BREAKING

Δοκιμάζουμε πρώτοι το Samsung Galaxy Tab!

Θα την πω την αμαρτία μου. Δεν ξέρω πόσο έχει πουλήσει το iPad μέχρι σήμερα, αλλά δεν ήταν ποτέ η αγαπημένη μου συσκευή. Σε μια εποχή που οι πόρτες των απανταχού νοικοκυριών και γραφείων ανοίγουν διάπλατα στη θέα ενός netbook, που μαζί τους αισθάνεσαι ένα μικρός τεχνολογικός βασιλιάς από την αίσθηση του προσιτού και αποτελεσματικού computing, το iPad μου έκανε κάτι σαν ακριβοπληρωμένο gadget. Κατανοώ εν μέρει τη χρησιμότητα του, δικαιολογώ πλήρως την επιθυμία αυτών που θέλουν να το αποκτήσουν, ουδέποτε όμως συμβιβάστηκα με το πρακτικό του θέματος. Και εξηγούμαι: δοκιμάστε να ξαπλώσετε με το iPad για να σερφάρετε στο Διαδίκτυο. Σας πιάστηκαν τα χέρια; Μήπως σας κόβεται το στομάχι; Αισθάνεστε σαν να κρατάτε σαπούνι έτοιμο να γλιστρήσει απ’ τα δάχτυλα; Και όχι κυρίες και κύριοι. Δεν είστε οι μόνοι. Πού καταλήγουμε λοιπόν;  Έχω την αίσθηση πως επειδή δεν υπάρχει τέλειο gadget οφείλεις να πάρεις ότι καλύτερο σου δίνει το καθένα. Και το Samsung Galaxy Tab έχει πολλά να μας πει...

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να περάσετε το tab για απολειφάδι, μπροστά στο «τεχνολογικό θαύμα» του Steve Jobs (σ.σ. ιδρυτής της Apple), κυρίως λόγω διάστασης οθόνης. Θα μου επιτρέψετε όμως να σας πω, πως είστε λάθος. Το Samsung Galaxy Tab είναι πιο φρέσκο, περισσότερο κεφάτο και παρότι πάσχει από μιμητισμό (να ένα καλό που συνοδεύει τον πρωτοπόρο) είναι αυτόνομο. Είναι το λειτουργικό που κάνει τη διαφορά, μα κυρίως η θέληση των ανθρώπων που το σχεδίασαν να φτιάξουν το καλύτερο tablet. Και αυτό φαίνεται. Μη στέκεστε στο αξιόλογο αλλά όχι καθοριστικό υλικό κατασκευής (βλ. αλουμίνιο) που περιβάλλει το iPad. Αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Και παρά το γεγονός ότι το Tab είναι κατασκευασμένο από πλαστικό είναι ό,τι καλύτερο είδαμε ποτέ με στάμπα «made in Korea» - και με τη λογική να το πάρεις, είναι ανώτερο από οτιδήποτε φέρει το «made in China». Με άλλα λόγια το Galaxy Tab είναι εκπληκτικά φτιαγμένο. Τίποτα δεν πρόκειται να μετακινηθεί, να τρίξει ή να δώσει έστω την υποψία πως μελλοντικά θα «κάνει τα δικά του». Όμως το μαγικό με αυτό το tablet, εκτός από την αίσθηση στιβαρότητας (εφάμιλλης του iPad), είναι η ευκολία στη χρήση του: Και ναι, είναι βολικό. Στη λιτή όψη του τα πλήκτρα αφής είναι τέσσερα σε αριθμό και συγκεκριμένα. Ένα για την επιστροφή σε προηγούμενο επίπεδο, ένα για την αρχική οθόνη, ένα ακόμη για τα υπομενού και ένα τελευταίο που θα το αγαπήσετε: πατήστε το και εκείνο θα σας βγάλει μια μπάρα αναζήτησης που ακαριαία θα εντοπίσει οτιδήποτε πληκτρολογήσετε μέσα σ' αυτήν. Κατά τα άλλα, στην πρόσοψη θα βρείτε τον αισθητήρα φωτός και μια κάμερα με ανάλυση στα 1,3 MPixel (σ.σ. θα αναφερθούμε αργότερα σε αυτή). Αν πάλι το γυρίσετε ανάποδα, θα βρείτε και τη δεύτερη στα 3MP, συνοδεία ενός LED φλας και της δυνατότητας καταγραφής βίντεο 720p.

TEXNIKA

Αφήνω το PDF με τα τεχνικά στην άκρη, κλείνω τον υπολογιστή και αφήνομαι σχεδόν αυτιστικά στην οθόνη αφής. Που με απόλυτα κριτήρια δεν είναι η state of the art στην κατηγορία (κάπου διάβασα πως επειδή δεν είναι AMOLED υστερεί σε απόδοση – μέγα λάθος, εκτός από την απόδοση του μαύρου υπερτερεί παντού), αλλά δεν πρόκειται ποτέ να σε βάλει στη διαδικασία να γκρινιάξεις. Υπακούει σε κάθε εντολή, το multitouch δουλεύει άψογα και στην προβολή βίντεο σε αφήνει με ανοιχτό το στόμα. Επίσης, δεν υπάρχει περίπτωση να την δεις να πιξελιάζει (μεγαλύτερο pixel density έναντι του iPad) την ίδια στιγμή που τα χρώματα της είναι ρεαλιστικά. Κατά τα άλλα, και σε απόλυτα χαρακτηριστικά το Galaxy Tab κερδίζει κατά κράτος κάθε ανταγωνιστική πρόταση στην tablet κατηγορία. Με το λειτουργικό Android έκδοσης 2.2 προσφέρει καταρχήν βελτιωμένη διαχείριση των e-mail μηνυμάτων, multitasking και την ελευθερία ανταλλαγής δεδομένων μακριά από υπολογιστή. Η ύπαρξη υποδοχής SIM είναι επίσης ένα ισχυρό πλεονέκτημα -για κάποιους αρκετός λόγος για να το αποκτήσουν- που επιτρέπει την πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων με τη χρήση ασύρματου ή ενσύρματου ακουστικού. Επίσης, υποστηρίζει την HSDPA τεχνολογία (στα 7,2Mbps), το πρωτόκολλο Bluetooth 3.0, το Wi-Fi, αλλά και επέκταση μνήμης μέσω καρτών microSD (που σημαίνει πως αν έχετε αποκτήσει την έκδοση των 32GB διπλασιάζεται αυτόματα τη χωρητικότητα). Το καλό με το Galaxy Tab είναι επίσης και η υποστήριξη DLNA. Που σημαίνει ότι αν έχετε συμβατή TV θα μπορείτε να στιμάρετε περιεχόμενο μέσω Wi-Fi σε αυτή χωρίς την ανάγκη ύπαρξης καλωδίου. Και τώρα η ερώτηση για τα 1000 ευρώ; Τι γίνεται με την αυτονομία; Η μπαταρία στα 4000mAh είναι η απάντηση. Εξαιρετική ή με άλλα λόγια κρατάει το Galaxy Tab σε ζωή για τουλάχιστον τρεις ημέρες – με ανοιχτό Wi-Fi αλλά χωρίς τη SIM.

ΚΑΜΕΡΕΣ

Δεν είναι η ποιότητα της φωτογραφίας αυτή καθ’ αυτή που μετράει στο Galaxy Tab. Σημασία έχει η –διπλή- ύπαρξη της κάμερας. Βλέπετε οι άνθρωποι στη Samsung έχουν ξεκοκαλίσει για τα καλά το iPad και στη δική τους πρόταση απέφυγαν όλες τις κακοτοπιές. Εδώ, εκτός από την κύρια κάμερα στα 3MP με δυνατότητα καταγραφής βίντεο 720p θα βρείτε και μια πρόσθια για την πραγματοποίηση βιντεοκλήσεων. Που σημαίνει ότι με τη χρήση εφαρμογών όπως αυτής του Skype, για παράδειγμα, μπορείτε να μιλήσετε με οποιονδήποτε φίλο ή συνάδελφο στον κόσμο. Επίσης, με μια κινήση ανεβάζετε πανεύκολα τα βίντεο που αποτυπώσατε απευθείας στο YouTube ή τις φωτογραφίες σας στο Flickr. Παρότι η ποιότητα της κάμερας του Galaxy Tab δεν είναι κάτι τρομερό κάνει μια χαρά τη δουλειά της (σ.σ. δείτε τα δείγματα των φωτογραφιών που ακολουθούν).

 

 

 

 

 

 

ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Galaxy Tab είναι το ίδιο το λειτουργικό του. Open source με δυνατότητα εγκατάστασης αμέτρητων δωρεάν εφαρμογών, με υψηλή παραμετροποίηση και πολλαπλές αρχικές οθόνες για άμεση πρόσβαση σε οτιδήποτε και αν ζητήσετε. Την ίδια στιγμή, η Samsung έχει διορθώσει αρκετές από τις αδυναμίες της πλατφόρμας, προσθέτοντας τις δικές της μοναδικές πινελιές: πρέπει να δείτε την εφαρμογή για παράδειγμα των επαφών, των σημειώσεων ακόμη και τον τρόπο που εμφανίζεται το ίδιο το μενού – από οριζόντια σε κάθετη κύλιση. Επίσης, εξαιρετική είναι και η εφαρμογή απεικόνισης των e-books, μιας και συγκεντρώνει σε ένα σημείο τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες, αν και, προς το παρόν, δενυποστηρίζει διαδραστικές υπηρεσίες ή βίντεο περιεχόμενο – σε αντίθεση με το iPad. Επίσης, το Galaxy Tab διαπρέπει στην πλοήγηση στο Διαδίκτυο: υποστήριξη Flash, πολλαπλά tabs και λειτουργία pinch to zoom που λειτουργεί αψεγάδιαστα. Όλα καλά λοιπόν; Όχι ακριβώς. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του Galaxy Tab είναι η απουσία ειδικά σχεδιασμένων εφαρμογών για αυτό. Με άλλα λόγια, μπορείτε να του εγκαταστήσετε ό,τι και στο Galaxy S που σημαίνει πάει η υψηλή ανάλυση της οθόνης – με simulation καταλαμβάνει όλη την επιφάνεια της η εκάστοτε εφαρμογή. Το καλό όμως είναι επίκειται αναβάθμιση. Με την έκδοση 3.0 (Gingerbread τη λένε), η Google θα δώσει το πράσινο φως για τη δημιουργία εξειδικευμένου για τις ταμπλέτες software - όπως έχει κάνει η Apple με το iPad.

ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΩ ΤΕΛΙΚΑ Η ΟΧΙ;

Τα πάντα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Αν θέλετε μια πραγματικά φορητή συσκευή ικανή να συμπληρώσει τις όποιες αδυναμίες του κινητού σας, τότε το Galaxy Tab είναι ό,τι καλύτερο μπορούν να αγοράσουν τα χρήματα σας. Πλοήγηση στο Διαδίκτυο χωρίς ναι μεν άλλα, δυνατότητα ανταλλαγής δεδομένων χωρίς περιορισμούς, συγχρονισμός με το σύννεφο από το πρώτο λεπτό χρήσης, τρομακτική ευχρηστία και προοπτικές - έκδοση 3.0 του Android- που δε φαντάζεστε. Αν θεωρείτε μικρή την 7ίντση οθόνη ή έχετε σκάσει ένα καράβι λεφτά για εφαρμογές στο iPhone (οι οποίες είναι συμβατές και με το iPad) προχωρήστε στην αγορά του iPad. Διαφορετικά η πρόταση της δοκιμής θα σας καλύψει και με το, πολύ, παραπάνω.

Υ.Γ.: Η συσκευή θα διατεθεί στα μέσα Οκτωβρίου από το δίκτυο της Vodafone μέσω συμβολαίου και σε αποκλειστικότητα για διάστημα ενός μήνα.

TRY

:) Ποιότητα κατασκευής

:) Οθόνη

:) Τεχνικά χαρακτηριστικά

:) Λειτουργικό σύστημα

CRY

:(Ύπαρξη proprietary υποδοχής

:( Έλλειψη εφαρμογών ειδικά για tablets

 

Ακολουθήστε το digitallife.gr στο Google News

0 Comment