BREAKING

Εξαρθρώθηκε ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα πειρατείας ψηφιακού περιεχομένου στον κόσμο: Μέλoς της «σπείρας» συνελήφθει στην Κύπρο

Ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα πειρατείας ψηφιακού περιεχομένου στον κόσμο, εξαρθρώθηκε έπειτα από συντονισμένες ενέργειες αστυνομικών αρχών σε 19 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος , σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Europol. Πιο αναλυτικά, δύο ύποπτα μέλη της ομάδας πειρατείας ταινιών με την ονομασία “Sparks” συνελήφθησαν – το ένα από αυτά στην Κύπρο και το άλλο στις ΗΠΑ. Ο ύποπτος που συνελήφθη στην Κύπρο είναι ο “Bridi”, Βρετανός υπήκοος, ο οποίος συνελήφθη από την Interpol την Κυριακή και αναμένεται η έκδοσή του στις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, ένας τρίτος ύποπτος που φέρεται να είναι επίσης μέλος της συγκεκριμένης ομάδας, αναζητείται ακόμη από τις αρχές.

Όπως ανακοινώσε η Europol, ένα εγκληματικό δίκτυο χάκερ  που παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα κι εμπλέκεται στην πειρατεία ταινιών αλλά και στην φιλοξενία παράνομου ψηφιακού περιεχομένου, εξαρθρώθηκε προχθές Τρίτη 25 Αυγούστου 2020, χάρη στη συντονισμένη δράση μεταξύ των αρχών των ΗΠΑ και των ομολόγων τους σε 18 χώρες σε όλο τον κόσμο, με την υποστήριξη της Europol και της Eurojust. Επιπλέον, καταργήθηκαν δεκάδες servers στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία.

Όπως εκτιμάται, to Sparks Group που εμπλέκεται στην πειρατεία ταινιών και αποτελούσε αντικείμενο έρευνας από τον Σεπτέμβριο του 2016, έχει αναπαράγει και διαδώσει με επιτυχία εκατοντάδες ταινίες και τηλεοπτικά προσράμματα πριν από την ημερομηνία κυκλοφορίας τους, συμπεριλαμβανομένης σχεδόν κάθε ταινίας που κυκλοφόρησε από μεγάλα στούντιο παραγωγής στις ΗΠΑ. Το Sparks Group προκάλεσε με τη δράση του απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε βάρος στούντιο παραγωγής ταινιών, κυρίως στον κλάδο των ταινιών, της τηλεόρασης και των βιομηχανιών υποστήριξης στις ΗΠΑ, από την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Για να αποκτήσουν ταινίες που δεν είχαν κυκλοφορήσει, τα μέλη του Sparks παρουσιάζονταν ως λιανοπωλητές DVD και Blu-Ray, προκειμένου να εξαπατήσουν τους νόμιμους διανομείς για να τους δώσουν ταινίες πριν από τις ημερομηνίες κυκλοφορίας, ενώ δεσμεύονταν να μην πουλήσουν το περιεχόμενο πριν από την ημερομηνία κυκλοφορίας. Ωστόσο, μόλις λάμβαναν τα προϊόντα, τα μέλη της ομάδας χρησιμοποιούσαν ειδικό λογισμικό για να αφαιρέσουν τυχόν προστατευτικά πνευματικής ιδιοκτησίας καθώς και να αναπαράγουν και να κωδικοποιήσουν το περιεχόμενο σε υψηλή ευκρίνεια. Το περιεχόμενο στη συνέχεια διέρρεε και αναπαραγόταν σε streaming πλατφόρμες, peer-to-peer και torrent δίκτυα από τις πλατφόρμες τους. 60 servers που ελέγχονταν από το Sparks Group εντοπίστηκαν σε χώρες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων: Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία Ισπανία, Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Καναδάς, Τσεχία, Λετονία, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Νότια Κορέα κι Ελβετία. Αυτοί οι servers κατασχέθηκαν και τέθηκαν εκτός σύνδεσης σήμερα, με τη βοήθεια αστυνομικών αρχών των χωρών αυτών. Άλλα μέτρα ελήφθησαν επίσης στην Ιταλία, τη Ρουμανία και τον Καναδά.

Η Europol δήλωσε ότι η επιτυχής επιχείρηση ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής και της Eurojust με τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές των εμπλεκόμενων χωρών. Συγκεκριμένα, η Europol παρείχε υποστήριξη κατά τη διάρκεια της έρευνας για την εξάρθρωση του εγκληματικού δικτύου και διευκόλυνε την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εμπλεκόμενων αστυνομικών αρχών, μέσω του ασφαλούς συστήματος επικοινωνίας SIENA.

0 Comment