19.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Έφυγε ο Marvin Minsky, πρωτοπόρος της τεχνητής νοημοσύνης, σε ηλικία 88 ετών

    Ο Marvin Minsky, ένας από τους πρωτοπόρους στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και από τους πρώτους ανθρώπους που πίστεψαν και προώθησαν την ιδέα της μίμησης της ανθρώπινης αντίληψης και ευφυΐας με τη βοήθεια μίας μηχανής, έφυγε από τη ζωή την Κυριακή σε ηλικία 88 ετών. Το θάνατό του ανακοίνωσε ο Nicholas Negroponte, ιδρυτής του ΜΙΤ, σε email που έστειλε στους συνεργάτες του, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι o κόσμος έχασε ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά της επιστήμης”.

    Marvin Minsky2

    Ο Minsky υπήρξε συνιδρυτής του ΜΙΤ Artificial Intelligent Lab το 1959, μαζί με τον συνεργάτη του John McCarthy, ο οποίος μάλιστα πιστώνεται και με την επινόηση του όρου “Τεχνητή Νοημοσύνη”. Πρόκειται για ένα εργαστήριο που είχε σημαντικό αντίκτυπο στη σύγχρονη βιομηχανία υπολογιστών, ενώ “φύτεψε το σπόρο” της ιδέας ότι οι ψηφιακές πληροφορίες πρέπει να ανταλλάσσονται ελεύθερα, μίας ιδέας που διαμόρφωσε αργότερα το λεγόμενο κίνημα του λογισμικού ανοιχτού κώδικα, αλλά και τη δημιουργία του ARPAnet, του προδρόμου του Internet.

    Marvin Minsky3

    Τα επιστημονικά επιτεύγματα του Marvin Minsky κάλυπταν διάφορους κλάδους. Έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει μερικούς από τους πρώτους οπτικούς σαρωτές καθώς και μηχανικά χέρια με αισθητήρες αφής, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της σύγχρονης ρομποτικής. Το 1951, κατασκεύασε τον πρώτο προσομοιωτή νευρωνικού δικτύου τον οποίο ονόμασε Snarc, ενώ, το 1956, ενώ βρισκόταν στο Harvard, επινόησε και κατασκεύασε το πρώτο συνεστιακό μικροσκόπιο σάρωσης, ένα οπτικό όργανο με κορυφαία ανάλυση και ποιότητα εικόνας που βρίσκεται ακόμη σε ευρεία χρήση στον τομέα των βιολογικών επιστημών.

    Το 1970, κέρδισε το βραβείο Turing, το πιο σημαντικό βραβείο της επιστήμης των υπολογιστών, ενώ, μεταξύ άλλων, έχει γράψει και πολλά βιβλία για την τεχνητή νοημοσύνη και την ψυχολογία όπως το πολύ γνωστό “Η κοινωνία της νόησης” του 1985, στο οποίο αναλύει από τη σκοπιά του την αρχιτεκτονική του ανθρώπινου νου.

    Marvin Minsky

    Ο Marvin Minksy ήταν ένας από τους ανθρώπους που συμβουλεύτηκε ο Stanley Kubrick στo “2001: A Space Odyssey”.

    Related Articles

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles