21.7 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    Θέλεις ένα αντιδραστήρα ψυχρής σύντηξης; Θα σου κοστίσει 1,5 εκατομμύριο δολάρια

    Η Ψυχρή Σύντηξη, η παραγωγή, δηλαδή, ενέργειας σε συνθήκες εργαστηρίου και σε θερμοκρασίες πολύ χαμηλότερες από αυτές που χρησιμοποιεί η «θερμή σύντηξη» που βλέπουμε στα πυρηνικά εργοστάσια, είναι για τους ηλεκτροχημικούς, κάτι σαν το Άγιο Δισκοπότηρο. Για χρόνια προσπαθούν να την καταφέρουν και στην προσπάθεια αυτή, έχουν καταστραφεί καριέρες, με πρώτους, τους Stanley Pons και Martin Fleischmann, το 1989. Αφότου τα ευρήματα που ισχυρίστηκαν ότι είχαν δεν μπόρεσαν να αναπαραχθούν από ανεξάρτητα εργαστήρια, ούτε να επιβεβαιωθούν. Κι όμως, ένας Ιταλός, ο Andrea Rossi που εδώ και καιρό διατείνεται ότι έχει «τιθασεύσει» τη διαδικασία της ψυχρής σύντηξης, βγάζει στην αγορά και τον πρώτο του εμπορικά εκμεταλλεύσιμο αντιδραστήρα. Ονομάζεται E-Cat, πρόκειται για μία συστοιχία από 106 μικρούς αντιδραστήρες, σας παραδίδεται στο σπίτι μέσα σε ένα container και στοιχίζει μόλις 1,5 εκατομμύριο δολάρια.

    E-cat-ψυχρή-σύντηξη

    Ο Andrea Rossi, εξηγεί πως ο Energy Catalyzer (E-Cat, όπως λέει τον αντιδραστήρα ψυχρής σύντηξής του), παράγει χαμηλής ενέργειας πυρηνικές αντιδράσεις (LENR) με την έκχυση υδρογόνου σε νικέλιο, διαδικασία που παράγει χαλκό, αλλά και θερμότητα. Ο Rossi ισχυρίζεται πως αν αυτή η συστοιχία των 106 μικρών αντιδραστήρων, συνδεθεί με έναν κινητήρα παραγωγής συνεχούς ρεύματος, μπορεί να αποδώσει 1 MegaWatt με κόστος μόλις 1 δολάριο. Όταν το κόστος παραγωγής ενός MegaWatt με τη χρήση κάρβουνου ως καύσιμο, παραδείγματος χάριν, ή λιγνίτη, κοστίζει 100 δολάρια περίπου.

    E-Cat-cold-fusion-power-plant

    Όπως σε κάθε «φάβα» φυσικά, υπάρχει ένας λάκκος. Βλέπετε, κανείς δεν έχει δοκιμάσει τη μέθοδο του Rossi, ούτε έχει κάνει ο ίδιος κάποια δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό για να μελετηθεί από άλλες ομάδες επιστημόνων. Οπότε, ακόμα κι αν διαθέτετε τα 1,5 εκατομμύριο δολάρια και βάλτε και κάτι παραπάνω για τον κινητήρα παραγωγής συνεχούς ρεύματος, υπάρχει μία περίπτωση (μία τώρα, τρόπος του λέγειν), ο Energy Catalyzer, πολύ απλά, να μην δουλεύει…

    Αν αποδειχτεί πως δουλεύει πάντως, η μέθοδος ψυχρής σύντηξης του Ιταλού, μάλλον θα μιλάμε για την πολυπόθητη επανάσταση στην παραγωγή ενέργειας, κάτι σαν το φινάλε της ταινίας «Ο Άγιος» με τον Val Kilmer

    Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την ψυχρή σύντηξη, στη Wikipedia, εδώ. Και όσοι από εσάς θέλετε να μάθετε για τον Υπερίωνα, την Ελληνική εκδοχή της ψυχρής σύντηξης από την εταιρεία Δευκαλίων, μπορείτε να διαβάσετε το εκτενές άρθρο του Τάσου Καφαντάρη, στο Βήμα, εδώ. Σημειώνουμε πως η Δευκαλίων, ήταν μέχρι το 2011 η εταιρεία που θα υλοποιούσε τον αντιδραστήρα ψυχρής σύντηξης του Andrea Rossi, αλλά μάλλον μετά αποφάσισε να φτιάξει… τον δικό της.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles