19.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Δοκιμάζουμε το MLS iQTalk. Το smartphone αλά ελληνικά

    Ψάξε, ψάξε, δεν θα το βρεις. Μιλάω για αντίστοιχο smartphone σαν το iQTalk της MLS. Αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι το μόνο κινητό στην ημεδαπή με τόσο υψηλή ποιότητα φωνητικών εντολών. Ή πιο απλά του μιλάς και σε ακούει. Έστω, έως ένα βαθμό. Διάβαζα τις προάλλες ότι το MAIC, το οποίο προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων MLS Artificial Intelligence Center, είναι ό,τι και το Siri για το iPhone. Καμία σχέση. Καταρχήν το δεύτερο εκτός των άλλων απαντά σε υπαρξιακές ερωτήσεις, ενώ για να λειτουργήσει, ικανή και αναγκαία συνθήκη είναι η σύνδεση με το διαδίκτυο. Από την άλλη, η ελληνική εκδοχή απαντάει σε συγκεκριμένα παραγγέλματα (τουλάχιστον προς το παρόν…), ενώ υπακούει ανεξαρτήτως αν είσαι online ή όχι. Άρα μάλλον είναι πιο χρηστικό. Αυτό είναι το ένα.

    Το άλλο είναι η εύστοχη παρατήρηση του ανθρώπου που μας έκανε το demonstration του iQTalk: “για να αποδώσει σωστά ένα τέτοιο πρόγραμμα πρέπει να απευθύνεται σε native speakers”. Που σημαίνει ότι η μόνη περίπτωση για να συνεννοηθείς σωστά με ένα smartphone στην ελληνική, είναι να αποκτήσεις το συγκεκριμένο. Το σίγουρο είναι ότι η ουσία εδώ δεν μετριέται σε επίπεδο διαφορών benchmarking με τον ανταγωνισμό. Ούτε καν στο αν επεξεργαστής είναι διπύρηνος ή μονοπύρηνος χρονισμένος στα 650MHz μόλις.

    Παρεμπιπτόντως, για το smartphone της MLS το smoothness είναι άγνωστη λέξη. Σημασία έχει ότι σε βάθος χρόνου θα εκτιμήσεις άλλα πράγματα. Στο πόσο πρακτικό είναι ας πούμε να καλείς απευθείας από την αρχική οθόνη, χωρίς καν να αγγίξεις το πληκτρολόγιο. Όχι πως λειτουργεί πάντα στο 100%. Για να καταλάβεις έχω αποθηκευμένο το έτερον ήμισυ ως «Μαράκι», αλλά δεν κατάφερα ποτέ να το καλέσω. Το iQTalk επέμενε σταθερά να τηλεφωνεί στον ξάδερφο Γιάννη Μαράκη. Άντε βγάλε άκρη… Ενδεικτικό πάντως είναι ότι ακόμη και με σχετική βαβούρα (κλήση στο αυτοκίνητο με ανοιχτό το παράθυρο) το MLS ακούει, άρα κάποιες φορές πρέπει να είσαι ελαστικός με το λογισμικό.

    Αυτά όσον αφορά στην επιλογή «Talk&Call», γιατί υπάρχουν και μερικές ακόμη. Η μια λέγεται «SMS to» και η δεύτερη «Mail to» όπου και οι δύο κάνουν το προφανές: με φωνητική εντολή ανοίγουν τις αντίστοιχες εφαρμογές για να συντάξεις γραπτό μήνυμα ή email, συμπληρώνοντας αυτόματα το πεδίο του παραλήπτη. Εσύ απλά γράφεις το μήνυμα. Μα θα πεις, δεν γινόταν να κάνουν και την υπαγόρευση; Σωστό, αλλά στη συντριπτική πλειοψηφία ξέρεις πως λειτουργούν αυτά: αυτοσχεδιάζοντας… Το παραδέχονται και οι άνθρωποι της MLS και για αυτό τους βγάζω το καπέλο: «κάνουμε εντατικές δοκιμές, όμως αν το προϊόν δεν φτάσει στα δικά μας ποιοτικά standards, δεν θα το κυκλοφορήσουμε». Μαγκιά τους.

    Σε μια εποχή που η προχειρότητα ζει και βασιλεύει οι Θεσσαλονικείς επιμένουν αλλιώς. Μακάρι να μπορούσα να πω το ίδιο και για το design του ίδιου του τηλεφώνου… Ναι, είναι υποκειμενικό το θέμα, έλα όμως που το iQTalk φέρνει σε HTC Desire HD, στο χειρότερο του. Επίσης, είναι αυτοί οι ορατοί αισθητήρες στην πρόσοψη, δίπλα από το logo της MLS, που θα μπορούσαν να μετακινηθούν ευθύς εξαρχής στο περίγραμμα της οθόνης. Ά, μιας που το έφερε η κουβέντα. Πολύ δύσκολα θα γκρινιάξεις για την απεικόνιση του πάνελ. Οι 4,3 ίντσες δείχνουν χορταστικές, τα 480×840 pixels απλώς ικανοποιητικά και η τεχνολογία TFT αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι αξίζει τα λεφτά της: σωστό λευκό, απροβλημάτιστη προβολή ακόμη και κόντρα στον ήλιο, αυθεντικά χρώματα και γενικά μια πιστότητα που οι AMOLED ούτε καν πλησιάζουν.

    Η μόνη ένσταση αφορά στο digitizer που μερικές φορές κάνει τα δικά του. Γενικά πρέπει να είσαι ακριβής στο που στοχεύεις, αν και το συγκεκριμένο είναι ένα γενικότερο πρόβλημα που εντοπίζεται στο Android OS. Εννοώ στην έκδοση Gingerbread, με την οποία και εξοπλίζεται για την ώρα το iQTalk. Κανείς δεν γνωρίζει αν θα πάρει ICS update ή στο αν οι αναβαθμίσεις θα περιοριστούν μόνο στο ελληνικό λογισμικό και τους χάρτες. Παρεμπιπτόντως η εφαρμογή Talk&Drive είναι εκπληκτική. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει λάθος. Πατάς το εικονικό πλήκτρο, λες σε οποιοδήποτε ύφος και τόνο τη διεύθυνση και εκείνο σε οδηγεί στον προορισμό σου.

    Βασικά η λογική είναι ακριβώς η ίδια με εκείνη που γνώρισες στα κορυφαία PNA της εταιρίας, έστω και αν για την ώρα δεν υποστηρίζει TMC. Ένα, ένα… Επίσης, οφείλω να αναφερθώ σε μερικές ακόμη λεπτομέρειες που αφορούν στο ίδιο το τηλέφωνο. Όπως στην ποιότητα του δέκτη που εν γένει ικανοποιεί ή στην αυτονομία που με την μπαταρία των 1.500mAh προσφέρει εύκολα μια ημέρα χρήσης. Το βέβαιο είναι ότι χαρακτηριστικά όπως η κάμερα, ενδέχεται να προβληματίσουν, εφόσον δεν ξεφεύγουν σε καμία περίπτωση από τον μέσο όρο των mid-level κινητών.

    Η αλήθεια είναι ότι μπήκα πολλές φορές στον πειρασμό να συγκρίνω το iQTalk με άλλα ανταγωνιστικά μοντέλα μέχρι τα 200 plus ευρώ. Είναι μολυσματική παρέα το Android και οι υπόλοιπες εταιρίες έχουν κακομάθει το κοινό. Το ζήτημα είναι αν έχει νόημα να μπεις σε αυτό το υπαρξιακό τριπάκι. Όχι δεν σκοπεύω να γίνω ιερόσυλος βάζοντας το δίπλα, δίπλα σε καταξιωμένα ονόματα. Απλώς είναι αυτό το κάτι, το πατριωτικό, που ξυπνάει μέσα σου κάθε φορά που βλέπεις το MLS ταμπελάκι. Στο δίλημμα τεχνικά η λογισμικό, το πιθανότερο είναι κάποιοι να ψηφίσουν το πρώτο. Στα δικά μου μάτια αρκεί ένα καλό επικοινωνιακά σποτ, ένα «πουληστερό» σύνθημα (“το πρώτο ελληνικό κινητό”) και οι άνθρωποι της MLS θα έχουν κάνει ήδη το πρώτο βήμα για ένα καλύτερο αύριο. Και η Siri ας πάει να κόψει το λαιμό της.

     

    Specs: MLS iQTalk (€249)

    Λειτουργικό Android 2.3.5
    Επεξεργαστής 650MHz
    Μνήμη 170ΜΒ storage, 512MB RAM, microSD
    Οθόνη 4,3″ LCD πολλαπλής αφής, 480×800 pixels
    Κάμερα 5MP (οπίσθια), 0,3MPixel (πρόσθια)
    Συνδεσιμότητα microUSB, Wi-Fi, A-GPS, HSDPA, FM ραδιόφωνο, είσοδος ήχου 3,5 χιλ.
    Αυτονομία 168 ώρες αναμονή, 510 λεπτά ομιλία
    Διαστάσεις 124 x 68 x 11,5 χιλ.
    Βάρος 116 γρ.

     

    Δες τώρα και το βίντεο

    Related Articles

    46 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles