18.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Ενδιαφέρεστε πραγματικά για τους άλλους γύρω σας;

    Δείξτε ενδιαφέρον για τους άλλους και εκείνοι θα δείξουν για εσάς. Ακούγεται απλό. Έτσι δεν είναι; Όπως εξηγεί ο Joel Gascoigne σ’ ένα κείμενο -που διαβάσαμε στο Διαδίκτυο και επιλέξαμε να αποδώσουμε στα ελληνικά- αποτελεί πραγματική πρόκληση το να καταφέρεις να διατηρείς την “αλληλεπίδραση” με τους άλλους ανθρώπους και αυτή να είναι αληθινή και “γνήσια”.

    Ο Joel Gascoigne περιγράφει στο κείμενό του, αρκετά αναλυτικά η αλήθεια, ένα περιστατικό που του συνέβη πριν λίγες ημέρες, κατά τη διάρκεια μίας διαδικασίας “ρουτίνας” γι’ αυτόν και αφορά μία επίσκεψη στο κομμωτήριο.

    Έτσι αναφέρει… “Κάθε φορά που πήγαινα στο κομμωτήριο, πριν το κούρεμα, πάντα έλουζαν τα μαλλιά μου με τον κλασικό τρόπο: έχοντας την καρέκλα μπροστά από το λουτήρα, με μία κλίση προς τα πίσω και στηρίζοντας το λαιμό μου στην άκρη του ειδικά διαμορφωμένου λουτήρα, ο οποίος έχει ένα ειδικό κενό για το λαιμό. Το ενδιαφέρον προέκυψε όταν, την τελευταία φορά, η κυρία που έλουσε τα μαλλιά μου το έκανε με έναν διαφορετικό τρόπο. Χωρίς να διακόψει μία από τις συνήθεις συζητήσεις που γίνονται στα κομμωτήρια για να περάσει ο χρόνος, ξεκίνησε τη διαδικασία λουσίματος των μαλλιών μου, ενώ ήμουν ακόμη όρθιος και πριν καθίσω στην καρέκλα. Αυτό το βρήκα συναρπαστικό, έτσι ρώτησα περισσότερα. Και αυτό ήταν το έναυσμα για μία σαγηνευτική συνομιλία. Μου εξήγησε ότι κάποιος είχε αναφέρει ότι βρήκε τη συνήθη μέθοδο “λουσίματος” (όπου κάποιος έπρεπε πρώτα να σκύψει και μετά να ξεκινήσει η διαδικασία) άβολη, έτσι το προσωπικό είχε αναγκαστεί να “συσκεφθεί”για το ζήτημα αυτό αργότερα. Έτσι, αποφάσισαν να δοκιμάσουν μία νέα μέθοδο, η οποία θα μπορούσε να συνιστά μία καλύτερη εμπειρία για τους πελάτες. Μετά, ρώτησα πώς έμαθαν για τη νέα αυτή μέθοδο και πώς αποφάσισαν να τη δοκιμάσουν, δεδομένου ότι μου φαινόταν ιδιαίτερα “αντισυμβατική”. Έτσι, μου ανέφερε ότι ένας από τους στυλίστες στο κομμωτήριο ήταν από τη Σιγκαπούρη και ότι εκεί πάντα το κάνουν μ’ αυτόν τον τρόπο. Αυτό ήταν εκπληκτικό για μένα, να συνειδητοποιήσω ότι υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους γίνονται τα πράγματα και ότι η “επικάλυψη” διαφορετικών ανθρώπων και πολιτισμών μπορεί να γίνει με τόσο έντονο και χαρακτηριστικό τρόπο”.

    Σκεφτόμενος όλη αυτή την ιστορία, ο Joel Gascoigne θυμήθηκε τον τρόπο με τον οποίο ο Bret Taylor, ο οποίος παλαιότερα εργαζόταν για την Google, περιέγραψε την εμπειρία του τα τελευταία χρόνια στο Facebook, όταν πήρε την απόφαση πριν λίγες ημέρες να αποχωρήσει από τη θέση του CTO της εταιρείας. Τι είχε πει ο Taylor; Ότι “η διασταυρούμενη γονιμοποίηση που μπορεί να συμβεί μεταξύ… επιχειρήσεων είναι η κινητήριος δύναμη της καινοτομίας.”

    Και ο Gascoigne συνεχίζει: “Ρώτησα κατόπιν την κυρία που μου έλουσε τα μαλλιά αν συνειδητά ζητούσαν την άποψη των πελατών και της ανέφερα πόσο έκπληκτος ήμουν που είχαν ακούσει, συζητήσει και είχαν πάρει μία απόφαση για να βελτιώσουν την εμπειρία στο κομμωτήριό τους. Είχα την εντύπωση ότι, σε γενικές γραμμές, στις παραδοσιακές επιχειρήσεις, πολλές από τις αποφάσεις απλά περνούσαν και γινόταν αποδεκτές όπως ακριβώς ήταν. Συζητήσαμε το ότι συμβαίνει σε παραδοσιακές επιχειρήσεις να λαμβάνουν τη γνώμη των πελατών τους, αλλά να έχουν και “προσωπικότητα”. Μου ανέφερε το παράδειγμα μίας μικρής καφετέριας εκεί κοντά την οποία προτιμάει σε σύγκριση με μεγαλύτερες αλυσίδες, επειδή είναι πιο ανεξάρτητη και έτσι αισθάνεται ότι μπορεί να έχει καλύτερη επαφή με το προσωπικό της. Ήταν μία ενδιαφέρουσα συζήτηση που κράτησε αρκετό χρόνο και ήταν πραγματικά συναρπαστική.”

    Γιατί είναι συναρπαστικό το να ενδιαφέρεσαι για κάποιον

    Στο σημείο αυτό, ο Gascoigne αναφέρει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Dale Carnegie “Πώς να κερδίσετε φίλους και να επηρεάσετε ανθρώπους” (“How to win friends and influence people”)

    “Μπορείτε να αποκτήσετε περισσότερους νέους φίλους μέσα σε δύο μήνες με το να ενδιαφέρεστε για τους άλλους ανθρώπους, απ’ ό,τι μέσα σε δύο χρόνια με το να προσπαθείτε να κάνετε τους άλλους ανθρώπους να ενδιαφέρονται για εσάς.”

    Και κάπως έτσι το συνδέει με την ιστορία στο κομμωτήριο. Και συνεχίζει… “Το πιο εκπληκτικό όμως ήταν αυτό που μου συνέβη μετά τη συνομιλία που είχα σχετικά με τη νέα… τεχνική λουσίματος. Η κοπέλα άρχισε να μου κάνει ερωτήσεις για το τι ακριβώς κάνω στο Χονγκ-Κονγκ, πόσο καιρό βρίσκονται εδώ και όλα τα διαφορετικά μέρη που έχω γνωρίσει. Μου έκανε και μία πολύ καλή πρόταση για μία νέα παραλία. Δείχνοντας γνήσιο ενδιαφέρον γι’ αυτό που έκανε, εκείνη ενδιαφέρθηκε πιο πολύ για εμένα. Αυτή είναι μία από τις βασικές αρχές στις οποίες αναφέρεται το βιβλίο του Carnegie: το να δείχνεις το γνήσιο ενδιαφέρον σου για τους άλλους. Αυτό είναι κάτι για το οποίο έχω έχω δουλέψει σκλήρά. Αφότου διάβασα αυτά που λέει το βιβλίο, άρχισα να προσπαθώ συνειδητά να χρησιμοποιώ αυτά που λέει σε διάφορες πτυχές της ζωής μου και το αποτέλεσμα ήταν αξιοσημείωτο! Έχω διαπιστώσει ότι υπάρχει πάντα κάτι πραγματικά ενδιαφέρον που αφορά στο τι κάνει κάποιος. Αυτό που χρειάζεται να κάνεις εσύ είναι να εκφράσεις αυτό το ενδιαφέρον, να ζητήσεις περισσότερες πληροφορίες από τον άλλο και να συνεχίσεις τη συζήτηση. Αυτό κάνω και είναι κάτι συναρπαστικό για εμένα, με συνδέει με κάποιους ανθρώπους και μου ανοίγει περισσότερες ευκαιρίες. Η λέξη-κλειδί, ωστόσο, είναι το “γνήσιο” ενδιαφέρον. Πρόκειται για το πιο σημαντικό κομμάτι αυτής της συμβουλής. Ό,τι διδάσκεται σε αυτό το βιβλίο μπορεί να αποδώσει μόνο αν το κάνετε με την καρδιά σας. Όχι ως ένα “τρικ”, αλλά ως ένας νέος τρόπος ζωής”

    Μπορεί το παράδειγμα του Gascoigne, με τον τρόπο λουσίματος σε ένα κομμωτήριο, να ακούγεται περίεργο, αν καθήσει όμως να το σκεφτεί κάποιος, η άποψη αυτή έχει τη σημασία της. Και μπορεί να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε πως, δίνοντας λίγη περισσότερη σημασία στους άλλους πέρα από τον εαυτό μας, μπορούμε να κάνουμε τη ζωή μας πιο γεμάτη με περισσότερους ανθρώπους και σίγουρα πολύ πιο ενδιαφέρουσα.

    Πηγή: Lifehacker via Joel Gascoigne

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles