητας για το 2025 πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να προετοιμάσει το ψηφιακό μέλλον της Ευρώπης. Οι προτάσεις αυτές έχουν στόχο να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις σε δίκτυα υψηλής χωρητικότητας και να επιταχύνουν την σύνδεση των Ευρωπαίων σε δίκτυα Wi-Fi.

    Όπως επισημάνθηκε η ενθάρρυνση των επενδύσεων σε δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας καθίσταται όλο και πιο επιτακτική για την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, τις κατασκευές  και τις μεταφορές. Οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι οι ακόλουθοι:

    1. Όλοι οι βασικοί κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες, όπως τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα, οι συγκοινωνιακοί κόμβοι, όλοι οι πάροχοι δημόσιων υπηρεσιών, όπως τα νοσοκομεία και οι δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και οι επιχειρήσεις που βασίζονται στις ψηφιακές τεχνολογίες, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε εξαιρετικά υψηλή – της τάξης των gigabit – συνδεσιμότητα (που θα επιτρέπει στους χρήστες να τηλεφορτώνουν προς τα πάνω ή προς τα κάτω δεδομένα 1 gigabit ανά δευτερόλεπτο).
    2. Όλα τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, αγροτικά ή αστικά, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε συνδεσιμότητα με ταχύτητα τουλάχιστον 100 Mbps, η οποία να μπορεί να αναβαθμιστεί σε Gbps.
    3. Όλες οι αστικές περιοχές καθώς και οι σημαντικές οδικές αρτηρίες και οι σιδηρόδρομοι θα πρέπει να έχουν συνεχή κάλυψη 5G, την πέμπτη γενιά συστημάτων ασύρματων επικοινωνιών. Ως ενδιάμεσος στόχος, η κάλυψη 5G θα πρέπει να είναι εμπορικά διαθέσιμη τουλάχιστον σε μία μεγάλη πόλη σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ μέχρι το 2020.

    Οι εν λόγω στόχοι μπορούν να επιτευχθούν μόνο με μαζικές επενδύσεις. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή πρότεινε νέο ευρωπαϊκό Κώδικα Ηλεκτρονικών επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένων μακρόπνοων και απλοποιημένων κανόνων οι οποίοι καθιστούν πιο ελκυστικές για όλες τις εταιρείες τις επενδύσεις σε νέες υποδομές υψηλής ποιότητας παντού στην ΕΕ, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και πέραν των εθνικών συνόρων.

    Οι επενδύσεις οι οποίες ευνοούνται από το νέο πλαίσιο θα μπορούσαν να αυξήσουν το ΑΕΠ κατά 910 δις. εκατ.  ευρώ επιπλέον και να δημιουργήσουν 1,3 εκατ. νέες θέσεις εργασίας κατά την επόμενη δεκαετία (μέχρι το 2025). Εκτός από τον κώδικα, η Επιτροπή παρουσίασε επίσης ένα σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη τεχνολογίας 5G σε ολόκληρη την ΕΕ από το 2018. Αυτό έχει το δυναμικό να δημιουργήσει δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην ΕΕ. Μια άλλη σημαντική πρωτοβουλία της σημερινής δέσμης μέτρων συνδεσιμότητας, της WiFi4EU, αποσκοπεί στο να δοθεί η δυνατότητα στις ευρωπαϊκές κοινότητες να προσφέρουν δωρεάν σημεία ασύρματης πρόσβασης σε κάθε πολίτη.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για να πετύχει τους παραπάνω στόχους συνδεσιμότητας η ΕΕ θα χρειασθεί να υλοποιηθούν επενδύσεις ύψους 500 δις. εκατ.  ευρώ την επόμενη δεκαετία. Το ποσό αυτό θα πρέπει να προέλθει, κατά μεγάλο μέρος, από ιδιωτικά κεφάλαια. Ωστόσο, επίσης εκτιμάται ότι είναι πιθανό να υπάρξει έλλειμμα επενδύσεων ύψους 155 δις. ευρώ.

    Για να αντιμετωπιστεί αυτή η επενδυτική πρόκληση, η Επιτροπή προτείνει τον εκσυγχρονισμό των ισχυόντων κανόνων της ΕΕ για τις τηλεπικοινωνίες, οι οποίοι άλλαξαν για τελευταία φορά το 2009. Ο νέος Ευρωπαϊκός Κώδικας Επικοινωνιών που προτείνεται περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αύξηση του ανταγωνισμού και σταθερότητα στο πλαίσιο για τις επενδύσεις, καλύτερη χρήση των ραδιοσυχνοτήτων και μεγαλύτερη προστασία των καταναλωτών.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles