15.8 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Dune: 5 λόγοι που είναι το απόλυτο blockbuster για το 2021

    Ύστερα από πολλές καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από την πανδημία, το νέο cine-έπος του πολυβραβευμένου Dennis Villeneuve προβάλλεται πλέον στις περισσότερες κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας μας. Το ξεχωριστό sci-fi σύμπαν που δημιούργησε ο Frank Herbert στα 60s, σχεδόν πέντε δεκαετίες από τότε που κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο του γνωστού δημιουργού έρχεται στις σκοτεινές αίθουσες, με μια υπερπαραγωγή που κάτι μας λέει ότι θα αποτελεί αντικείμενο συζήτησης για μήνες. Εκατομμύρια άλλωστε fans της επιστημονικής φαντασίας περιμέναν το Dune εδώ και αρκετό καιρό με σχεδόν κομμένη την ανάσα και θεωρούμε ότι το αποτέλεσμα τους αποζημίωσε πλήρως. Τώρα βέβαια, σε περίπτωση που ανήκετε στους… λιγότερο «φανατικούς», σας έχουμε 5 λόγους που η νέα κινηματογραφική ραψωδία του Villeneuve είναι απλώς «must-see», αλλά και έναν Σούπερ Διαγωνισμό στο τέλος του άρθρου!

    5. Το all-star cast

    Οι γαλαξίες του σύμπαντος αποτελούνται από αμέτρητα αστέρια, όμως στον πλανήτη μας όλα τα «αστέρια» του Hollywood δείχνουν να έχουν εναρμονιστεί στον γαλαξία που έπλασε ο Villeneuve. Από τον Timothee Chalamet και την Zendaya, δύο παιδιά που αντιπροσωπεύουν τη next-gen της βιομηχανίας του θεάματος, μέχρι τρανταχτά ονόματα όπως είναι οι Dave Bautista, Oscar Isaac, Jason Momoa, Javier Bardem, Josh Brolin, Stellan Skarsgard, Charlotte Rampling και Rebecca Ferguson, o Villeneuve κατάφερε να ενώσει πολλές διαφορετικές γενιές ηθοποιών του Hollywood, μετατρέποντας τη νέα του ταινία σε ένα ξεχωριστό πεδίο συνάντησης της υποκριτικής τέχνης.

    4. Η δύναμη της εικόνας

    O κόσμος που εμπνεύστηκε ο Frank Herbert ανέκαθεν έχει μέσα του το στοιχείο του εντυπωσιακού… Από τα παλάτια των δύο οίκων που ερίζουν για την απόκτηση του Spice, τους υπόγειους καταυλισμούς των Fermen, μέχρι τις αμμοθίνες του πλανήτη Arrakis, το Dune καταφέρνει να μεταδώσει μια απόκοσμη εικόνα. Ο δε κινηματογραφιστής Greig Fraser, ο οποίος είχε βάλει τη σφραγίδα του σε τεράστια blockbuster όπως το Rogue One και το Zero Dark Thirty, αλλά και για το σούπερ πετυχημένο Mandalorian είναι υπεύθυνος για το αποτέλεσμα που βλέπουμε στις οθόνες μας, οπότε το σύμπαν που έπλασε η δημιουργική πένα του Frank Herbert δεν μπορεί παρά να βρίσκεται σε καλά χέρια.

    3. Η επική μουσική

    Από τη στιγμή που ο Hans Zimmer αναλαμβάνει να συνθέσει τη μουσική μιας ταινίας, δεν υπάρχει περίπτωση να μην φλερτάρει με την έννοια του… «επικού». Άλλωστε στο βιογραφικό του έχει υπογράψει ορισμένα από τα πιο πετυχημένα films ever, όπως είναι το Man of Steel, Batman v Superman, Dark Knight Trilogy, αλλά και τα Inception, Dunkirk και Lion King. Κάτι μας λέει ότι μόλις βρήκαμε τις πρώτες υποψηφιότητες για τα Oscar στην κατηγορίες Original Score και Soundtrack.

    2. Η δράση που κόβει την ανάσα!

    Μερικά δείγματα της δράσης είχαμε δει στα trailer, όμως όσοι έχουν δει την ταινία δεν μπορούν παρά να αποθεώσουν τις action sequences (άλλωστε τι θα ήταν sci-fi περιπέτεια χωρίς σκηνές δράσης). Μάλιστα, με Jason Momoa και David Bautista το cast θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για σκηνές που κόβουν την ανάσα! Η δε αποτύπωση των σκουληκιών της ερήμου που αποτελούν τους «φύλακες» του πλανήτη Arrakis, δεν μπορεί παρά να σας δημιουργήσει ανατριχίλες! Χωρίς αμφιβολία, το Dune του Villeneuve είναι μια ταινία που την χαίρεσαι να την απολαμβάνεις στη μεγάλη οθόνη!

    1. Το εμβληματικό story του Frank Herbert

    Aπό τις αμέτρητες ιστορίες και κόσμους επιστημονικής φαντασίας που έχουμε δει, το Dune του Frank Herbert (το οποίο έχει βραβευτεί με τα βραβεία Hugo και Nebula και έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 20 γλώσσες) καταφέρνει να ξεχωρίσει εξαιτίας του εκπληκτικού world building του συγγραφέα του. Ο Frank Herbert στα 60s, κατάφερε να δημιουργήσει ένα story και ένα unique setting που σπάει τα όρια της φαντασίας, αντλώντας πολλά στοιχεία από την πραγματικότητα. Η ισλαμική κουλτούρα, ο πόλεμος για το πετρέλαιο και η εξάντληση των φυσικών πόρων, η οικολογία, οι διαμάχες της Μέσης Ανατολής, είναι ορισμένα από τα themes που βλέπουμε στο ξεχωριστό έργο του Herbert, το οποίο βρίθει από αλληγορικά μηνύματα. Το Dune εξερευνά τις περίπλοκες και πολυεπίπεδες σχέσεις μεταξύ πολιτικής, θρησκείας, οικολογίας, τεχνολογίας και ανθρώπινων συναισθημάτων. Οι δε χαρακτήρες από τη πλευρά τους, δίνουν ξεχωριστή πνοή σε αυτό το sci-fi epic παραμύθι. Αδιαμφισβήτητα, ο Herbert με το έργο του θεμελίωσε τον όρο του “escapism” και ο Villeneuve παίρνει το πρωτογενές υλικό από τα βιβλία του γνωστού συγγραφέα (όντας και ο ίδιος fan) και κυριολεκτικά το… απογειώνει!

    Όπως όλα τα επικών διαστάσεων sci-fi settings, έτσι και το Dune δεν περιορίζεται μόνο σε ένα βιβλίο. Έτσι λοιπόν σήμερα, εκτός από το original Dune, το οποίο κυκλοφορεί στην χώρα μας από τις εκδόσεις Anubis, έχουν δει το φως ο «Μεσσίας του Dune», «Τα Παιδιά του Dune», “Ο θεϊκός Αυτοκράτορας του Dune», “Οι Αιρετικοί” του Dune και η «Αδελφότητα του Dune» (επίσης από τις εκδόσεις Anubis), τα οποία συνεχίζουν το αρχικό story. Μάλιστα, από το 1986 που ο Frank Herbert άφησε τη Γη για άλλους γαλαξίες, φρόντισε να αφήσει πίσω του εκτενείς σημειώσεις για τον κόσμο του Dune. Βασισμένοι σε αυτές, ο γιος του συγγραφέα, Brian Herbert, και ο γνωστός συγγραφέας Kevin J. Anderson επιδόθηκαν στη συγγραφή νέων σειρών που εστιάζουν σε κεντρικά πρόσωπα και κομβικά γεγονότα του λογοτεχνικού σύμπαντος που δημιούργησε ο Frank Herbert, ρίχνοντας φως σε πολλές άγνωστες πτυχές του κορυφαίου έπους επιστημονικής φαντασίας. Τίτλοι όπως “Η Τριλογία του Κάλανταν”, “Houses of Dune” και “Schools of Dune” βοήθησαν στο να επεκταθεί ακόμη περισσότερο ο συναρπαστικός κόσμος που οραματίστηκε ο Frank Herbert. Τέλος, με αφορμή το release του κινηματογραφικού Dune πρόσφατα κυκλοφόρησε και το ομώνυμο Graphic Novel σε εικονογράφηση των Raul Allen και Patricia Martin, το οποίο μέσα από τις σελίδες του «ζωντανεύει» με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο το σύμπαν που έστησε ο D. Villeneuve και το επιτελείο του.

     

    Για περισσότερες πληροφορίες για το μοναδικό σύμπαν του Dune επισκεφθείτε

    το dune.gr και το anubis.gr

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    23 ΣΧΟΛΙΑ

    1. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ, ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΔΩΡΟ….. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΟΓΙΑ…. ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ !!!!!!
      https://www.facebook.com/agathosasimaki/

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles