BREAKING

1

Ναι, σύντομα θα μπορείτε να γίνετε... αόρατοι!

Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν σκέφτονται ένα μανδύα που μπορεί να τους κάνει αόρατους, το μυαλό τους πάει στο.. Harry Potter, φορώντας ένα ύφασμα με το οποίο μπορούν να γίνουν ένα με το περιβάλλον. Αυτό θα μπορούσε να τους βοηθήσει να ξεγλιστρήσουν στο περιορισμένο τμήμα της βιβλιοθήκης του σχολείου τους, αλλά φυσικά δεν ξεγελάει τα ραντάρ.

Όπως διαβάζουμε στο secnews.gr ωστόσο, μια ομάδα μηχανικών στο Iowa State University δημοσίευσε μια ερευνητική εργασία εξηγώντας λεπτομερώς τη χρήση των ευέλικτων metamaterials (μεταϋλικών) -τεχνητών υλικών που έχουν ιδιότητες που δε συναντώνται στη φύση- με αποτέλεσμα να να κρύβουν αντικείμενα από την ανίχνευση των ραντάρ μικροκυμάτων (microwave radar).

MetaHead

Η ομάδα ονόμασε το radar-absorbing metamaterial «meta-skin». Αποτελείται από ένα καλούπι (matrix) από υγρούς μεταλλικούς split-ring resonators ενσωματωμένους σε στρώσεις από καουτσούκ σιλικόνης. Το κράμα υγρού μετάλλου, ένα μείγμα από γάλλιο (gallium) και ίνδιο (indium) ονομάζεται galinstan και παραμένει υγρό σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά δεν είναι τοξικό όπως ο υδράργυρος. Αυτοί οι split-ring συντονιστές (resonators) λειτουργούν απορροφώντας τα κύματα των ραντάρ εντός συγκεκριμένων περιοχών συχνοτήτων.

Μια εικόνα από την ερευνητική εργασία που απεικονίζει το μέγεθος και την απόσταση μεταξύ των split-ring resonators, καθώς και πώς μοιάζει το meta-skin.

Μια εικόνα από την ερευνητική εργασία που απεικονίζει το μέγεθος και την απόσταση μεταξύ των split-ring resonators, καθώς και πώς μοιάζει το meta-skin.

Κάνοντας αυτούς τους συντονιστές υγρούς και ενσωματώνοντάς τους σε ένα εύκαμπτο υλικό, η ομάδα έχει δημιουργήσει ουσιαστικά αντι-ραντάρ φύλλα που μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε αντικείμενο. Ενώ δεν απορροφούν όλα τα ραντάρ κύματα, οι δοκιμές έδειξαν ότι περίπου το 75% των κυμάτων των ραντάρ που προέρχεται από 8-10 GHz απορροφήθηκε από το meta-skin που ήταν τυλιγμένο πάνω από την επιφάνεια μιας ράβδου.

Οι κοινοί καταστολείς ραντάρ κόβονται στην αναδιάθλαση (backscattering), η οποία συμβαίνει όταν τα κύματα του ραντάρ χτυπούν ένα αντικείμενο και αναπηδούν πίσω στον πομπό. Το «meta-skin» είναι ένα βήμα μπροστά από αυτό – κόβεται σε κύματα που διαχέονται σε διαφορετικές γωνίες.

Η ευκαμψία των συντονιστών τους επιτρέπει επίσης να είναι εύκολα συντονισμένοι για να απορροφήσουν διαφορετικές συχνότητες. Μέσα από το τέντωμα και την απόσταση, η ομάδα ήταν σε θέση να συντονιστεί στη συχνότητα συντονισμού μέχρι και 9,15 – 12,38 GHz. Δεν θέλουν να σταματήσουν εκεί, όμως.

«Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να συρρικνωθεί το μέγεθος αυτών των συσκευών», είπε ο Liang Dong στο Everything RF, που εργάστηκε για την έρευνα. «Αργότερα, ελπίζουμε να μπορούμε να το κάνουμε αυτό με το υψηλότερης-συχνότητας ηλεκτρομαγνητικά κύματα όπως με το ορατό ή το υπέρυθρο φως.»

1 Comment

 • Koumis Kolokotronis
  30 Μαρτίου 2016 at 13:41

  Κύριοι,

  Θα ήθελα πρώτα-πρώτα να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για την ποιότητα των άρθρων που αναρτίζετε σε κάθε ηλεκτρονικό σας τεύχος.
  Δράττωντας την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σας ενημερώσω οτι η ανακάλυψη των συγκεκριμένων μετα-υλικών / metamaterials, και στη συνέχεια του «Αόρατου Μανδύα», (ίσως η μεγαλύτερη ανακάλυψη του αιώνα για στρατιωυικούς σκοπούς) έγινε από τον κύπριο καθηγητή Πανεπιστημίου του Τοροντο στον Καναδά Δρ. Γιώργο Β. Ελευθεριάδη, για τον οποίο δυστυχώς το άρθρο σας δεν αναφέρει απολύτως τίποτα.
  Εισηγούμαι να διερευνήσετε αυτή την πληροφορία που σας έχω δώσει, (ως προς την εγκυρότητα της), και με την πρώτη ευκαιρία να τη δημοσιευσετε έτσι ώστε να γίνουν γνωστές στο ευρύτερο κοινό οι ανακαλύψεις των κυπρίων επιστημόνων, και να δοθούν τα ανάλογα ευσημα στους συμπατριώτες μας που βρίσκονται σε πανεπιστήμια και διάφορα κέντρα μελετών στο εξωτερικό και μας κάνουν περήφανους με τις διάφορες ανακαλύψεις τους καθημερινά.

  Σας ευχαριστώ,
  Κουμής Κολοκοτρώνης