15.2 C
Athens
Κυριακή, 3 Μαρτίου, 2024
More

  Engino: Μια κυπριακή startup που σημειώνει διεθνή επιτυχία

  Το κλειδί της επιτυχίας για κάθε νέα εταιρεία είναι ένας συνδυασμός παραγόντων: πρώτα από όλα μια καλή ιδέα, η αναγνώριση ενός κενού στην αγορά, η γνώση και η εμπειρία του εφευρέτη, εξασφάλιση επενδύσεων και στρατηγικών συνεργασιών και πάθος για τη δουλειά. Αυτοί οι παράγοντες συνέβαλαν και στην περίπτωση μιας κυπριακή εταιρείας, που κατάφερε να γίνει πρότυπο για νέες επιχειρήσεις, τοσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

  Πρόκειται για την εταιρεία Engino.net Ltd (Engino) που ιδρύθηκε το 2004 και κατασκευάζει το πολυβραβευμένο τρισδιάστατο παιχνίδι κατασκευών για παιδιά και ενήλικες, το οποίο αποτελείται από πλαστικές ράβδους και συνδετήρες που μπορούν να δημιουργήσουν απλά αλλά και πολύπλοκα σχέδια χρησιμοποιώντας μικρό αριθμό κομματιών κι εξαρτημάτων. Η εταιρεία Engino.net Ltd ιδρύθηκε από τον τότε επιθεωρητή του μαθήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας, Κώστα Σίσαμο.

  Engino 3

  Η όλη ιδέα ξεκίνησε όταν ο κος ο Κώστας  Σίσαμος παρατήρησε ότι οι μαθητές του δυσκολεύονταν να κτίσουν μοντέλα κολλώντας ξυλάκια μεταξύ τους, και συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να βρει έναν ευκολότερο και γρηγορότερο τρόπο για αυτή τη διαδικασία. Έτσι κατέληξε στην ιδέα του: ένα σύστημα συνδετήρων που επιτρέπει στο μαθητή να ενώσει τα ξυλάκια χωρίς να πρέπει να τα κολλήσει.

  Όταν η εταιρεία κατάφερε να λάβει χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εμπορίου και ευρωπαϊκά κονδύλια από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας, ο κος Σίσαμος αφιερώθηκε κατά κύριο λογο στην έρευνα, το σχεδιασμό και τη δοκιμή μέχρι το 2007 που τα πρώτα Engino βγήκαν στην αγορά.

  Σήμερα, επτά χρόνια αργότερα, τα κοινωνικά, οικονομικά και βιομηχανικά οφέλη τα οποία έχει προσφέρει η εταιρεία είναι σημαντικά όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για την Ευρώπη. Το προϊόν είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που βοηθά παιδιά να αναπτύξουν συγκεκριμένες δεξιότητες που μπορούν να τους μεταμορφώσουν σε μικρούς εφευρέτες. Κι αφού εξάγεται σε πάνω από 15 χώρες μπορούμε να πούμε περήφανα πως ένα κυπριακό προϊόν χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση παιδιών διεθνώς. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα κατορθώματα ήταν η ίδρυση εργοστασίου παραγωγής στη Λεμεσό, το οποίο έχει δημιουργήσει μέχρι σήμερα 40 νέες θέσεις εργασίας (πλήρους και μερικής απασχόλησης). Το εργοστάσιο είναι τώρα πρότυπο παραγωγής για εταιρείες του εξωτερικού.

  Engino 4

  Πρόσφατα η εταιρεία παρουσίασε τη σειρά Engino Robotics Platform (ERP) και ένα λογισμικό προγραμματισμού για τα οποία έλαβε και πάλι επιχορήγηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αυτή τη στιγμή προσφέρει προγράμματα χρηματοδότησης μέσω της πρωτοβουλίας Startup Europe. To Startup Europe είναι το σχέδιο δράσης  της Ψηφιακής Ατζέντας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό την αιγίδα της Αντιπροέδρου Neelie Kroes για ενδυνάμωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στήριξη των web και ICT start-ups, που συνεισφέρουν στην καινοτομία, στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ώστε να μπορέσουν να ακμάσουν στην Ευρώπη.

  Σχετικά με την επιχειρηματικότητα στον τομέα του web και ICT, ο κος Σίσαμος δήλωσε: «Για την ανάπτυξη ενός προϊόντος IT, η αρχική επένδυση είναι χαμηλή αφού δεν χρειάζονται μηχανές ή εργαλεία για παραγωγή. Έτσι, το μοναδικό κόστος είναι οι άδειες λογισμικού, μερικοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και πολλές ανθρωποώρες. Το ΙΤ έχει πολύ προσωπικό χαρακτήρα και συνήθως είναι αδύνατο για έναν προγραμματιστή να συνεχίσει τη δουλειά ενός άλλου εκτός κι αν υπάρχει κάποιος που έχει την επίβλεψη και κατανοεί τις γλώσσες που χρησιμοποιήθηκαν. Γι’ αυτό το λόγο η επιχειρηματικότητα είναι μία καλή επιλογή για κάποιον ο οποίος έχει μια πρωτότυπη ιδέα στο χώρο του web και ICT. Η συμβουλή μου είναι απλά: Κρατήστε το κεφάλι στα σύννεφα και τα πόδια στη γη».

  Engino 1

  Related Articles

  Stay Connected

  45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
  14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


  Latest Articles