21.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    Επίσκεψη στο εργοστάσιο συναρμολόγησης Smart TVs της TCL στην Πολωνία! How greatness is… made! (Video)

     Η TCL συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κραταιές δυνάμεις στον κόσμο της κατασκευής τηλεοράσεων,  αποτελώντας την δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία τηλεοράσεων στον κόσμο! Υιοθετώντας την αιχμή του δόρατος της τεχνολογίας, η εταιρεία που γεννήθηκε το 1981 σε ένα… γκαράζ, σήμερα πλέον έχει εδραιώσει τη θέση της ανάμεσα στις κορυφαίες κινεζικές εταιρείες, με το (διόλου τυχαίο) slogan «The Creative Life» να συμπυκνώνει το όραμα της για έναν καλύτερο και πιο «high-tech» κόσμο.

    Τους τελευταίους μήνες, όπως άλλωστε είχαμε την ευκαιρία να δούμε και στην τελευταία έκθεση IFA το Σεπτέμβριο, η TCL δείχνει τις διαθέσεις της για να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο τη θέση της στον τομέα των τηλεοράσεων στις ευρωπαϊκές αγορές (και όχι μόνο, καθώς με το Plex εισέρχεται δυναμικά και στον κόσμο της κινητής τηλεφωνίας). Στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου δυναμικού line-up τηλεοράσεων της TCL, X10, είχαμε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε στην Βαρσοβία της Πολωνίας και όχι μόνο να γνωρίσουμε καλύτερα τις εκπληκτικές δυνατότητες των Smart TVs της TCL, αλλά και μια εξαιρετική ευκαιρία να περιηγηθούμε στο εργοστάσιο συναρμολόγησης της TCL για μια «once in a lifetime» εμπειρία!

    To εργοστάσιο συναρμολόγησης των τηλεοράσεων της TCL (στο οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι συναρμολογούνται κι άλλα brands) βρίσκεται στην περιοχή Zyrardow, περίπου 60 χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Βαρσοβίας. Σε μια έκταση που καταλαμβάνει περισσότερα από 105.000 τετραγωνικά μέτρα, η κινεζική εταιρεία διαθέτει ουσιαστικά ένα «προπύργιο» για όλες τις ευρωπαϊκές αγορές. Στο εν λόγω εργοστάσιο δεν κατασκευάζονται τα panels, αλλά πραγματοποιείται η διαδικασία της συναρμολόγησης, καθώς οι τηλεοράσεις αποστέλλονται σχεδόν έτοιμες από το εργοστάσιο με έδρα στην Shenzen και τα υπόλοιπα εσωτερικά τμήματα που απαρτίζουν μια Smart TV, όπως οι πλακέτες και τα λοιπά κυκλώματα «συνδέονται» στο εργοστάσιο της Πολωνίας. Πριν το 2017, η TCL για να αποστείλει τα panels και τα υπόλοιπα parts από τη Κίνα στην Πολωνία χρειαζόταν περίπου 38 μέρες (η αποστολή γινόταν δια θαλάσσης), ωστόσο η πρόσφατη σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στην Κίνα και στην Ευρώπη που ξεκίνησε τη λειτουργία της στις αρχές του 2017, συνέβαλλε τα μέγιστα, ώστε ο χρόνος της μεταφοράς των εξαρτημάτων να περικοπεί στις 16 μέρες.

    Το εργοστάσιο που αναμφίβολα προκαλεί δέος σε όποιον το αντικρίζει, χωρίζεται ουσιαστικά σε τρία ξεχωριστά τμήματα: Εισερχόμενα (incoming) – Παραγωγή / συναρμολόγηση – Outgoing (αποθήκευση). Ουσιαστικά στα εισερχόμενα γίνεται η παραλαβή και τακτοποίηση των hardware parts και διαχωρίζονται τα panels από τη συσκευασία τους. Στη συνέχεια, περνάμε στη σημαντικότερη φάση, όπου έχουμε την συναρμολόγηση και τον ποιοτικό έλεγχο, μέσω του οποίου ουσιαστικά βεβαιώνεται ότι μια smart TV έχει συναρμολογηθεί σωστά και είναι πλήρως λειτουργική, πετυχαίνοντας μια σειρά από tests. Στο τελευταίο κομμάτι της παραγωγικής διαδικασίας έχουμε την αποθήκευση και την αποστολή στα retail καταστήματα. Όπως μας ενημέρωσαν οι υπεύθυνοι της TCL, το εργοστάσιο Zyrardow παραμένει ανοικτό 24 ώρες το 24ωρό και το Νοέμβριο η παραγωγή τους έφτασε σε περισσότερες από 310.000 τηλεοράσεις (περιλαμβάνοντας και τα υπόλοιπα brands). Κάθε εργαζόμενος πριν να ξεκινήσει τη βάρδια του θα πρέπει πρώτα να έχει τηρήσει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, καθώς ως γνωστόν ο στατικός ηλεκτρισμός είναι πάντοτε ο «μεγαλύτερος εχθρός», που μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στα ευαίσθητα ηλεκτρονικά κυκλώματα.

    H TCL όπως μπορείτε να φανταστείτε δίνει ξεχωριστή βαρύτητα στο κομβικής σημασίας κομμάτι του ποιοτικού ελέγχου. Έτσι λοιπόν, στη διαδικασία πραγματοποιούνται μια σειρά από tests που έχουν ως στόχο να τσεκάρουν εάν όλα βαίνουν καλώς και δεν έχει συμβεί κάποιου είδους αστοχία ή παράλειψη κατά τη διαδικασία της συναρμολόγησης. Για παράδειγμα, υπάρχουν ειδικά μηχανήματα που ζυγίζουν το βάρος της εκάστοτε τηλεόρασης με ακρίβεια ή πραγματοποιούνται ειδικοί έλεγχοι στα panel μέσω ειδικών εργαλείων που μοιάζουν με μπαγκέτες. Μάλιστα, δεν λείπουν και τα drop tests (όπως θα δείτε και στο video που ακολουθεί) ή οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που αφορούν στην αντοχή μια τηλεόρασης κάτω από αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως είναι για παράδειγμα η υπερβολική ζέστη (σε ειδικό δωμάτιο με θερμοκρασία που θυμίζει την Αθήνα το καλοκαίρι με 40 βαθμούς), η υγρασία και το υπερβολικό ψύχος (με θερμοκρασίες κάτω του μηδενός). Και βέβαια δεν είναι μόνο τα παραπάνω tests στα οποία υποβάλλονται οι τηλεοράσεις της TCL, καθώς εκτός από τα πάσης φύσεως ηλεκτρολογικές δοκιμές, το τμήμα του ποιοτικού ελέγχου είναι επιφορτισμένο στο να τσεκάρει από την ένταση του ήχου, τα διάφορα settings μέχρι ακόμη και τις smart λειτουργίες του εκάστοτε TV set.

    Χωρίς αμφιβολία, παρακολουθώντας από κοντά τον τρόπο που ολοκληρώνονται οι τηλεοράσεις της TCL ένα ιδιαιτέρως ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στη γραμμή συναρμολόγησης, ο ανθρώπινος παράγοντας παίζει κυρίαρχο ρόλο, συνυπάρχοντας με τα μηχανήματα. Δεν πρόκειται για μια πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία (όπως αρχικά πίστευα) και αυτό είναι κάτι που σίγουρα συμβάλλει στη διατήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη των θέσεων εργασίας που κάθε ευρωπαϊκή χώρα και κοινωνία έχει ανάγκη. H εμπειρία μας στο εργοστάσιο της TCL στην Πολωνία ήταν με μια λέξη “φανταστική” και μια καλή γεύση από τα όσα είχαμε ευκαιρία να δούμε στην Πολωνία, μπορείτε να δείτε στο video που σας ετοιμάσαμε… N’ joy!

     

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles