19.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Ελλάδα και Ισπανία ενώπιον του Δικαστηρίου για την προστασία των δεδομένων

    Στο Δικαστήριο της ΕΕ παραπέμπονται η Ελλάδα και η Ισπανία για μη μεταφορά εντος της προκαθορισμένης ημερομηνίας (6η Μαΐου 2018) της Οδηγίας για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο εθνικό δίκαιο των κρατών-μελών της ΕΕ, όπως αυτό είχε συμφωνηθεί τον Απρίλιο του 2016 από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Σε ότι αφορά την Ελλάδα, η Επιτροπή καλεί το Δικαστήριο της ΕΕ να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις με τη μορφή κατ’ αποκοπή ποσού ύψους 5.287,50 ευρώ ημερησίως μεταξύ, αφενός, της επόμενης ημέρας μετά τη λήξη της προθεσμίας για τη μεταφορά της Oδηγίας στο εθνικό δίκαιο και, αφετέρου, είτε της συμμόρφωσης της Ελλάδας είτε της ημερομηνίας δημοσίευσης της απόφασης. To κατώτατο κατ’ αποκοπή ποσό ορίζεται σε 1.310.000 ευρώ και ημερήσια χρηματική ποινή 22.169,70 ευρώ από την ημέρα της πρώτης απόφασης μέχρι την πλήρη συμμόρφωση ή μέχρι την έκδοση δεύτερης δικαστικής απόφασης. Οι οικονομικές κυρώσεις που προτείνονται συνίστανται σε καταβολή κατ’ αποκοπή ποσού (προκειμένου να τιμωρηθεί η ύπαρξη της ίδιας της παράβασης) και ημερήσιας χρηματικής ποινής (προκειμένου να τιμωρηθεί η συνέχιση της παράβασης μετά την απόφαση του Δικαστηρίου).

    Στην περίπτωση της Ισπανίας, η Επιτροπή καλεί το Δικαστήριο να επιβάλει οικονομική κύρωση με τη μορφή κατ’ αποκοπή ποσού ύψους 21.321 ευρώ ημερησίως μεταξύ, αφενός, της επόμενης ημέρας μετά τη λήξη της προθεσμίας για τη μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο, και, αφετέρου, είτε της συμμόρφωσης της Ισπανίας είτε της ημερομηνίας δημοσίευσης της απόφασης. Το κατώτατο κατ’ αποκοπή ποσό είναι 5.290.000 ευρώ και ημερήσια χρηματική ποινή 89.548,20 ευρώ από την ημέρα της πρώτης απόφασης μέχρι την πλήρη συμμόρφωση ή μέχρι την έκδοση δεύτερης δικαστικής απόφασης.

    Η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα είναι θεμελιώδες δικαίωμα κατοχυρωμένο στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Στόχος της είναι να διασφαλίζει υψηλό επίπεδο προστασίας των δεδομένων και, παράλληλα, να διευκολύνει τις ανταλλαγές δεδομένων μεταξύ των εθνικών Αρχών επιβολής του νόμου.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles