19.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
More

    Motorola Xoom: Δοκιμάζουμε διεξοδικά το πρώτο Honeycomb tablet

    Λοιπόν. Ας δούμε τα πράγματα με λίγη φαντασία. Νομίζω πως αν το Xoom ήταν άνθρωπος θα ήταν ο Russell Crowe. Δεν θα σε συγκινήσει η εμφάνιση του, θα χαθεί σε ένα πέρασμα δίπλα σου, αλλά το ταλέντο του γράφει εκεί που δεν πιάνει το μελάνι και έχει μπόλικο μυαλό που απαξιώνει το show off. To Motorola είναι ένα tablet με άποψη, γιατί κόντρα σε αυτά που έχουμε μάθει από την Apple, βάζει μια καρδιά δεκαθλητή (βλ. τεχνικό υπόβαθρο) σε ένα σώμα σαραντάρη (βλ. εμφάνιση). Ναι, ο σχεδιασμός δεν θα συγκινήσει το γυναικείο φύλο. Το θέμα είναι… σε ενδιαφέρει;

    Έχω διαβάσει επίσης ό,τι έχει γραφτεί από τον ξένο τύπο, συμφωνώ και επαυξάνω για το στοίχημα που παίζει η Google στις ταμπλέτες, αλλά η ουσία παραμένει. Το Honeycomb είναι ένα λειτουργικό που σχεδιάστηκε για χρήση σε tablets. Από την αρχή. Δεν έχει εφαρμογές (έστω, για τώρα), δεν σου πουλάει ευκολία, σου μεταφέρει όμως μια αυθεντική εμπειρία, τη συμφιλίωση δυο κόσμων που μέχρι τώρα πίστευες πως είναι διαφορετικοί. Από τη μια το πυροβολημένο κοινό που έχει κάνει τα Windows εικόνισμα, και από την άλλη, τη νέα τάση που θέλει το φορητό μηχάνημα να θυμίζει σε ευκολία τηλεφωνική συσκευή. Πρόσεξε: θυμίζει. Δεν έχει καμία σχέση με «interface τηλεφώνου» ή διαφορετικά με το iOS της Apple. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με το iPhone, αλλά εδώ μιλάμε για tablet. Οι φανατικοί θα πέσουν να με φάνε, αλλά ας ακούσουν πρώτα αυτό: προκαλώ κάθε αναγνώστη να έρθει από το γραφείο και να πειραματιστεί. Να ζήσει από κοντά την εμπειρία.

    Αμέτρητες δυνατότητες παραμετροποίησης, πέντε αρχικές οθόνες που αλλάζεις κατά βούληση, σύστημα ειδοποιήσεων που σε κερδίζει (ναι θυμίζει WebOS) και εφαρμογές που «out of the box» σου προσφέρουν ότι χρειάζεσαι. Όχι τα απολύτως απαραίτητα, αλλά αυτό ακριβώς: ό-τ-ι χ-ρ-ε-ι-ά-ζ-ε-σ-α-ι. Το Honeycomb δεν έχει παιχνίδια (προς το παρόν όχι σε HD), δεν θα βρεις ημερολόγιο αξιώσεων τρίτου κατασκευαστή, θα σε συμβούλευα όμως πρώτα να κάτσεις στο ντιβάνι του εσωτερικού σου ψυχαναλυτή και με νηφαλιότητα να αποφασίσεις: γιατί θέλεις να αποκτήσεις tablet; Για να σκοτώνεις το χρόνο σου ή για να κάνεις τη δουλειά σου;

    ΤΙ ΕΙΝΑΙ
    Παίρνεις το Xoom στα χέρια σου, το μέταλλο υπερθεματίζει, το λίγο πλαστικό δεν έχει καμία σχέση με το tupperware του ανταγωνισμού και η συσκευή σου μεταφέρει αυτό το συναίσθημα ότι «αξίζει τα λεφτά της». Μπορεί να αφήνει δαχτυλιές (ιδίως στην έκδοση της Verizon), το βάρος να σε κουράζει (χαοτική η διαφορά σε σχέση με το iPad 2), αλλά θα ευχαριστηθείς το κλασικό φορμά 16:9 της οθόνης, με το οποίο μεγάλωσε η σύγχρονη βιομηχανία πολυμέσων. Επίσης, η ανάλυση του πάνελ είναι στα 1280×800 pixels (η μεγαλύτερη που θα βρεις σε tablet) για να βλέπεις ταινίες HD χωρίς σοβαρές υποχωρήσεις. Ωραία, μέχρι εδώ; Λοιπόν όχι, έχουμε ένα μικρό πρόβλημα: η χρωματική απεικόνιση υστερεί. Επίσης εμφανίζει μια ελαφρώς κίτρινη απόχρωση παντού και πάντα. Το καλό είναι ότι δύσκολα θα διαμαρτυρηθείς, έκτος και αν βάλεις το Xoom δίπλα στο iPad 2. Η τεχνολογία IPS κάνει τη διαφορά και εσύ έχεις κάθε λόγο να γκρινιάξεις (ιδίως όταν πληρώνεις 800 δολάρια στην Αμερική) γιατί δεν στη προσφέρει και η Motorola. Να σημειώσω επίσης ένα άλλο φάουλ: το πλήκτρο ενεργοποίησης είναι τοποθετημένο χύμα. Στην αρχή το αναζητάς κοντά στα λογότυπα, μετά ψαχουλεύεις στα πλαϊνά, για να διαπιστώσεις εν τέλει ότι βρίσκεται στο πίσω μέρος, στην επάνω αριστερή γωνία (στο περίπου). Δηλαδή ρε μεγάλε τι πρέπει να κάνω, αν θέλω να ανοίξω το xoom ενώ βρίσκεται στο γραφείο; Να το σηκώσεις. Αναγκαστικά. Δεν λέω, μετά από λίγο το συνηθίζεις, αλλά η κίνηση των τεχνικών που δεν προσπάθησαν να το μετακομίσουν σε ένα πιο λογικό σημείο, μοιάζει αψυχολόγητη.

    Από τεχνικής σκοπιάς να σου πω ότι κάτω από το γυαλί, κρύβεται το ολοκληρωμένο 1GB RAM και ο dual-core επεξεργαστής της Nvidia χρονισμένος στο 1GHz. Στην Ελλάδα θα πωλείται αποκλειστικά η έκδοση με 32GB μνήμης (εννοείται με επεκτάση) και υποδοχή για κάρτα SIM, που σημαίνει ότι έκτος από το Wi-Fi, θα μπορείς να εκμεταλλευτείς και το HSDPA. Επίσης όπως συμβαίνει και στις περισσότερες προτάσεις του ανταγωνισμού, θα βρεις και εδώ αισθητήρα επιτάχυνσης, γυροσκόπιο και βαρόμετρο, που θα αξιοποιηθεί δεόντως σε εφαρμογές και παιχνίδια. Από την άλλη οι χάρτες της Google και η λειτουργία Street View (δυνατότητα που δεν υποστηρίζεται στην Ελλάδα γιατί έτσι αποφασίσαμε) σε συνδυασμό με τον δέκτη A-GPS, κάνουν επίδειξη του hardware: το rendering είναι φανταστικό, μπορείς να δεις τα πάντα όπως στον υπολογιστή σου και η εμπειρία της πλοήγησης είναι γενικά αλλού.

    Ενημερωτικά να αναφερθώ και στις κάμερες. Και λέω ενημερωτικά γιατί ως γνωστόν το tablet δεν το αποκτάς για να αποτυπώνεις φωτογραφίες. Από την άλλη όμως υπάρχει και η λογική «αφού τις έχεις, γιατί να μη τις χρησιμοποιείς». Λοιπόν, έχουμε και λέμε. Στο πίσω μέρος υπάρχει μια στα 5MP με διπλό LED φλας και δυνατότητα καταγραφής βίντεο 720p. Στο εμπρός υπάρχει μια στα 2MP, που αξιοποιείται για τη λήψη στατικών εικόνων και βιντεοκλήσεις. Για τις δεύτερες αξιοποιείς το Google Talk, που παρεμπιπτόντως παίζει εξαιρετικά. Η εφαρμογή λειτουργεί ακόμη και με υπολογιστή αρκεί να έχεις εγκαταστήσει πρώτα το σχετικό πρόγραμμα. Τόσο απλά. Στην πράξη η ποιότητα των φωτογραφιών που αποτυπώνουν οι κάμερες είναι μέτρια και δεν μπορεί να συγκριθεί με το hardware ενός σύγχρονου κινητού. Για να σου δώσω να καταλάβεις: πως ήταν οι επιδόσεις ενός φωτογραφικού smartphone δυο χρόνια πριν; Έ, κάπως έτσι.

    ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ
    Καταρχήν το Xoom έχει δυο ηχεία. «Ε, και;» θα πεις… «το ίδιο και το iPad 2». Ναι με τη διαφορά πως εδώ έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση μεταξύ τους και υπερτερούν σε ποιότητα. Μην φανταστείς πως οπτικοποιούν τη φιλαρμονική Αθηνών, όμως συνολικά έχεις μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία. Επίσης στο επάνω μέρος του Xoom υπάρχει και η υποδοχή 3,5 χιλ. για να συνδέεις ότι ακουστικά θέλεις.

    Και τώρα ας μιλήσουμε για αυτονομία. Κρατάς λοιπόν τη συσκευή, έχεις λουστεί τα 730 γραμμάρια βάρους και λες δενμπορεί, το Xoom θα κερδίζει σε μπαταρία το iPad 2. Σωστό; Όχι. Το Xoom υστερεί σε σχέση με το «μήλο» που μετράει μια ώρα χρήσης επιπλέον. Αντικειμενικά πάντως οι επιδόσεις του Motorola στον συγκεκριμένο τομέα είναι εξαιρετικές. Λάβε υπόψη σου το hardware, τη μεγάλη σε ανάλυση οθόνη και θα δεις ότι οι οχτώ plus ώρες που προσφέρει, είναι ένα σπουδαίο νούμερο. Πόσο μάλλον αν το συγκρίνεις με netbooks.

    TO INTERFACE
    Πατάς το πλήκτρο, βλέπεις το λογότυπο Motorola, το διακριτικό «Dual Core technology» εμφανίζεται και το Xoom έρχεται στη ζωή. Πλήκτρα δεν θα βρεις πουθενά (έκτος από αυτό της έντασης του ήχου και αυτό που μόλις αναφέραμε), τα πάντα γίνονται με τρία shortcuts στην κάτω αριστερή γωνία. «Αρχική οθόνη», «multitasking» και «επιστροφή» είναι όλα εδώ. Αντικριστά υπάρχει το ρολόι, η μπαταρία και το υπομενού που σε ενημερώνει για τη συνδεσιμότητα, τη φωτεινότητα και το orientation της οθόνης. Ελληνικά δεν υπάρχουν, η συσκευή όμως έρχεται από Αμερική και στη χώρα μας φτάνει το Μάιο, όποτε δικαιολογείται. Το interface θυμίζει περίπου, ένα γιγαντωμένο Android που γνώρισες στα Google smartphones. Με τα εικονίδια, τις αρχικές οθόνες, τη δυνατότητα να φέρνεις τα πάντα στα μέτρα σου, εύκολα και ανά πάσα στιγμή. Μόνο που η εμπειρία, εδώ είναι βελτιωμένη. Τα widgets είναι ευδιάκριτα, οι πληροφορίες που βλέπεις αυξημένες, γενικά σου δίνεται η αίσθηση ότι έχεις ένα μηχάνημα ικανό να ακολουθήσει κάθε σου εντολή. Δεν υπάρχουν κολλήματα, το interface είναι ομαλό, τα animations υπάρχουν αλλά ευτυχώς δεν κουράζουν. Και είναι και η πλοήγηση στο Internet. Πρόσφατα κυκλοφόρησε η εφαρμογή Flash 10.2 στο Android Market, για να αποκτήσεις την ολοκληρωμένη εμπειρία πλοήγησης. Και τη δυνατότητα να επισκέπτεσαι κάθε site επίσης. Η ταχύτητα είναι εξαιρετική, μην περιμένεις παρόλα αυτά διαφορές έναντι του iPad 2. Μια, η άλλη. Αν μπορείς να κατηγορήσεις το Honeycomb για κάτι, είναι στο κατά πόσο ομαλά κάνει το «zoom in, zoom out». Ή μάλλον στο κατά πόσο δεν το κάνει. Δεν ξέρω, αλλά αν έχεις παίξει με το iPad στο web, ο ποιοτικός σου δείκτης ανεβαίνει. Το θετικό είναι πως σε λειτουργία, ο browser του Honeycomb θυμίζει τον Chrome στον PC. Άρα προσφέρει πολλαπλά tabs και εσύ γνωρίζεις ανά πάσα στιγμή τι έχει ανοιχτό και τι όχι. Τι άλλο θέλεις να μάθεις; Ά, μου άρεσε πολύ η εφαρμογή της μουσικής. Το περιβάλλον είναι τρισδιάστατο, η ευχρηστία είναι από άλλο πλανήτη και παρότι κάποια από τα εξώφυλλα δεν αναγνωρίζονται, λατρεύεις να μετακινείσαι μεταξύ των άλμπουμ και να απολαμβάνεις τη μουσική σου.

    ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ
    Δεν έχεις tablet ή έχεις αποκτήσει το iPad πρώτης γενιάς και θέλεις να δοκιμάσεις ένα νέο περιβάλλον, γιατί έχεις ακούσει τόσα για το Honeycomb. Παρατηρείς το Motorola, το παίρνεις στα χέρια, σου φαίνεται βαρύ αλλά σου αρέσει η ποιότητα του. Παρατηρείς και το ταμπέλακι της τιμής (αν και δεν είναι official ακόμη) και βλέπεις τα ευρώ να φλερτάρουν με το νούμερο 700. Έ, αυτό σήμερα πονάει. Τελειώνω. Ιδανικά θα ήθελα δύο πράγματα στο Xoom. Πρώτον, μου λείπει μια IPS οθόνη που να κάνει πιο αιχμηρά τα χρώματα κα παίζει χωρίς τον φόβο του ανταγωνισμού. Και δεύτερον, εφαρμογές που αναβαθμίζουν την εμπειρία και σου δίνουν εναλλακτικές για να «παίξεις». Για να εκμεταλλευτείς το tablet. Ναι, ποτέ δεν είμαστε ευχαριστημένοι, ισχύει. Αυτό όμως είναι μέρος της δουλειάς μας και δική σας επιλογή πόσο αντέχετε να κάνετε τη δική σας παράκαμψη και να αποκτήσετε μια συσκευή που εκπροσωπεί επάξια τις ταμπλέτες, σχεδιάστηκε για να καλύπτει κάθε απαίτηση και δεν παραμυθιάζει τον κόσμο με ένα interface που ήρθε αυτούσιο από κινητό τηλέφωνο με δώρο τον μεγεθυντικό φακό. Το Xoom επίσης δεν κινδυνεύει να γίνει μαϊντανός. Είναι το μέλλον των πραγμάτων που θα έρθουν, το καλύτερο tablet που έχω δει με Honeycomb μέχρι στιγμής και εσένα σου δίνεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να το εξερευνήσεις. Δοκίμασε και θα με θυμηθείς…

    Related Articles

    12 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles