17.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Ενώ στην Κύπρο η εφαρμογή του ΓΕΣΥ περνά από συμπληγάδες, η Ε.Ε προωθεί την online πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς φακέλους υγείας

    doctor tablet

    Την ιδία ώρα που στην Κύπρο η εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓΕΣΥ) περνά από συμπληγάδες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρεί να δημιουργήσει ένα νέο online σύστημα, που θα επιτρέπει στους πολίτες να έχουν πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς φακέλους υγείας τους, όπου και να βρίσκονται εντός Ε.Ε. Ευρώπη.

    Σε αυτό το πλαίσιο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρόσφατα μια σειρά συστάσεων προς τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να διευκολύνουν τη διασυνοριακή και ασφαλή πρόσβαση σε δεδομένα υγείας, σε πλήρη συμμόρφωση πάντα με το γενικό κανονισμό για την προστασία των δεδομένων. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος  το οποίο θα επιτρέπει την ανταλλαγή ηλεκτρονικών μητρώων υγείας με ασφαλή τρόπο. Οι πληροφορίες υγείας που θα ανταλλάσσονται θα αφορούν, μεταξύ άλλων, το συνοπτικό ιστορικό υγείας, ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις, γνωματεύσεις εργαστηριακών αποτελεσμάτων, ιατρικές απεικονίσεις, καθώς και τα εξιτήρια νοσοκομείου των ασθενών.

    Η ανταλλαγή θα βοηθήσει τους πολίτες να λαμβάνουν καλύτερη περίθαλψη κατά τις μετακινήσεις τους στην Ε.Ε. Για παράδειγμα, εάν ένας πολίτης έχει ατύχημα κατά τη διάρκεια ταξιδιού σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε., οι γιατροί θα έχουν άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες για τον ασθενή (σχετικά με χρόνιες παθήσεις, αλλεργίες ή δυσανεξίες σε φάρμακα), πράγμα που θα διευκολύνει σαφώς τους γιατρούς να παρέχουν την αποτελεσματικότερη θεραπεία το συντομότερο δυνατόν. Η ανταλλαγή δεδομένων, για παράδειγμα, θα μπορούσε βοηθήσει έναν πολίτη, ο οποίος επιθυμεί να ζητήσει ιατρική συμβουλή σε ειδικευμένο ιατρικό κέντρο σε άλλο κράτος-μέλος για μια σπάνια πάθηση ή για θεραπευτική αγωγή για προχωρημένο καρκίνο. Επίσης, η ανταλλαγή μητρώων υγείας αναμένεται να ενισχύσει την έρευνα για την αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων για την υγεία, όπως οι χρόνιες και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles