11.2 C
Athens
Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023
More

  Επηρεάζει το συχνό Shut Down το PC μας; H απάντηση σε ένα αιώνιο ερώτημα!

  Όλοι μας έχουμε αναρωτηθεί έστω και μία φορά… Πρέπει τελικά ή δεν πρέπει να κάνουμε shut down στο PC μας; Από τη στιγμή που ένας υπολογιστής αποτελείται από διαφορετικά hardware parts, μήπως το ανοιγοκλείσιμο μειώνει τη διάρκεια της ζωής τους σε βάθος χρόνου; Υπάρχει τελικά αντίκτυπος ή μήπως όλα αυτά είναι ένας… μύθος;

  Σύμφωνα με τους ειδικούς, η απάντηση στα παραπάνω κρίσιμα ερωτήματα έχει άμεση σχέση τόσο με τις συνήθειες μας πάνω στη χρήση του PC μας, όσο και με τον χρόνο που το χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση. Για παράδειγμα, εάν το μεγαλύτερο μέρος της μέρας βρίσκεστε καρφωμένοι στην οθόνη του υπολογιστή σας, είναι προτιμότερο να τον αφήνετε αναμμένο. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν τον χρησιμοποιείτε μία ή δύο φορές τη μέρα και για ελάχιστο χρονικό διάστημα (ή κάνοντας παύσεις ανάμεσα στις μέρες που το χρησιμοποιείτε), τότε είναι καλύτερο να κάνετε shut down. Η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά που ένας υπολογιστής ανάβει, τότε παρατηρείται ένα μικρό «ξέσπασμα» ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς όλα τα εσωτερικά parts του θα πρέπει να τροφοδοτηθούν και να αρχίσουν τη λειτουργία τους. Εάν αυτό συμβαίνει πολύ συχνά μέσα στην ημέρα, τότε τα hardware parts του συστήματος ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα σε βάθος χρόνου, καθώς τα κυκλώματα τους στρεσάρονται πολύ περισσότερο με αυτό τον τρόπο. Μάλιστα, τους μεγαλύτερους κινδύνους αντιμετωπίζουν τα πιο «γερασμένα» PCs.

  Κλασικό παράδειγμα των παραπάνω είναι τι συμβαίνει σε έναν παραδοσιακό συμβατικό σκληρό δίσκο, όπου κάθε φορά που ανάβετε το PC σας, θα πρέπει να κινηθούν τα εσωτερικά μηχανικά του μέρη (αυτό δε συμβαίνει με έναν SSD). Επιπλέον, δεν θα πρέπει να παραλείπετε ότι κάποια τμήματα στο PC μας έχουν συγκεκριμένο χρόνο ζωής. Για παράδειγμα το LCD panel σε ένα laptop, εάν παραμένει αναμμένο συνέχεια μπορεί το «κοντέρ» του να γράψει 15.000 ώρες ζωής ή περίπου 2 χρόνια. Για αυτό και καλό θα ήταν να το αφήνετε σβηστό όταν δεν το χρησιμοποιείτε, ενώ τόσο η μπαταρία όσο και το hard drive διαθέτουν συγκεκριμένο κύκλο ζωής μέχρι να εμφανίσουν κάποιο πρόβλημα τεχνικής φύσεως. Για αυτό και όταν κάνετε μια λογισμένη χρήση και τα βάζετε σε sleep mode, τότε αν μη τι άλλο παρατείνετε το χρόνο ζωής τους.

  Σύμφωνα με τους tech experts, υπάρχουν 3 πραγματικοί λόγοι για τους οποίους ένας χρήστης θα πρέπει να αφήνει αναμμένο τον υπολογιστή του και άλλοι τρεις για να τον σβήνει. Πιο συγκεκριμένα, εάν χρησιμοποιείται το σύστημα σας για remote desktop εργασίες ή έχετε ορίσει στο να γίνονται συχνές εργασίες στο Background ή βαριέστε να περιμένετε να ανάψει, τότε καλύτερα να το κρατάτε αναμμένο. Αντίθετα, εάν επιθυμείτε να κάνετε οικονομία στο λογαριασμό του ρεύματος και μεγαλύτερη ησυχία στον προσωπικό σας χώρο, καλό θα ήταν να προτιμάτε το shut down. Επίσης, όπως έχει παρατηρηθεί στα πιο σύγχρονα λειτουργικά συστήματα, τα πιο συχνά reboot ενδέχεται να βοηθήσουν σε προβλήματα που σχετίζονται με το software.

  Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφερθούμε και στις λειτουργίες Sleep και Hibernate που υπάρχουν στα περισσότερα σύγχρονα συστήματα. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η λειτουργία του Sleep, έχει πραγματικά οφέλη, καθώς τοποθετεί το computer σε μια κατάσταση χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, χωρίς να σβήνει τελείως. Το Hibernate από την άλλη, ουσιαστικά «κόβει» την ενέργεια και κάνει επανεκκίνηση των συστημάτων όποτε εσείς το ορίσετε. Το Hibernate έχει ουσιαστικά την ίδια φιλοσοφία με το turn on / off, οπότε και πάλι μπορεί να καταπονηθούν τα εσωτερικά parts του συστήματος σε βάθος χρόνου. Για αυτό προτιμότερο θα ήταν να ρίχνατε μια ματιά στα Sleep option που σας παρέχει το σύστημα σας. Παράλληλα, επειδή το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι και ο καλύτερος «φίλος» (ειδικά στη χώρα μας που έχουμε διαρκείς αυξομειώσεις τάσεις), τότε καλύτερο θα ήταν να χρησιμοποιείτε ένα UPS.

  Συνοψίζοντας, σε περίπτωση που κάνετε βαριά και πολύωρη χρήση του υπολογιστή σας σε καθημερινή βάση ή σε περίπτωση που το χρησιμοποιείτε βράδυ και ξανά θα πρέπει να δουλέψετε το πρωί, τότε είναι προτιμότερο να τον αφήνετε αναμμένο. Εάν τώρα κάνετε μια περιορισμένη χρήση για λίγες ώρες την ημέρα (ή ανά δύο – τρεις μέρες), τότε είναι προτιμότερο να τον σβήνετε.

  Related Articles

  Stay Connected

  45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
  14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


  Latest Articles