22.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Δοκιμάζουμε το Gigaset SL910. To wanna be smartphone…

    Τα τεχνολογικά αντικείμενα χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: σε αυτά που επιλέγεις με το συναίσθημα. Και σε αυτά που επιλέγεις με τη λογική. Στα πρώτα δεν νιώθεις τύψεις ακόμη και αν χρειαστεί να ξοδέψεις μια περιουσία για να τα αποκτήσεις. Και κατάθλιψη όμως να έχεις είναι γιατρικό. Πως όταν βγαίνεις ραντεβού με το κορίτσι των ονείρων σου; Έ, κάπως έτσι, αλλά χωρίς το σεξουαλικό. Ιδρυτής τους, αν μιλάμε για ασύρματα τηλέφωνα, είναι η Siemens. Ή πιο σωστά Gigaset, όπως αποφάσισαν οι Γερμανοί να την αποκαλούν. Δεν είναι ότι στη γκάμα της Γερμανικής εταιρίας δεν θα βρεις προτάσεις που καλύπτουν ένα ευρύτερο αγοραστικό κοινό, απλά πως να στο θέσω διαφορετικά, οι τύποι έχουν ρέντα στον σχεδιασμό. Ά, Και στην ποιότητα της κατασκευής, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Φαντάσου τώρα ένα DECT που προσφέρει όλα τα παραπάνω, συνδυαστικά με μια λίστα από βαρύγδουπα τεχνικά. Το λένε SL910 και θα σου φανεί ελκυστικό ακόμη και αν το αξιολογήσεις τεχνοκρατικά. Δηλαδή, χωρίς το συναίσθημα.

    Το 2008, όταν γεννήθηκε το πρώτο Siemens Gigaset προϊόν με την ονομασία SL780, υπήρχε ένας καλός λόγος να ξοδέψεις τα χρήματα σου. Όμως το πολυτελές ασύρματο τηλέφωνο με τη Γερμανική σφραγίδα, ήταν κάτι παραπάνω από ένα υποδειγματικό DECT. Είχε πρωτοποριακές λειτουργίες και επική αντοχή. Είχε και οικολογικές ευαισθησίες. Το τροφοδοτικό του χρησιμοποιούσε 60% λιγότερη ενέργεια, ενώ χάρη στις τεχνολογίες ECO DECT και ECO DECT plus μείωνε έως και 100% την ακτινοβολία όταν το ακουστικό ήταν σε κατάσταση αναμονής ή κατά 80% όταν επικοινωνούσε με τη βάση. Έκτοτε κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι, αλλά οι Γερμανοί παρέμειναν πιστοί στις βασικές του αρχές. Για την Gigaset καλό τηλέφωνο είναι αυτό που υπηρετεί πιστά τον κάτοχο του. Και ταυτόχρονα που του επιτρέπει να σκάει κανένα χαμογελάκι που και που. Το SL910 για παράδειγμα, το πρώτο DECT μαζικής παραγωγής με οθόνη αφής, προσφέρει μια smartphone νότα, έστω και αν δεν ενσωματώνει κάποιο γνωστό λειτουργικό σύστημα. Παρένθεση: η εταιρία σκοπεύει κάποια στιγμη στο μέλλον να διαθέσει DECT με Android OS – ότι δεν πρόλαβε δηλαδή να κάνει με το δικό της κινητό τηλέφωνο. Κλείνει η παρένθεση.

    Το SL910 έχει μια ποιοτική αύρα που φαίνεται από τον τρόπο που κάθεται στο χέρι. Μπορεί το πίσω καπάκι να είναι από πλαστικό, όμως το μεταλλικό του περίβλημα είναι τόσο στιβαρό που θα άντεχε εύκολα ακόμη και αν το πετούσες από τετραόροφη πολυκατοικία.

    Στην πρόσοψη του ζει και βασιλεύει η οθόνη αφής (τεχνολογίας πολλαπλής αφής 3,2 ιντσών με ανάλυση 320×480 pixels), που έχει εξαιρετική απεικόνιση, ανεξαρτήτως συνθηκών φωτός. Γενικά μιλώντας πάντως, το ακουστικό είναι μεγάλο, ενώ είναι να απορείς γιατί οι σχεδιαστές του άφησαν κενά περιμετρικά αυτού. Δεν είναι ότι χτυπάει άσχημα στο μάτι, απλά ο όγκος επιβάλλεται του συνόλου. Επίσης θα βρεις τρία μόνο πλήκτρα, ένα για την εισαγωγή στο μενού, ένα για την πραγματοποίηση/απάντηση κλήσεων και ένα για τον τερματισμό τους. Μάλιστα το κεντρικό θυμίζει iPhone (tip: με παρατεταμένο κράτημα κλείδωνει τη συσκευή).

    Πριν σε ξεναγήσω στο εσωτερικό της συσκευής καλό θα ήταν να αποβάλλεις ότι γνωρίζεις για τα smartphones. Άλλωστε μην μπερδεύεσαι, εδώ μιλάμε για ένα ασύρματο τηλέφωνο. Ναι, μπορεί το SL910 να έχει τρεις αρχικές οθόνες (μια με τον dialer, μια με τις τέσσερις συντομεύσεις και μια που ειδοποιεί για μηνύματα και αναπάντητες), τα μενού να είναι όμορφα τακτοποιημένο σε εικονίδια και τα πάντα να γίνονται μέσω της αφής, αλλά εδώ αρχίζουν και τελειώνουν οι όποιες ομοιότητες του με τα κινητά τηλέφωνα. Η λέξη market του είναι παντελώς άγνωστη, είναι αδύνατο να εγκαταστήσεις εφαρμογές στη μνήμη του, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχει ούτε καν η δυνατότητα να αλλάξεις themes  – όχι πως μας χάλασε το κλασσάτο μαύρο. Και φυσικά δεν μπορείς να παίξεις Angry Birds. Για την ακρίβεια ούτε πασιέντζα. Όμως μην τρελαθούμε κιόλας. Πρέπει να έχεις ξεμείνει από υπολογιστή, κινητό, ταμπλέτα και κονσόλα για να νιώσεις στέρηση. Ή απλά να είσαι πυροβολημένος.

    Από τεχνικής άποψης πάντως, το SL910 προσφέρει όλες τις βασικές λειτουργίες ενός DECT τηλεφώνου και άλλα πολλά ενδιαφέροντα. Όπως δυναμικό τηλεφωνικό κατάλογο πολλαπλών πεδίων, πλήρες ημερολόγιο στο οποίο μπορείς να αποθηκεύεις τα ραντεβού σου (και στη συνέχεια να τα συγχρονίζεις με το Outlook), αλλά και Bluetooth για να το συνδέεις  με συμβατά ακουστικά.

    Σηκώνεις το SL910 από το τραπέζι, η οθόνη ανάβει μόνη της (χάρη στον αισθητήρα επιτάχυνσης), το εικονικό πληκτρολόγιο είναι μεγάλο και σίγουρο και εσύ μπορείς να καλέσεις, απολαμβάνοντας επικοινωνία με άποψη. Το ακουστικό και το μικρόφωνο είναι αψεγάδιαστα και οι 14 ώρες ομιλίας (η μπαταρία είναι στα 1.000mAh) είναι ένα ρεαλιστικό νούμερο. Ίσως οι χρόνοι αναμονής δεν είναι αυτοί που υπολόγιζες, ιδίως αν ενεργοποιήσεις το mode ECO DECT plus, αλλά εδώ μιλάμε για ένα ασύρματο τηλέφωνο που  μπορεί να φορτιστεί ανά πάσα στιγμή.

    Γενικά, αν ψιλοβαριέσαι τα κλωνοποιημένα DECTs και αντιμετωπίζεις  κάθε αγορά σαν επένδυση, με αυτό το Gigaset θα αναθεωρήσεις απόψεις για τις ασύρματες συσκευές. Είναι πανέμορφο, έχει ποιότητα κατασκευής που δεν θα βρεις πουθενά στην κατηγορία (ακόμη και ο επεξεργαστής του είναι made in Germany by Infineon), ενώ γενικώς αποτελεί τον ορισμό της αψεγάδιαστης συσκευής. Και εννοείται πως μπορείς να το αγοράσεις χωρίς να βάλεις μπροστά το συναίσθημα.

     

    Specs:Gigaset SL910 (€169)

    Λειτουργικό Siemens Proprietary
    Επεξεργαστής Dual core και άλλα τέτοια όμορφα καλύτερα να τα ξεχάσεις
    Μνήμη 500 επαφές πολλαπλών πεδίων
    Οθόνη 3,2″ TFT αφής, 320×480 pixels
    Κάμερα Θα αστειεύεσαι
    Συνδεσιμότητα Bluetooth, miniUSB
    Αυτονομία 200 ώρες αναμονή, 840 λεπτά ομιλία
    Διαστάσεις 134 x 58 x 16 χιλ.
    Βάρος Μεγάλο αλλά δεν μας το λένε

     

    Δες τώρα και το βίντεο

    Related Articles

    6 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles