21.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Ένα νέο (μπλε) χρώμα μόλις έκανε την εμφάνισή του!

    Το 2009, ο Mas Subramanian, ένας καθηγητής στο τμήμα επιστήμης των υλικών στο Oregon State University, μαζί με τους συνεργάτες του ξεκίνησε να πραγματοποιεί πειράματα με στόχο τη δημιουργία νέων υλικών για τη βιομηχανία ηλεκτρονικών.

    blue_pigment

    Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, αυτός και η ομάδα του πέτυχαν κάτι… απροσδόκητο. Να δημιουργήσουν να νέο χρώμα! Είναι το YInMn Blue, μία χρωστική ουσία, η πρώτη… μπλε που ανακαλύπτεται από τις αρχές του 19ου αιώνα. Θα είναι μάλιστα επιτέλους διαθέσιμη σε καλλιτέχνες και κατασκευαστές αργότερα μέσα σε στη χρονιά, μέσω της συμφωνίας με την Shepherd Color Company από το Οχάιο.

    Η χρωστική ουσία αυτή είναι το αποτέλεσμα της θέρμανσης ενός μίγματος από μαύρο οξείδιο του μαγγανίου και άλλες χημικές ουσίες στους σχεδόν 1000 βαθμούς Κελσίου. Τα ιόντα μαγγανίου απορροφούν το φως στα μήκη κύματος του κόκκινου και του πράσινου αλλά ανακλούν το μπλε παράγοντας ένα ανθεκτικό χρώμα που δεν ξεθωριάζει σε λάδι ή νερό. Σημαντικό επίσης το γεγονός ότι το νέο μπλε δεν είναι τοξικό, κάτι που παράλληλα με την αντοχή του δίνει την προοπτική να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα.

    Το νέο μπλε μπαίνει στην παλέτα, με τους ερευνητές να θέλουν μάλιστα να την επεκτείνουν πειραματιζόμενοι πάνω σε περισσότερα χρώματα. Ξεκινούν με ένα νέο μοβ και θα επεκταθούν στο μέλλον σε ακόμη περισσότερα…

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles