16.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Είδαμε το νέο e-scooter Xiaomi M365 Pro στη Βαρκελώνη (video)

    Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου της Xiaomi στη Βαρκελώνη, εκτός από τα νέα Mi 9 και Mi Mix 3 5G, είδαμε και το νέο M365 Pro e-scooter της εταιρείας, την αναβαθμισμένη έκδοση του M365 (Mi Scooter) που εδώ και μερικούς μήνες διατίθεται και στην Ελλάδα.

    Xiaomi M365 Pro

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το “πρώτο” M365 τα πηγαίνει αρκετά καλά στην ελληνική αγορά, με πάνω από 3.000 τεμάχια να έχουν πωληθεί μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου 2018. Δεδομένης της αυξανόμενης ζήτησης για τα e-scooters στη χώρα μας και για το μοντέλο της Xiaomi ειδικότερα, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά μέσα στο 2019, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως στη Βαρκελώνη βλέπουμε εκατοντάδες κατοίκους να χρησιμοποιούν το εν λόγω μοντέλο για τις καθημερινές τους μετακινήσεις.

    Xiaomi M365 Pro-2

    Η Info Quest Technologies, ως εξουσιοδοτημένος διανομέας της Xiaomi σε Ελλάδα και Κύπρο, έχει στα άμεσα σχέδιά της να κάνει διαθέσιμο το ανανεωμένο μοντέλο, M365 Pro, έτσι είναι πολύ πιθανό να το δούμε μέσα στους επόμενους μήνες στα “ράφια”. Δε γνωρίζουμε την τιμή διάθεσής του αλλά αναφέρουμε πως αυτή τη στιγμή κοστολογείται στα €500-550, στην Κίνα, τη μόνη χώρα στην οποία πωλείται. Το απλό M365 στην Ελλάδα κοστίζει €399.

    Να δούμε όμως το scooter καθαυτό, πιο αναλυτικά. Εξωτερικά θυμίζει πολύ το πρώτο M365, με μονάχα μερικές αισθητικές λεπτομέρειες να το διαφοροποιούν (μαύρο κουδουνάκι, κόκκινο χρώμα στην εμπρός ρόδα, κόκκινο throttle lever κ.λπ.). Ωστόσο, η σημαντική διαφορά σε σχέση με το παλιό μοντέλο είναι η μεγαλύτερη μπαταρία του (474Wh) που του προσφέρει 50% μεγαλύτερη αυτονομία, συνολικά 45 Km (σε Eco mode με αναβάτη 75 Kg), από 30 Km του προκατόχου του. Ητελική ταχύτητα είναι η ίδια (25 Km/h) αλλά είναι ηλεκτρονικά περιορισμένη στο επίπεδο αυτό ώστε να μη παραβαίνει τους κώδικες οδικής κυκλοφορίας των χωρών της ΕΕ (και όχι μόνο), καθώς μπορεί άνετα να ξεπεράσει τα 30 Km/h, αν “ξεκλειδωθεί” (κάτι που, φυσικά, ακυρώνει την εγγύησή του). Πλέον διαθέτει τρία modesαντί για δύο, το Eco, το D (κανονικό) και το S (Speed, Super?), τα οποία ορίζουν τη μέγιστη ταχύτητα στα 15 Km/h, 20 Km/h και 25 Km/h, με την ισχύ του ηλεκτρικού μοτέρ να μεταβάλλεται αντίστοιχα. Να σημειωθεί πως το M365 Pro, λόγω της μεγαλύτερης μπαταρίας του, ζυγίζει 2 κιλά περισσότερα από το πρώτο M365, συνολικά 14,2 Kg, έτσι είναι ελαφρώς δυσκολότερη η μεταφορά του. Αντέχει το ίδιο βάρος αναβάτη (100 Kg) και επιτρέπει το ίδιο ύψος (120-200 cm).

    Xiaomi M365 Pro-3

    Σύμφωνα με την Xiaomi, ο ηλεκτροκινητήρας του δεν είναι ο ίδιος με του M365, αλλά ισχυρότερος, rated στα 300 Watts ισχύος (constant). Σημειώνουμε πως τυπικά, οποιοδήποτε όχημα με κινητήρα καύσης ή ηλεκτροκινητήρα άνω των 250 Watts, εμπίπτει στην κατηγορία μοτοποδηλάτου και άρα υπόκειται σε διαφορετικούς κανόνες κυκλοφορίας και ο κάτοχός του έχει άλλες υποχρεώσεις κατοχής και άδειας οδήγησης. Το πρώτο M365, με απόδοση 250 Watts (constant), κατατάσσεται στην κατηγορία ποδηλάτου, ουσιαστικά, έτσι δεν απαιτεί ικανότητα άδειας οδήγησης, ασφάλιση, τέλη, πινακίδες κυκλοφορίας κ.λπ.

    Μια, ακόμη, διαφορά είναι η προσθήκη LED οθόνης στο τιμόνι του M365 Pro, η οποία δείχνει σε πραγματικό χρόνο την ταχύτητα, τη στάθμη της μπαταρίας, το mode στο οποίο βρίσκεται το scooter, ενώ μπορεί να ειδοποιήσει το χρήστη σε περίπτωση αυξημένης θερμοκρασίας του κινητήρα ή της μπαταρίας, αν υπάρχει κάποια βλάβη και το αν είναι ενεργοποιημένο το φως του οχήματος, αλλά και η σύνδεση Bluetooth. Ο προκάτοχός του είχε απλά 4 LEDs για τη στάθμη της μπαταρίας. Η διάμετρος των τροχών παραμένει ίδια (8,5″)[/b] αλλά το πίσω δισκόφρενο είναι σαφώς μεγαλύτερο από του Μ365, ενώ αναβαθμισμένο είναι και το e-brake στον εμπρός τροχό, που πλέον διαθέτει και eABS. Τέλος, όσον αφορά το μηχανισμό αναδίπλωσης που ήταν και η “αχίλλειος πτέρνα” του πρώτου M365, δείχνει διαφοροποιημένος οπτικά και ελπίζουμε και ουσιαστικά. Ο μοχλός για την αναδίπλωση είναι μεγαλύτερος και πιο κυρτός στην άκρη του, έτσι ελπίζουμε πως η Xiaomi προέβη στις απαραίτητες βελτιώσεις στο σημείο αυτό.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles